projekt BERGAMO

Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Hubolsky
Początkujący
Początkujący

projekt BERGAMO

Post autor: Hubolsky »

Witam!

Jestem na etapie pierwszych kroków do budowy domu.
Z przeglądanych projektów najbardziej mi pasuje następujący (ze względu na spory spadek terenu) i usytułowanie względem stron świata)

pprojekt.pl/projekt2023-bergamo,opis.html

Układ pomieszczeń mi pasuje, ale ze względów finansowych będę chciał ten projekt trochę odchudzić.
Po pierwsze te dwie "jaskółki" do likwidacji (kosztem wysokości pomieszczeń na poddaszu) a w ich miejsce okna dachowe.
Kolejnym krokiem jest likwidacja balkonów. Ostatnią zmianą była by likwidacja balkoniku przy jadalni - zyskał bym więcej miejsca w jadalni, a przy okazji budynek miał by prostszą bryłę.

Moje pytanie jest następujące - czy opisane zmiany miały by realny wpływ na cenę budynku? Oraz jaki byłby szacunkowy koszt budowy takiego domu (stan surowy zamknięty)

Dziękuję za pomoc.

Ali04
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: projekt BERGAMO

Post autor: Ali04 »

ten projekt tak czy inaczej tani nie będzie, ze względu na podpiwniczenie budynku.. ale jak pasuje to oczywiście należy szukać oszczędności. Ze swojej strony dodam - może warto zastanowić się nad budynkiem bez piwnic - upadek terenu jest bez znaczenia, gdyż nie zwiększa tak bardzo kosztów budynku te kilkaset bloczków więcej na podmurówce...
A.O

bambolka81
Początkujący
Początkujący

Re: projekt BERGAMO

Post autor: bambolka81 »

Witam,
Po wielu poszukiwaniach wybraliśmy projekt domu Bergamo. Nasza działka jest też pochyła
Projekt w całości nam odpowiada, poza jedną sprawą. Nie wiemy czy można zrobić odbicie lustrzane ale tylko garażu, reszta nam pasuje.
Nie kupiliśmy jeszcze projektu, jesteśmy na etapie kompletowania dokumentów, pozwoleń ....

Ciesze się że jest wreszcie jakaś osoba która buduje ten dom. Będzie razniej :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ile kosztuje budowa domu, remont domu”