wełna na poddasze
Moderator: Redakcja e-dach.pl
wełna na poddasze
Jaki rodzaj wełny zastosowac na poddasze i markę
kamienna
szklana
Za rady serdecznie dziękuję
kamienna
szklana
Za rady serdecznie dziękuję
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Witam!
Panie Andrzeju, stoję właśnie przed wyborem wełny do ocieplenia dachu nad poddaszem użytkowym. Co do grubości to 20cm między krokwie oraz 5cm lub 10cm w stelaż. Mam jednak dylemat czy wybrać wełnę szklaną np. isover czy kamienną rockwool, rozmawiałem ze znajomym który od 6 miesięcy ma między krokwiami wełnę isover, na razie nie zakładał drugiej warstwy tylko ma "zasznurkowaną" tę pierwszą, powiedział że po paru miesiącach wełna między krokwiami zrobiła się wyraźnie luźna, mimo 2cm szerszego przycinania podczas montażu :/ Czy wełna szklana może w ten sposób zmieniać swoje właściwości? No i czy wełna kamienna jest pod tym względem lepsza?
Pozdrawiam.
Panie Andrzeju, stoję właśnie przed wyborem wełny do ocieplenia dachu nad poddaszem użytkowym. Co do grubości to 20cm między krokwie oraz 5cm lub 10cm w stelaż. Mam jednak dylemat czy wybrać wełnę szklaną np. isover czy kamienną rockwool, rozmawiałem ze znajomym który od 6 miesięcy ma między krokwiami wełnę isover, na razie nie zakładał drugiej warstwy tylko ma "zasznurkowaną" tę pierwszą, powiedział że po paru miesiącach wełna między krokwiami zrobiła się wyraźnie luźna, mimo 2cm szerszego przycinania podczas montażu :/ Czy wełna szklana może w ten sposób zmieniać swoje właściwości? No i czy wełna kamienna jest pod tym względem lepsza?
Pozdrawiam.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Nie ma większego znaczenia czy wełna skalna czy szklana. Ja osobiście jestem zwolennikiem szklanej ale w płytach a nie w macie. Mata nadaje się na izolacje poziomych powierzchni choć jest powszechnie używana na izolowanie powierzchni skośnych. Mata nie posiada odpowiedniej sprężystości i stąd następuje jej osiadanie. Płyty z wełny szklanej trzymają się pomiędzy krokwiami bez żadnych sznurków. Pozdrawiam.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: WEŁNA NA PODDASZE
Szczegóły jak to wykonać z ROCKWOOLA znajdzie Pan na
archispace.pl/node/46111_Poddasze_uzytkowe
LC
archispace.pl/node/46111_Poddasze_uzytkowe
LC
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Jak myślisz czekałby prawie 2 lata na tą informację?
Pozdrawiam.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Tylko w tym przypadku " lekki zwis" jest pożądany
Pozdrawiam Jan.
Po mnie nie ma poprawek!!!!
-
gregory_1975
- Początkujący

Witam,
mam pytania ponieważ zamierzam ocieplać poddasze (15 +5cm). Dach jest na pełnym deskowaniu, na nim mambrana IKO i gonty IKO.
Wiem, że w skosach muszę zrobić 2 cm przerwę między deskami a wełną, ale czy jeszcze pod deski mam dawać folię paroprzepuszcalną czy membrana spełnia ta funkcję.
Skosów nie zamierzam ocieplać do samego szczytu tylko do części mieszkalnej, a resztę ocieplić między jętkami.
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
mam pytania ponieważ zamierzam ocieplać poddasze (15 +5cm). Dach jest na pełnym deskowaniu, na nim mambrana IKO i gonty IKO.
Wiem, że w skosach muszę zrobić 2 cm przerwę między deskami a wełną, ale czy jeszcze pod deski mam dawać folię paroprzepuszcalną czy membrana spełnia ta funkcję.
Skosów nie zamierzam ocieplać do samego szczytu tylko do części mieszkalnej, a resztę ocieplić między jętkami.
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
pozdrawiam gregory
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Pod deskami żadna folia (wiatroizolacja) nie jest potrzebna gdyż jest tam przepływ laminarny a nie burzliwy. Poddasze nieużytkowe (strych) też powinno być wentylowane. Pozdrawiam.
Re: wełna na poddasze
ja wlasnie sie bawei z toprock rockwoola - wybralem bo dfobry stosunek ceny do wspolczynnika lambda - czemu tak wybieralem - bo lepszego pomyslu nie znalazlem. 
A pracuje sie ciezko - welna jak welna - pyli- konieczna maska! konieczne rekawiczki i dobry ubior zakrywajacy. poki co trzyma sie bardzo dobrze w skosach... ale i tak sznurkiem podwieszam
pozdrawiam
A pracuje sie ciezko - welna jak welna - pyli- konieczna maska! konieczne rekawiczki i dobry ubior zakrywajacy. poki co trzyma sie bardzo dobrze w skosach... ale i tak sznurkiem podwieszam
pozdrawiam