Czy można wyburzyć ścianę nośną?

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

colin123
Początkujący
Początkujący

Czy można wyburzyć ścianę nośną?

Post autor: colin123 »

Witam!
Chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość wyburzenia ściany nośnej w czteropiętrowym bloku na czwartym piętrze? (pokój szczytowy). W razie potrzeby mogę zamieścić fotkę np. rozkładu pokoju czy ściany (jeżeli to w czymś pomoże). Gdzie trzeba to zgłosić? Z góry dziękuję za pomoc!

merkanty
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Czy można wyburzyć ścianę nośną?

Post autor: merkanty »

na pewno nie rób tego sam, skonsultuj się ze specjalistami by nie zniszczyć domu....
po za tym ciężar dachu itd. trzeba przenieść na coś innego czyli dodatkowo konstrukcyjnie kombinować - masz na takie coś pozwolenie? bo chyba jakaś administracja takiego budynku jest?

Awatar użytkownika
BRICKI
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: BRICKI »

samemu nie radzę sie za to brac i napewno trzeba to zgłosic w administracji budynku i skonsultowac z facchowcem który oceni czy taka operacja jest wogóle mozliwa w tym szczególnym przypadku ..
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki

colin123
Początkujący
Początkujący

Samemu tego nie chcę robić. Chciałem się dowiedzieć czy jest taka możliwość wyburzenia ściany nośnej, bądź wyburzenie fragmentu (przykładowo: zostawić po kawałku ściany z lewej strony przy drzwiach i z prawej oraz u góry zostawić murek ok. 20-25 cm)

Awatar użytkownika
BRICKI
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: BRICKI »

jesli juz to u góry powinno byc osadzone nadproze a dopiero potem mozna sie zabrac za prace zwiazane z wykonaniem otworu najlepiej było by go wyciac duza szlifierka katowa z tarcza do betonu
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki

colin123
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za cenną radę i oczekuje na kolejne wskazówki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”