PUMA Pid
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: PUMA Pid
Mogło się tak zgrać,że kondensator akurat skończył żywot.
Jak okresowo ślimak nie ma siły wystartować, to go wymień.
Spisz, jaki masz przy silniku i kupuj. ps. jak silnik Besel i kondensator 6uF, to kupuj 8 lub max.10uF.
W innym wypadku identyczny jak w chwili obecnej.
Jak okresowo ślimak nie ma siły wystartować, to go wymień.
Spisz, jaki masz przy silniku i kupuj. ps. jak silnik Besel i kondensator 6uF, to kupuj 8 lub max.10uF.
W innym wypadku identyczny jak w chwili obecnej.
Zacina się nieregularnie tzn. trzy razy na dzień a potem trzy dni spokoju (jak puknę kluczem to rusza).
Piec defro konf. eko. Co do ślimaka to nie wiem jakiej produkcji bo "odziedziczyłem" piec po teściach.
Piec defro konf. eko. Co do ślimaka to nie wiem jakiej produkcji bo "odziedziczyłem" piec po teściach.
Kondensator Ci umiera, musisz wymienić.
Jak masz silnik w kolorze niebieskim, to na 99% Besel, kondensator jest to biała tubka, na niej sa napisy, jak jest 6uF, to kupuj 8uF lub max.10uF.
Jak silnik inny, to kondensator pewnie w czarnej, plastikowej skrzynce- spisz jego parametry i kupuj identyczny.
ps. kondensator z 2przewodami, nie z 4rema, bo będziesz kombinował, które podłączyć. Spisz czy narysuj miejsce, gdzie sa kabelki dołączone
Jak masz silnik w kolorze niebieskim, to na 99% Besel, kondensator jest to biała tubka, na niej sa napisy, jak jest 6uF, to kupuj 8uF lub max.10uF.
Jak silnik inny, to kondensator pewnie w czarnej, plastikowej skrzynce- spisz jego parametry i kupuj identyczny.
ps. kondensator z 2przewodami, nie z 4rema, bo będziesz kombinował, które podłączyć. Spisz czy narysuj miejsce, gdzie sa kabelki dołączone
Zgadza się, kolor silnika niebieski. Rozkręciłem i kondensator jest 6.
Mam nadzieję, że po wyminie dolegliwość ustąpi.
Dziękuje za odp i przepraszam za lekkie odejście od tematu.
Mam nadzieję, że po wyminie dolegliwość ustąpi.
Dziękuje za odp i przepraszam za lekkie odejście od tematu.
Witam. Od dzisiejszego dnia jestem "szczęśliwym" posiadaczem KOMFORT EKO 15 z retortą obrotową i już na starcie porażka. Zamiast zamówionego przeze mnie sterownika ST-57 PIT otrzymałem kocioł ze standardowym sterownikiem ST-47 (producent tłumaczy się że do retorty obrotowej nie może instalować sterownika z PID) chociaż przed zmówieniem rozmawiałem z serwisem firmie DEFRO i nie było żadnego problemu. Teraz nie chcą rozpatrzyć reklamacji ponieważ kocioł jest zgodny z zamówieniem a TYLKO sterownik inny. Mam w związku z tym pytanie do Jareckiego czy sterownik PUMA można zainstalować do mojego kotła
Możesz zastosować Ognika PID jak też PUMĘ. Ognik będzie połowę tańszy, jeżeli nie potrzebujesz bajerów.
Ważne, aby wprowadzić dobre dane wyjściowe, żar nie może przy retorcie obrotowej zapadać się do środka.
Stosując retortę obrotową pancerpola ppsm przy dobrych nastawach wyjściowych dla algorytmu nie ma żadnych kłopotów.
Ważne, aby wprowadzić dobre dane wyjściowe, żar nie może przy retorcie obrotowej zapadać się do środka.
Stosując retortę obrotową pancerpola ppsm przy dobrych nastawach wyjściowych dla algorytmu nie ma żadnych kłopotów.
Dzięki. A może wiesz czy taka zamiana wymaga przeróbki instalacji elektrycznej kotła i czy może to zrobić ktoś z firmy instalujacj kotły
-
nowy użytkownik 555
- Początkujący

Witam. Od dwóch tygodni użytkuję piec DRAGON 25 KW zawierający min. palenisko uniwersalne, podajnik oraz sterownik PUMA PID. Od samego początku występuje zjawisko wysypywania niedopalonego opału do popielnika. Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji co może być przyczyną tego problemu?
