Witam
Mam mały problem. Jestem właścicielem dwóch działek budowlanych. Wystąpiłem o WZ dla jednej z nich. Podczas adaptacji projektu gotowego (zagospodarowanie terenu) wystąpił mały problem. Najbardziej usytuowanie domu odpowiada mi tuż przy granicy z drugą moją działką, w odległości około 2 m. Pytanie jak mam traktować tą granice? Tak jak mówi rozporządzenie 3m, 4 m? Czy jeśli jest to moja wewnętrzna granica przepisy te nie obowiązują?
Granica działki
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
- Brutus80
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: Granica działki
Skoro obie działki są pańskie to nie ma problemu, może pan nawet wybudować połowę domu na jednej działce, a połowę na drugiej. Jest to jedna własność i tak należy ją traktować.
myślałem i myślę tez o takim usytuowaniu domu, ale chyba muszę wtedy wystąpić o nowe WZ dla obu działek. W tej chwili mam WZ dla jednej....może pan nawet wybudować połowę domu na jednej działce, a połowę na drugiej
- Brutus80
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
No tak wtedy trzeba mieć WZ dla obu działek.
dziękuje za pomoc, pozdrawiam
Moje zdanie jest troszke inne od Pana Brutusa. Z tym że, część domu będzie na jednej działce, a druga część na innej to się zgodze. Jeżeli jednak nie buduje Pan na granicy to musi zachować odległość 4m lub 3m nawet od własnej granicy działki BUDOWLANEJ. Przynajmniej u mnie w Starostwie jest tak to praktykowane. Bo przecież działkę można sprzedać później i wybudować coś innego na niej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam