Wilgoć na ścianach od dołu, pomóżcie :(

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

unguided1989

Wilgoć na ścianach od dołu, pomóżcie :(

Post autor: unguided1989 »

Witam,
Jestem tutaj nowy i chciałbym sięgnąć od kogoś doświadczonego porady.
Mam wilgoć w pokoju, wilgoć wchodzi od dołu tak 0,5m w górę ściany, zastanawiam się nad dociepleniem tych pokoi.
Chciałbym zastosować styropian (siatka klej itp) na całą ścianę, oraz ocieplić fudamenty ponieważ to od dołu wchodzi ta straszna wilgoć;/
I teraz pytanie, czy takie rozwiązanie pomoże mi w jakimś stopniu ? wiadomo pokoje są wietrzone naprawdę dobrze, ale to nic nie pomaga już sam nie wiem co mam z tym zrobić...
Do docieplenia mam dokładnie 45m2, pomoże mi ktoś w kwestii finansowej, ile by kosztowały same materiały ? chciałbym zrobić to jak najtaniej nie ukrywam że nie jestem kimś kto ma dużo pieniędzy na to, ale z drugiej strony też nie chce jakiegoś najcieńszego styropianu który mało da...
A i jeszcze dodam że pokoje były postawione 15 lat temu, nie ma żadnej piwnicy itp.
A może ktoś ma lepsze propozycje na rozwiązanie mojego problemu ?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Awatar użytkownika
tomo209
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Wilgoć na ścianach od dołu, pomóżcie :(

Post autor: tomo209 »

Chcesz ocieplić od wewnątrz styropianem? Dopiero narobisz BAŁAGANU!
Skoro z wentylacją jak twierdzisz jest wszystko OK to problemem jest prawdopodobnie uszkodzona (lub całkowity brak) izolacji poziomej. Wilgoć podciąga kapilarnie od fundamentów i masz co masz. Gdyby problem pojawiał się okresowo np w zimie, mogłoby to świadczyć o niedostatecznej termoizolacji, ale skoro piszesz o tym teraz wnioskuję, że problem był już dawno i jest do teraz. Temat rzeka. Poczytaj wcześniejsze posty z pewnością dowiesz się wielu istotnych informacji w tym temacie. Pozdrawiam

Arur Klimowicz
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Arur Klimowicz »

Podciąganie kapilarne - brak lub uszkodzona izolacja pozioma

unguided1989

Post autor: unguided1989 »

Witam ponownie,
Postanowiłem zmienić na nowy i przy okazji przenieść kaloryfer z suchej ściany na tą z wilgocią, będzie on prawie na całej długości ściany, pomoże to w jakimś większym stopniu ?

Myślę jeszcze nad takim czymś dodatkowo:
-allegro.pl/osuszacz-powietrza-delonghi-dem-8-5l-24h-okazja-i1215805825.html

Daje coś takie urządzenie ?

Mało tego jedno okno mam bardzo mało szczelne, zmieniam je na plastikowe w tym tygodniu, ale wtedy na pewno będzie pokój bardziej szczelny..

KatarzynaS
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: KatarzynaS »

Grzejnik pomoże osuszać zawilgoconą ścianę w okresie grzewczym. Ale jeśli zawilgocenie występuje cały rok, to co z miesiącami gdy nie będziesz ogrzewać pomieszczeń?
Służę pomocą
e-Rzecznik KI

INIEKCJA KRYSTALICZNA

Post autor: INIEKCJA KRYSTALICZNA »

Witam!!!

co do grzejnika, jeżeli jest uszkodzona izolacja pozioma /albo nie daj boże jej brak/ to grzejnik będzie robił odwrotny skutek bo zimą woda z tytułu swoich właściwości "wędruje" w cieplejsze miejsca, tzn, jeżeli wilgoć podsiaka kapilarnie to grzejnik tego nie wysuszy, osuszacz można narazie wypożyczyć i stosować, ale jeżeli faktycznie problem z izolacją poziomą to trzeba najpierw zniewlować przyczyny nie skutki, na walkę z wilgocią polecam jak najbardziej i z czystym sumieniem oraz z największą efektywnością INIEKCJĘ KRYSTALICZNĄ :)

szczegóły na www.greenteam-burza.pl

tel. 600 96 99 21
czy kapilarnie to przy używaniu grzejnika będzie widać za jakiś czas gdyż grzejnik tego nie wysuszy i wtedy będzie wiadomo pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”