Przemakanie ściany
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
maciek7449
- Początkujący

Przemakanie ściany
Witam!! Mieszkam w domu starego budownictwa, a dokładnie w pokoju w suterynach. Podczas deszców i mokrych dni przedostaje mi sie woda do pokoju !!! dokładnie to prawie pływam !! W dolnym rogu sciany znalazłem dziurę o średnicy palca. Skułem kawałek ten który był mokry i zatynkowałem go. Teraz gdy są roztopy woda nie przedostaje się do pokoju, ale ściana jest mokra, skrapla sie na nich woda i wychodzi wilgoć. Boje się ze ten tynk odpadnie i woda znowu bedzie sie dostawac do pokoju !!! Pomocy nie wiem co robić!!!! Prosze o odpowiedzi !!!
Re: Przemakanie ściany
Takie dorazne łatanie na niewiele sie zda bo problem napewno wroci tzn woda -usuwasz tylko skutek
a trzeba dotrzec do przyczyny takiego stanu .Dobrze było by sprawdzic stan izolacji pionowej (czy wogóle istnieje i izolacji poziomej ktorej pewnie tez brak) ewentualnie ułozyc jeszcze drenaz wokół tego pomieszczenia )
a trzeba dotrzec do przyczyny takiego stanu .Dobrze było by sprawdzic stan izolacji pionowej (czy wogóle istnieje i izolacji poziomej ktorej pewnie tez brak) ewentualnie ułozyc jeszcze drenaz wokół tego pomieszczenia )
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
-
maciek7449
- Początkujący

Taki problem jednak nigdy nie wystąpił, pamietam jak kilka lat temu była wielka powódź przy której zalało to pomieszczenie, ale nigdy w zyciu nie było w nim wody. Od niedawna dopiero go zalewa, nawet po głupim jednodniowym deszczu. A mam pytanie, jak sprawdzic te izolacje, wokół domu była układana kostka brukowa jakies 5 lat temu, zrobione zostało odwodnienie i była kładziona przy scianie ta folia, gdyby mógł Pan napisac cos konkretniejszego, chociaż wiem ze pewnie bedzie ciezko. I jak to mozliwe zeby w takim grubym murze była dziura, bo odkułem sciane do samej cegły i pomiedzy cegłami była szpara z której ciekła woda. Prosze o pomoc !!!!!!
zalewanie woda "po głupim jedniodniowym deszczu" co bedzie po kilkudniowej ulewie?
aby sprawdzic stan izolacji nalezało by odkopac wkoło sciany az do fundamentów i ocenic co i jak byc moze jest jakies pekniecie w fundamencie i to jest przyczyna weszła tam woda i rozmroziło sciane?
zalecane ogledziny przez fachowca
aby sprawdzic stan izolacji nalezało by odkopac wkoło sciany az do fundamentów i ocenic co i jak byc moze jest jakies pekniecie w fundamencie i to jest przyczyna weszła tam woda i rozmroziło sciane?
zalecane ogledziny przez fachowca
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
-
maciek7449
- Początkujący

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze troche inne pytanie dotyczące pleśni na ścianach. Mianowicie są one czarne i pojawia się na tym jeszcze taki jakby biały meszek...dzieje sie to tak w kazdym pomieszczeniu na dole. Kilku fachowców juz na to patrzyło i zadnej konkretnej odpowiedzi. Jeden mówi ze zostało zrobione źle odwodnienie przy układaniu kostki brukowej, drugi ze nalezy od wewnątrz wyłozyc sciany steropianem, trzeci ze ocieplic dom z zewnątrz. Jedno pomieszczenie zostało od wewnątrz ocieplone steropianem, ale niestety po jakims czasie przeszła pleśń przez steropian. Prosze o odpowiedz ! Bardzo mnie to przygnębia gdyż włożyłem juz w różne remonty tyle kasy i wszystko na nic. Teraz odkopanie scian do samych fundamentów przez fachowca, pewnie tez będzie kosztowne, prawda ?
Zacznijmy od początku - jak wygląda sprawa wentylacji? Może ona jest niewłaściwa i wilgoć zatrzymuje się wewnątrz pomieszczeń?
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe
-
maciek7449
- Początkujący

Właśnie wentylacji w ogóle nie ma
Bo przy budowie tego domu nikt nie brał pod uwagę, ze będzie tam zrobione mieszkanie...
Czyli wszystko wiemy... że nic nie wiemy.
Ten problem należy rozwiązać bezwzględnie i natychmiastowo. Brak wentylacji to pierwsza, podstawowa sprawa przy takim problemie. Trzeba zapewnić napływ świeżego powietrza i ujście "zużytego".
Ten problem należy rozwiązać bezwzględnie i natychmiastowo. Brak wentylacji to pierwsza, podstawowa sprawa przy takim problemie. Trzeba zapewnić napływ świeżego powietrza i ujście "zużytego".
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
-
INIEKCJA KRYSTALICZNA
Witam Kolego!!
jeżeli nie ma wentylacji to Twoim zadaniem jest doprowadzenie wentylacji, ale przy jej wykonywaniu zwróć uwagę żeby nie tylko była kratka wentylacyjna ale pamiętaj o doprowadzeniu powietrza do pomieszczeń, bo musi też być tzw "nawiew" aby była cyrkulacja powietrza
pozdrawiam
w sprawie izolacji to zapraszam na
www.greenteam-burza.pl usuwanie wilgoci, osuszanie budynków, odtwarzanie izolacji przeciwwilgociowej INIEKCJA KRYSTALICZNA
600 96 99 21
Zespół GREENTEAM
jeżeli nie ma wentylacji to Twoim zadaniem jest doprowadzenie wentylacji, ale przy jej wykonywaniu zwróć uwagę żeby nie tylko była kratka wentylacyjna ale pamiętaj o doprowadzeniu powietrza do pomieszczeń, bo musi też być tzw "nawiew" aby była cyrkulacja powietrza
pozdrawiam
w sprawie izolacji to zapraszam na
www.greenteam-burza.pl usuwanie wilgoci, osuszanie budynków, odtwarzanie izolacji przeciwwilgociowej INIEKCJA KRYSTALICZNA
600 96 99 21
Zespół GREENTEAM