Podniesienie dachu o 60 cm, koszty, prawo itd :)

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

pawlo_j23
Początkujący
Początkujący

Podniesienie dachu o 60 cm, koszty, prawo itd :)

Post autor: pawlo_j23 »

Witam serdecznie, w innym temacie pisałem o pomyśle adaptacji strychu na poddasze, stwierdziłem że nie ma sensu tego robić bez podniesienia dachu.

Tak wygląda strych:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wybaczcie za syf ale nazbierało się tam trochę tego ..

Dom według planów miał być 3 piętrowy a właściwie to dwu, parter plus 2 piętra. Później wkleję skan planów. NIestety dach został zbudowany inaczej i mam ok 290 cm na szczycie w najwyższym punkcie wewnątrz i po 150 po bokach budynku.

Pytanie jeden, czy żeby podnieść dach trzeba zgłaszać to do urzędu gminy i zdobyć pozwolenie?
Pytanie dwa, jakie były by przybliżone koszta samego podniesienia dachu o jakieś 60 cm? Dach ma teraz spad jakieś 15 st. po podniesieniu dachu o 60 cm będę miał dużo przestrzeni nad głową.

Ma to być inwestycja na lata dlatego prosiłbym o konkretne informacje.
Rozmawiałem ze znajomym który podnosił dach, twierdzi że nie musiał mieć żadnych zezwoleń.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Skan planów:
Obrazek

Jak widać ścianki 3-go piętra przwidziane są cieńsze czyli zapewne z jednego pustaka tak jak to jest widoczne na zdjęciach. Mam nadzieję że nie będzie to jakiś bardzo duży koszt...
Dach jest w bardzo dobrym stanie, jakiś rok czy dwa temu była kładziona nowa papa termozgrzewalna, nie ma przecieków, drewno w bardzo dobrym stanie więc może udało by się go poprostu podnieść i podmurować ściany ..

pawlo_j23
Początkujący
Początkujący

Re: Podniesienie dachu o 60 cm, koszty, prawo itd :)

Post autor: pawlo_j23 »

Bardzo prosiłbym o odpowiedź, każda rada i informacja będą bardzo cenne. Jestem pewien że na forum są ludzie którzy przerabiali taki temat bądź wiedzą coś co mi się przyda...

Pozdrawiam !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”