Czy wystarczy pieniążków?

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

koteczka90
Początkujący
Początkujący

Czy wystarczy pieniążków?

Post autor: koteczka90 »

Witam! mam pytanie czy kwota 20tys wystarczy na remont budynku w stanie surowym materiały+robocizna?mieszkanie ma 80mk2, (trzy pokoje,przedpokuj,kuchnia,łazienka) trzeba otynkowac sciany,na to płyty pomalować,podłoga płyty,sufit płyta+ocieplenie.Posiadm okna.War-Maz,a wogule jakie są średnie ceny od mk2 połozenie tynku,płyty?

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Re: Czy wystarczy pieniążków?

Post autor: Executive »

Musisz przejrzeć ceny materiałów, robocizny. Sama wiesz co chcesz zrobić, więc radzę poszukać w Google co i jak mniej więcej.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe

koteczka90
Początkujący
Początkujący

Na materiały cenę mw,znam,tylko ceny roboty są rozbieżne,a i mam problem z policzeniem ile tych m2 istotnie jest(zsumowac,sciany,sufity,podłogi,scianki dzilne)a jak bym wiedziała to bym miejwięcej policzyła ile cementu,płyt itd/koszt)....Chciłabym wiedzic zanim najme fachowca.

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Odpowiedziałem w PW.

Ceny robocizny są różne - tu akurat widełki są dosyć duże. I to się tyczy zarówno wykonania ścian z płyt g-k, położenia płytek. Aby to oszacować, trzeba dokładnie znać "teren" - dokładny zakres robót. Bynajmniej ja w ten sposób rozmawiam z klientami.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...

sowik
Początkujący
Początkujący

Post autor: sowik »

Witam
Jestem w podobnej sytuacji tylko moje mieskanko ma 64m2 wszystko do wymiany wsumie generalny remont zostaje tylko parkiet ale go tez trzeba odrestaurowac. Koszt wszystkich materiałów +\- 14tys a zrobocizną to nie wiem bo sam zamierzam prawie wszystko zrobic.
NIE RÓB CZEGOS NA CZYM SIE NIE ZNASZ !!!

tomma
Aktywny
Aktywny

Post autor: tomma »

w przypadku wykończenia domu - stan surowy, - to za mało te 20 tyś., co do mieszkania to może - w przypadku wykonywania prac samemu.

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

... i zawsze trzeba wziąć zapas powiedzmy 10% na niespodziewane wydatki, które mogą wyjść "w trakcie". Często tak bywa.

guntes
Początkujący
Początkujący

Post autor: guntes »

Według mnie trochę mało, starczy na materiały, ale na robociznę zabraknie

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

W tym momencie to jest "gdybanie". Nie znając wymiarów, nie widząc tego, nie znając standardu jak ma to być zrobione można tylko polemizować.

Do autorki: Aby coś bliżej oszacować proszę wstawić zdjęcia.

koteczka90
Początkujący
Początkujący

CHCĘ DOPROWADZIĆ DO STANU,PŁYTA I POMALOWANIE I WYLANIE PODŁOGI,STANDART PODSTAWOWY.

PRZEDSTAWIAM MIEJ WIECEJ JAK WYGLADA MIESZKANIE(BĘDZIE RÓWNIEŻ ROBIONE OSOBNE WEJSCIE U GÓRY PO LEWEJ W MIEJSCU OKNA DZWI WEJSCIOWE,STRACE JEDEN POKÓJ.

PO LEWEJ U GÓRY PLANOWANE WEJSCIE
PO LWEJ U DOLU POKOJ
PO PRAWEJ U GÓRY POKUJ
PO PRAWEJ NA DOLE KUCHNIA OBOK LAZIENKA TA LUKA OBOK TO AKTUANE WEJSCIE Z DOLU
Obrazek

MOZE JAKIES POMYSŁY NA PRZESTAWIENIE SCIAN,ŻEBY ZROBIĆ TRZESI POKUJ?

Awatar użytkownika
Executive
Aktywny
Aktywny

Płyta...

Czyli ścianki działowe. W nich instalacje elektryczne, wodne, kanalizacyjne. Trzeba to wyliczyć kompleksowo, ale taki kosztorys na pewno nie w wątku...

koteczka90
Początkujący
Początkujący

TE SCIANKI SĄ Z CEGLY ,NIE MIALAM NA TO WPLYWU,JAK ZOSTALY ROZMIESZCZONE,MIESZKANIE DOSTALAM.

DLATEGO PISZE,ŻE CHCEM JE OTYNKOWAC I NA TO PLYTE,ALE PRZEDTEM MOŻE JAKAS ZMIANA(WYBURZYC,DOSTAWIC,ŻEBY ZROBIC 3-CI POKUJ.

TE FOTO TO MÓJ WIDOK W PRZYSZLOSĆ
(NORMALNIE GOŁE MURY)

Picadoor
Aktywny
Aktywny

Post autor: Picadoor »

Witam
Jeśli wolno, aby oszacować, podkreślam - oszacować, trzeba znać z grubsza zakres planowanych prac (zakres) robót oraz należałoby poznać planowane wyposażenie (okładziny, struktury, osprzęt elektryczny, sanitarny itp. bo za tym idą określone roboty, więc i koszty.
Do kosztorysu trzeba mieć niestety już dokładne dane (wymiary, metry kwa itp) oraz należy znać dokładnie zaplanowany zakres robót (wszystkich).

pozdro
picadoor

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”