mój problem polega na tym że zakupiłem blachy ocynkowane które mają posłużyć jako przedłużenie dachu w moim garażu, ale po otrzymaniu towaru stwierdzam że znajdują się na nim białe duże plamy. Zorientowałem się trochę w temacie i wiem że to tzw utlenianie ocynku. Moje pytanie brzmi czy jest to w jakiś sposób usuwalne z powierzchni blachy? Jeśli tak to czym to zmyć? Czy taki nalot ma jakieś niekorzystne wpływy na blachę? proszę o poradę bo nie wiem czy żądać wymiany blachy czy po prostu jest to normalne
Biały nalot a ocynkowana blacha
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Biały nalot a ocynkowana blacha
Witam na początku chciałem się przywitać bo jestem tu nowy
mój problem polega na tym że zakupiłem blachy ocynkowane które mają posłużyć jako przedłużenie dachu w moim garażu, ale po otrzymaniu towaru stwierdzam że znajdują się na nim białe duże plamy. Zorientowałem się trochę w temacie i wiem że to tzw utlenianie ocynku. Moje pytanie brzmi czy jest to w jakiś sposób usuwalne z powierzchni blachy? Jeśli tak to czym to zmyć? Czy taki nalot ma jakieś niekorzystne wpływy na blachę? proszę o poradę bo nie wiem czy żądać wymiany blachy czy po prostu jest to normalne
pozdrawiam wszystkich fachowców
-
Rudolf Bras jr.
- Superużytkownik

Napewno nie jest to normalne, biały nalot powstał w wyniku złego przechowywania blachy i nastąpiła między nimi reakcja, która znacznie przybliży proces korozji tego materiału, jeżeli nie stało się to u Ciebie, tylko już takie kupiłeś, to żądaj wymiany tej blachy.
Nikt mnie nie przekona że białe jest białe, a czarne to czarne !
-
Kolex Hale stalowe
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Biały nalot a ocynkowana blacha
do usunięcia nalotu może posłużyć rozcieńczony amoniak, lub przetarcie blachy szmatka nasączoną amoniakiem.
macie jakas rade na tytan-cynk
kierownik budowy kompletnie olal sprawe przechowywania blachy stala ona w kregach bezposrednio na ziemi i nie przykryta niczym regularnie mokła pomiedzy upałami w lecie
zapodaj.net/ff3e55e81007.jpg.html
kierownik budowy kompletnie olal sprawe przechowywania blachy stala ona w kregach bezposrednio na ziemi i nie przykryta niczym regularnie mokła pomiedzy upałami w lecie
zapodaj.net/ff3e55e81007.jpg.html
[img][img]http://static.e-budownictwo.tv/gallery/2448/0_d981f46921c491c7ef564daeafe86aa2036b5305.jpg[/img] [/img]
-
atrakcyjny kazimierz
- Początkujący

panie sprzedawco Brass ... warto choć troszkę poznać naturę konkurencyjnych produktów ... to normalne, że blachy ocynkowane pokrywaja się białym nalotem, to produkt utleniania sie cynku, czyli najogólniej mówiąc zjawisko naturalnej pasywacji. Trwałość wyrobów ocynkowanych dzieki procesowi pokrywania sie swoim własnym tlenkiem jest dzieki temu przedłuzona. Ten tlenek ma naturę hydrofobową i nie spłukuje się tak szybko z ocynkowanego wyrobu stalowego i tym samym go zabezpiecza .... fakt, estetyka takiego produktu może nie wszystkim sie podobać ....