Prąd w garażu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Prąd w garażu
Ostatnim czasy coraz częściej grzebie sobie w samochodzie. Pojawił się jednak problem braku prądu w garażu. Mieszkam w bloku, a na przeciwko bloku mam garaże.
Wygląda to tak:
img502.imageshack.us/img502/2176/asdggw.jpg
Odległość miedzy blokiem, a garażami wynosi około 30-40 m.
Garaże są w blachy, nie murowane.
Większość sąsiadów prąd do garażu poprowadziło sobie na powietrzu, po prostu kabel z pod okna przeciągnięty jest do masztu na garaży danego sąsiada.
Jak ja mógłbym pociągnąć sobie kabel z prądem do garażu? Mogę to zrobić również na powietrzu?
Wygląda to tak:
img502.imageshack.us/img502/2176/asdggw.jpg
Odległość miedzy blokiem, a garażami wynosi około 30-40 m.
Garaże są w blachy, nie murowane.
Większość sąsiadów prąd do garażu poprowadziło sobie na powietrzu, po prostu kabel z pod okna przeciągnięty jest do masztu na garaży danego sąsiada.
Jak ja mógłbym pociągnąć sobie kabel z prądem do garażu? Mogę to zrobić również na powietrzu?
-
elpapiotr
Re: Prąd w garażu
Witam.
Większość sąsiadów ... postapiła samowolnie, jak przypuszczam, to i Kolega ma zamiar zrobić niezgodnie z prawem ?
Większość sąsiadów ... postapiła samowolnie, jak przypuszczam, to i Kolega ma zamiar zrobić niezgodnie z prawem ?
Zgodnie z prawem - czyli jak? W ziemi?
Szczerze chciałbym zrobić to zgodnie z prawem, ale coś czuje że wtedy o prądzie w garaży mógłbym tylko pomarzyć.
Szczerze chciałbym zrobić to zgodnie z prawem, ale coś czuje że wtedy o prądzie w garaży mógłbym tylko pomarzyć.
Na taką "przewieszkę" powinieneś mieć zgodę administracji obiektu.A reszta to tylko wykonanie.Przewód zawieszony na lince nośnej,do sztycy na garażu,odpowiednia wysokość,po wykonaniu pomiary i już.Generalnie potrzebny byłby elektryk.
sssyk1
Kabel taki moze bbyc poprowadzony na powierzu? Myslalem po prostu ze jedna mozliwosc to ziemia.
Pomiar ma byc dla mnie dla bezpieczenstwa czy glownie formalnie?
Pomiar ma byc dla mnie dla bezpieczenstwa czy glownie formalnie?
Przyłącza napowietrzne są dosć powszechnie stosowane i to widać prawie wszędzie.Problem to zastosowany przewód. I tak przewody- OW lub OP z linką nośną(odradzam,bo guma dosć szybko traci wytrzymałość na powietrzu),YDY lub YKY z linką nośną(najtańsze i najprostsze),ASXSn(ale tu przekroje zaczynają się od 16mm,więc problem z łaczeniem z instalacją).Pomiary dla Ciebie(MUSISZ JE MIEĆ i to aktualne) i dla bezpieczeństwa oczywiście też.Przykładowe rozwiązania wykonania takiej instalacji:
1)jak wyżej pisałem,najszybciej,najprościej,najtaniej.2)wystąpić o techniczne warunki przyłączenia do miejscowego zakładu energetycznego-łachy nie robią,wydać w tym przypadku muszą.Opłaty:średnio w Polsce ,za każdy jeden kilowat mocy zamówionej-jednorazowa opłata ok.150 PLN(moc jaką potrzbujesz musisz sam określić)+wykonanie instalacji odbiorczej we własnym zakresie,czyli firma lub elektryk z pieczątkami(cena oczywiście zależna od zakresu niezbędnych prac).Jeżeli nie ma problemu ze sposobem pierwszym,sprawa jest oczywista.Elektryk będzie potrzebny bo taką instalację może wykonać osoba z uprawnieniami.Jeżeli cokolwiek się stanie(n.p. dzieciaki będą próbowały przeciąć przewód kawałkiem szkła,któergoś "kopnie prąd",spadnie z dachu garażu i skręci nogę,Ty masz papiery że instalacja jest wykonana zgodnie ze sztuką i ma aktualne pomiary i nikt się do Ciebie nie przyczepi).Pozdrawiam.
1)jak wyżej pisałem,najszybciej,najprościej,najtaniej.2)wystąpić o techniczne warunki przyłączenia do miejscowego zakładu energetycznego-łachy nie robią,wydać w tym przypadku muszą.Opłaty:średnio w Polsce ,za każdy jeden kilowat mocy zamówionej-jednorazowa opłata ok.150 PLN(moc jaką potrzbujesz musisz sam określić)+wykonanie instalacji odbiorczej we własnym zakresie,czyli firma lub elektryk z pieczątkami(cena oczywiście zależna od zakresu niezbędnych prac).Jeżeli nie ma problemu ze sposobem pierwszym,sprawa jest oczywista.Elektryk będzie potrzebny bo taką instalację może wykonać osoba z uprawnieniami.Jeżeli cokolwiek się stanie(n.p. dzieciaki będą próbowały przeciąć przewód kawałkiem szkła,któergoś "kopnie prąd",spadnie z dachu garażu i skręci nogę,Ty masz papiery że instalacja jest wykonana zgodnie ze sztuką i ma aktualne pomiary i nikt się do Ciebie nie przyczepi).Pozdrawiam.
sssyk1
zgadzam się z sssyk1. Chcąc spać spokojnie trzeba załatwić temat przez zakład energetyczny. Dostaniesz wszystkie papiery i będziesz w pełni legalnie korzystał z prądu. Możesz też porozmawiać z sąsiadami. Możecie wykonać jedno przyłącze i dla każdego kto ma prąd zrobić podlicznik. Wspólnie podzielić opłatę za moc przyłączeniową na ilość mieszkańców i zrobić instalację elektryczną w każdym garażu.
pozdrawiam
pozdrawiam
Witam serdecznie,
porada ponizsza jest tylko dla Osob myslacych i oszczednych. (I jest tylko alternatywa).
