Jaki klej na skosy i sufit
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
sebastianZ
- Aktywny

Jaki klej na skosy i sufit
Jakim klejem przykleić kafle do k-g na skosach i suficie? Na pewno klasy C2 ale może jest coś lepszego i pewniejszego? Może jakieś propozycje?
Re: Jaki klej na skosy i sufit
znajdziesz pewnie trochę produktów typu sopro no.1, ale zazwyczaj cena jest ok100 zł za 25 kg, a dobrej firmy elastyczny klej wystarczy.
Witam
Każdym jednym, niepotrzebnie chcesz przedobrzyć. Wystarczy dzień wcześniej zagruntować UniGruntem - lepszy CT-17 (nierozcieńczanym!!), użyć klej o konsystencji średniogęstej śmietany i to wsio. Jeśli kafle są w formacie 30x30 lub ciut większe użyj grzebienia co najmniej 8 (lepiej 10-tka).
pozdro
Każdym jednym, niepotrzebnie chcesz przedobrzyć. Wystarczy dzień wcześniej zagruntować UniGruntem - lepszy CT-17 (nierozcieńczanym!!), użyć klej o konsystencji średniogęstej śmietany i to wsio. Jeśli kafle są w formacie 30x30 lub ciut większe użyj grzebienia co najmniej 8 (lepiej 10-tka).
pozdro
picadoor
wg. mnie na niektórych rzeczach nie trzeba oszczędzać, jestem zwolennicza sopro w kazdym calu - cena nie odstrasza - teściu używał tych produktów przy budowie swojego domu i zaleca każdemu jak tylko może
Z własnego doświadczenia - nie ma znaczenia czy płytki zamiast na podłodze, ścianie - będą przyklejane na suficie i skosie - na każdym kleju możesz przykleić tylko pamiętaj o gruntowaniu. Podejrzewam, że będzie to klejone na g-k więc na pewno na kleju elastycznym, ewentualnie półelastycznym.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe
Usługi remontowo-wykończeniowe
Jak te płytki klejone będą na gips-karton to polecam elastyczny cekol c-10, u mnie się sprawdził.
A ja chciałbym się najpierw upewnić się jaka jest podstawa wykonania tego podłoża, gdzie mają być położone te płytki i jakie są to płytki? Czy stelaż jest na tyle solidnie wykonany i przewidziany, że będzie w stanie przenieść takie spore obciążenia - płyta g/k+ klej+ płytka+ spoina? Czy jest przewidziana dylatacja na spore ugięcia w trakcie użytkowania? Jak coś będzie nie tak żadne gruntowanie i kleje nawet po 200zeta nic nie dadzą. Zleci lub popęka i będzie kłopot.
sławek