Przyczyną jest to,że producent nie dobrał (może nie potrafi) parametrów sterownika pod moc kotła, typ dmuchawy, typ palnika.nowy użytkownik 555 pisze:Witam. Od dwóch tygodni użytkuję piec DRAGON 25 KW zawierający min. palenisko uniwersalne, podajnik oraz sterownik PUMA PID. Od samego początku występuje zjawisko wysypywania niedopalonego opału do popielnika. Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji co może być przyczyną tego problemu?
Kupiłeś kocioł, masz gwarancję- dzwoń.
Witam.
Mam podobny problem z piecem dragon,sterownik PID PUMA,albo węgiel się niedopala albo nie mogę uzyskać nastawionej temperatury, np.teraz jest nastawione 65 stopni a uzyskane ok 44,już nie mam sił,przetestowałem różne ustawienia i marny efekt, wezwałem "speca" i nic........
Czy ktoś może udzielić jakiejś rady???
Mam podobny problem z piecem dragon,sterownik PID PUMA,albo węgiel się niedopala albo nie mogę uzyskać nastawionej temperatury, np.teraz jest nastawione 65 stopni a uzyskane ok 44,już nie mam sił,przetestowałem różne ustawienia i marny efekt, wezwałem "speca" i nic........
Czy ktoś może udzielić jakiejś rady???
pewnie masz retortę korytową tzw samoczyszczącą i to podstawowa przyczyna
dobierz inny opał
dalej czy aby na 100% moc deklarowana kotła = rzeczywistej
dobierz inny opał
dalej czy aby na 100% moc deklarowana kotła = rzeczywistej
Witam
Pytanie do Pana Jareckiego79.
Jak w sterowniku PUMA PID podłączyć dwie pompy do CO.
Jedna pompa jest do grzejników, zaś druga do podłogówki.
Pytanie do Pana Jareckiego79.
Jak w sterowniku PUMA PID podłączyć dwie pompy do CO.
Jedna pompa jest do grzejników, zaś druga do podłogówki.
Hej!
Najlepiej zadzwoń do producenta, firmy Elektro-Miz i zapytaj.
Wiem,że można.
Telefon na stronie:
http://www.elektro-miz.pl/pol/kontakt.html
Najlepiej zadzwoń do producenta, firmy Elektro-Miz i zapytaj.
Wiem,że można.
Telefon na stronie:
http://www.elektro-miz.pl/pol/kontakt.html
Witam
Dzwoniłem tam i otrzymałem odpowiedź że można podpiąć dodatkową pompę do podłogówki do jakiegoś wejścia z tyłu sterownika (dodatkowe), ale trzeba jeszcze ustawiać to w menu sterownika, a nigdzie nie jest to opisane.
Myślałem że Pan coś wie więcej.
Dzwoniłem tam i otrzymałem odpowiedź że można podpiąć dodatkową pompę do podłogówki do jakiegoś wejścia z tyłu sterownika (dodatkowe), ale trzeba jeszcze ustawiać to w menu sterownika, a nigdzie nie jest to opisane.
Myślałem że Pan coś wie więcej.
PUMA od jakiegoś czasu wykorzystuje dodatkowe gniazdo do obsługi pompy cyrkulacyjnej
Wszystko jest opisane w nowej instrukcji, ściągnij ją sobie ze strony elektro-miz
Dokonaj też aktualizacji softu, również do pobrania ze strony elektro-miz.
http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/ ... a_pid.html
soft 7_82 jest aktualny i ma dodatkowe menu do kolejnej pompy.
Obsługa opisana w nowej instrukcji, wybiera się tam czas pracy pompy, przerwę i godziny, w których wyjście jest aktywne.
Nie wiem natomiast, co Ci tłumaczyli przez telefon.
Nie wiem jakie zadawałeś pytania.
Tutaj najlepszą radą jest kontakt z producentem sterownika i postępowanie w/g ich rad.
Wszystko jest opisane w nowej instrukcji, ściągnij ją sobie ze strony elektro-miz
Dokonaj też aktualizacji softu, również do pobrania ze strony elektro-miz.
http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/ ... a_pid.html
soft 7_82 jest aktualny i ma dodatkowe menu do kolejnej pompy.
Obsługa opisana w nowej instrukcji, wybiera się tam czas pracy pompy, przerwę i godziny, w których wyjście jest aktywne.
Nie wiem natomiast, co Ci tłumaczyli przez telefon.
Nie wiem jakie zadawałeś pytania.
Tutaj najlepszą radą jest kontakt z producentem sterownika i postępowanie w/g ich rad.