Otrzymalem zlecenie na zasilanie garazu. Umowilem się na 2 dzien. Przeczytalem techniczne warunki zasilania. Okreslilem koszt minimum 2000 zl.
Jakiez było moje zdziwienie, zleceniodawca okazal się Kolega z piaskownicy sprzed ponad 50 lat
Postanowilem pomoc:
wewnetrzna instalacja w garazu była rozdzielona na osobne obwody oswietlenia i gniazd 230V
zaproponowalem obwody oswietlenowe wyposazyc w zarowki LED 3,4W (2x 40zl) nowej generacji i zasilic najtanszym akumulatorem samochodowym (100zl), swiatlo jest zapalane wylacznikiem
obowdy gniazd zasilic najmniejszym i najtanszym agregatem pradotworczym za 200 zl.
Plusy (rzecz dyskusyjna):
zaoszczedzil 1600 zl na starcie
nie musi się martwic o zaplate rachunkow
nie musi się martwic, gdy wiatr w kolo wieje
nie musi się martwic, ze ukradna kabel (nie mowiac o podpieciu)
może agregat z pradem wziasc do lasu czy nad wode
Minusy (tez są)
raz na rok musi naladowac akumulator
musi kupic troche paliwa do agregatu (jak chce popracowac elektronarzedziami)
no i ten halas z agregatu
Wnioski: musicie Sami wyciagnac, pisalem przeciez, ze porada tylko dla Osob myslacych.
ps.
nie zycze sobie pochlebstw i uwag, szczegolnie od Przeszacownych Elektrykow, którzy już powitali mnie na tym forum pie..... nie na temat. Uwagi i rzeczowe dyskusje prowadzic moge tylko wtedy, kiedy zrozumiecie do czego sluzy slowo ?przepraszam? a zwykla ludzka przyzwoitosc i kultura osobista nie beda Wam obce.
Z powazaniem
jactra
porada ponizsza jest tylko dla Osob myslacych i oszczednych. (I jest tylko alternatywa).
Otrzymalem zlecenie na zasilanie garazu. Umowilem się na 2 dzien. Przeczytalem techniczne warunki zasilania. Okreslilem koszt minimum 2000 zl.
Jakiez było moje zdziwienie, zleceniodawca okazal się Kolega z piaskownicy sprzed ponad 50 lat
Postanowilem pomoc:
wewnetrzna instalacja w garazu była rozdzielona na osobne obwody oswietlenia i gniazd 230V
zaproponowalem obwody oswietlenowe wyposazyc w zarowki LED 3,4W (2x 40zl) nowej generacji i zasilic najtanszym akumulatorem samochodowym (100zl), swiatlo jest zapalane wylacznikiem
obowdy gniazd zasilic najmniejszym i najtanszym agregatem pradotworczym za 200 zl.
Plusy (rzecz dyskusyjna):
zaoszczedzil 1600 zl na starcie
nie musi się martwic o zaplate rachunkow
nie musi się martwic, gdy wiatr w kolo wieje
nie musi się martwic, ze ukradna kabel (nie mowiac o podpieciu)
może agregat z pradem wziasc do lasu czy nad wode
Minusy (tez są)
raz na rok musi naladowac akumulator
musi kupic troche paliwa do agregatu (jak chce popracowac elektronarzedziami)
no i ten halas z agregatu
Wnioski: musicie Sami wyciagnac, pisalem przeciez, ze porada tylko dla Osob myslacych.
ps.
nie zycze sobie pochlebstw i uwag, szczegolnie od Przeszacownych Elektrykow, którzy już powitali mnie na tym forum pie..... nie na temat. Uwagi i rzeczowe dyskusje prowadzic moge tylko wtedy, kiedy zrozumiecie do czego sluzy slowo ?przepraszam? a zwykla ludzka przyzwoitosc i kultura osobista nie beda Wam obce.
Z powazaniem
jactra
Raz na rok ładować aku? Wątpię. Nawet gdyby się go w ogóle nie używało i tak by się sam rozładował.
-
buraczane_pole
- Aktywny

obiecanki cacanki a głupiemu sanki, ale jak ktoś lubi śnieg czemu nie 
-
elpapiotr
Witam.
Spokojnie, Koledzy, przecież jest to :
- porada alternatywna
- porada oszczędna
- porada dla osób myślących
I bez uwag proszę, tudzież pochlebstw, bo dyskutant sobie nie życzy.
Zrozumiano ?
Spokojnie, Koledzy, przecież jest to :
- porada alternatywna
- porada oszczędna
- porada dla osób myślących
I bez uwag proszę, tudzież pochlebstw, bo dyskutant sobie nie życzy.
Zrozumiano ?
Uważam pomysł za wart przemyślenia. A autorowi wielkie brawa za innowacje.
Wyżej wymieniony post wyraża moje zdanie w dniu dzisiejszym, być może takie samo będzie w dniu jutrzejszym, jednakże zastrzegam sobie prawo zmiany zdania w każdym momencie bez podania przyczyny...
Usługi remontowo-wykończeniowe
Usługi remontowo-wykończeniowe