Witam,
Jestem zainteresowany zakupem mieszkania, które sąsiaduje z moim (tylko znajduje się w klatce obok). Ściana pomiędzy mieszkaniami wygląda na nośną. A chciałbym oczywiście mieszkania połączyć.
Sprzedający twierdzi, że gdy nadzorował budowę - widział jak między mieszkaniami było tzw. "przejście budowlane", którym budowlańcy przenosili materiały budowlane etc. Przejście to zostało potem po prostu wypełnione cegłami.
I teraz moje pytania:
1) jak takie przejścia są zaznaczone na planach? Czy widnieją one wyłącznie na planach technicznych bo na planie zwykłym w moim akcie nie ma niczego takiego.
2) czy z Waszej perspektywy wyjęcie tego wypełnienia to znaczna ingerencja w budynek i należy stosować identyczną procedurę co do niszczenia ściany mocnej (konstruktor, gmina etc).
przejście budowlane w ścianie nośnej
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: przejście budowlane w ścianie nośnej
Oczywiscie kazda ingerencja w sciane nosna typu wykonanie otworu drzwiowego itp powoduje obnizenie jej wytrzymałosci i przy niewłasciwym wykonaniu moze spowodowac sporo problemów(odpowiednio dobrane i zamocowane nadproze)
lepiej poprosic o to fachowca i uzgodnic te czynnosci z administracja budynku .
lepiej poprosic o to fachowca i uzgodnic te czynnosci z administracja budynku .
Adaptacje -Remonty-Wykonczenia
Bricki
Bricki
Re: przejście budowlane w ścianie nośnej
Witam
Przejście technologiczne uwzględnia już wszystkie warunki techniczne. Jego wypełnienie wcale nie wzmacnia konstrukcji, a jedynie ją "zamyka". Zastanów się - przed wypełnieniem, gdyby stwarzało ryzyko katastrofy budowlanej, czy byłoby dopuszczone do kilkumiesięcznego na ogół użytkowania? Oczywiście, że nie!!!
Zatem "otwarcie" takiego przejścia nie powinno nieść za sobą ryzyka.
lastpoint pisze:
Ale... pozostają wyraźne ślady - tak , jak w moim bloku, w moim mieszkaniu. To lepsze od planów.
U mnie, to nawet tak "ładnie" się rozwarstwiła część wbudowana od części stałej (ściany nośnej).
Ja oczywiście zaraz "załatwiłem" to fachowo stosując siatkę i odpowiednie szpachlówki. Ale np: moi sąsiedzi mogliby bez przeszkód "wydłubać" "zapasowe" wyjście ze swojego mieszkania na klatkę schodową. Stosowano wówczas te same elementy w różnych konfiguracjach.
Ściany (elementy konstrukcji), które mają tak wykonane otwory technologiczne, są już odpowiednio wzmocnione i posiadają bezpieczne nadproża, nie ma obaw.
pozdro
Przejście technologiczne uwzględnia już wszystkie warunki techniczne. Jego wypełnienie wcale nie wzmacnia konstrukcji, a jedynie ją "zamyka". Zastanów się - przed wypełnieniem, gdyby stwarzało ryzyko katastrofy budowlanej, czy byłoby dopuszczone do kilkumiesięcznego na ogół użytkowania? Oczywiście, że nie!!!
Zatem "otwarcie" takiego przejścia nie powinno nieść za sobą ryzyka.
lastpoint pisze:
Nie , nie będą, bo są rozwiązanym tymczasowym, przewidzianym wyłącznie podczas procesu budowy.(...) jak takie przejścia są zaznaczone na planach?
Ale... pozostają wyraźne ślady - tak , jak w moim bloku, w moim mieszkaniu. To lepsze od planów.
U mnie, to nawet tak "ładnie" się rozwarstwiła część wbudowana od części stałej (ściany nośnej).
Ja oczywiście zaraz "załatwiłem" to fachowo stosując siatkę i odpowiednie szpachlówki. Ale np: moi sąsiedzi mogliby bez przeszkód "wydłubać" "zapasowe" wyjście ze swojego mieszkania na klatkę schodową. Stosowano wówczas te same elementy w różnych konfiguracjach.
Ściany (elementy konstrukcji), które mają tak wykonane otwory technologiczne, są już odpowiednio wzmocnione i posiadają bezpieczne nadproża, nie ma obaw.
pozdro
picadoor