Wytrzymałość stropu

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

petenia
Początkujący
Początkujący

Wytrzymałość stropu

Post autor: petenia »

Witam, mam Panowie dylemat. Otóż, robiłem remont całego pomieszczenia w którym ma stanac akwarium o wymiarach 190x50x60 czyli jakies 540l. Całość będzie ważyła około 750kg. Akwarium ma stać wzdłuż ściany nośnej. Strop monolit ale dość stary bo budynek na oko jest z 40-tych lat. Wcześniej stały w mieszkaniu piece kaflowe, które jak przypuszczam ważyły trochę więcej od akwarium. Czy musze sie zastanawiać nad wytrzymałością stropu? Czy takie obciążenie przy ścianie nośnej może okazać się zbyt duże?

Awatar użytkownika
Brutus80
rekomendowany doradca
Kontakt:

Re: Wytrzymałość stropu

Post autor: Brutus80 »

Generalnie obciążenie użytkowe w budownictwie mieszkaniowym przyjmuje się na poziomie 150 kg.
Jeśli ten piec stał w tym miejscu gdzie planowane jest akwarium to może da radę. Zalecałbym jednak kontakt z jakimś projektantem konstruktorem aby on to ocenił na żywo. Obciążenie było nie było spore.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”