złamany trójnik w spływie-pomocy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
złamany trójnik w spływie-pomocy
Witam, mam spory problem. Mieszkam w bloku i w pionie spływowym w kuchni, w miejscu gdzie w rurze znajduje się trójnik łączący spływ z resztą instalacji spływowej w kuchni się mi złamał. Na całym obwodzie. Nie wiem jak mam naprawić teraz to, żeby było pewne, bo spływ chce regipsem zabudować. Spróbowałem skleić rurę poxiliną. W prawdzie trzyma, ale jest rozszczelnienie, pewnie pod wpływem jakiegoś ruchu rurą. Poradźcie jak mam to skutecznie zrobić?? bo raczej trójnika nowego w spływ nie da się wsadzić...
Re: złamany trójnik w spływie-pomocy
Da się i raczej na pewno należy tak zrobić.soobeek pisze: bo raczej trójnika nowego w spływ nie da się wsadzić...
To jak mogę to zrobić, skoro ten stary jest prawie przyrośnięty do reszty rury... W ogóle brać się za to samemu czy lepiej jakiegoś hydraulika znaleźć?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Bedzie z tym troche roboty - stary trojnik trzeba bedzie zniszczyc, rure powyzej przeciac, zfazowac konce rury w miejscu przeciacia, zalozyc nowy trojnik, na odciety odcinek rury zalozyc nasuwke dwukielichowa.
Polaczyc odciety odcinek rury bosym koncem z trojnikiem.
Na koncu przesunac nasuwke tak zeby miejsce ciecia bylo na srodku nasuwki (na gornej rurze zaznaczyc polowe dlugosci nasuwki i do tego miejsca ja dosunac).
Wskazane jest zalozenie uchwytu mocujacego rure pod nasuwka.
Polaczyc odciety odcinek rury bosym koncem z trojnikiem.
Na koncu przesunac nasuwke tak zeby miejsce ciecia bylo na srodku nasuwki (na gornej rurze zaznaczyc polowe dlugosci nasuwki i do tego miejsca ja dosunac).
Wskazane jest zalozenie uchwytu mocujacego rure pod nasuwka.
Sprawny fachowiec będzie wiedział jak wykonać w/w opis.
Firma Ogólnobudowlana K-BOLBUD Bolesław Wujczyk
Żory - śląskie
Żory - śląskie
Dzięki wielkie za rady, zapytałem o poradę również znajomego hydraulika i identycznie mi poradził:) Jutro jadę po części i do roboty:)