Koszt kotłowni
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Koszt kotłowni
Witam serdeczne wszystkich,
mam pytanie do państwa jak w temacie, a dokładnie do nowo budowanego domu 200m planuje zakupić piec Defro Duo 25kW z podajnikiem, plus piec gazowy tylko nie wiem jaki. Na pewno do tych dwóch kotłów dochodzi bardzo dużo osprzętu, akcesoriów, a do tego chcę przygotować instalację w kotłowni pod solary, i to wszystko ma ze sobą dobrze funkcjonować. Dodam jeszcze że mam wykonaną instalacje z Alu-Pexa zakończone w 4 skrzynkach grzejniki + podłogówka.
Prośba do Państwa jest byłby koszt tych wszystkich materiałów.
pozdrawiam
mam pytanie do państwa jak w temacie, a dokładnie do nowo budowanego domu 200m planuje zakupić piec Defro Duo 25kW z podajnikiem, plus piec gazowy tylko nie wiem jaki. Na pewno do tych dwóch kotłów dochodzi bardzo dużo osprzętu, akcesoriów, a do tego chcę przygotować instalację w kotłowni pod solary, i to wszystko ma ze sobą dobrze funkcjonować. Dodam jeszcze że mam wykonaną instalacje z Alu-Pexa zakończone w 4 skrzynkach grzejniki + podłogówka.
Prośba do Państwa jest byłby koszt tych wszystkich materiałów.
pozdrawiam
Re: Koszt kotłowni
koszt samych kotlow w granicach 14-17tys 
Ja bym radził zainteresować się reaktorami serii DRJ200. Gaz a tym bardziej węgiel nie ma przyszłości. Ja nie mam wyboru bo mieszkam w kamienicy więc nie mam wyboru bo ludzie nieużyte. Na razie cieszę się że zużycie gazu spadło mi z 13 na 3 m3 gazu i na razie się uratuje, nawet jak podrożeje +50%:-)
koszt osprzętu i automatyki + komin to jakieś 8-9 tys z zasobnikiem do solarów (min)
Tak naprawdę organizowanie kotłowni to w dzisiejszych czasach abstrakcja.
ja wydałem na kotłownie i "uzbrojenie" pokoi około 75 tyś. około 5 lat temu bo myślałem że kupując najlepsze żeczy w efekcie zaoszczędzę. W zeszłym roku zainteresowałem się ogrzewaniem na podczerwień i zdecydowałem się na zakup. Oszczędności eksploatacyjne sięgają olbrzymich sum, a wydatek na ich zakup był taki, że zaoszczędził bym przeszło 50 tysięcy.
Dlatego już nikomu nie będę doradzał rozwiązań klasycznych.
Pozdrawiam
ja wydałem na kotłownie i "uzbrojenie" pokoi około 75 tyś. około 5 lat temu bo myślałem że kupując najlepsze żeczy w efekcie zaoszczędzę. W zeszłym roku zainteresowałem się ogrzewaniem na podczerwień i zdecydowałem się na zakup. Oszczędności eksploatacyjne sięgają olbrzymich sum, a wydatek na ich zakup był taki, że zaoszczędził bym przeszło 50 tysięcy.
Dlatego już nikomu nie będę doradzał rozwiązań klasycznych.
Pozdrawiam
Z ciekawości zapytam, jaka jest alternatywa przy braku napięcia?Krystian1 pisze: W zeszłym roku zainteresowałem się ogrzewaniem na podczerwień i zdecydowałem się na zakup.
To nie jest perpetum mobile.
Ale w takiej sytuacji ogrzewanie tradycyjne przecież też nie działa.[/u]
-
Wlodek_PID
- Zainteresowany

- Kontakt:
A ja gorąco namawiam, żeby nie pisać głupot.Jarek1910 pisze:Ja bym radził zainteresować się reaktorami serii DRJ200. Gaz a tym bardziej węgiel nie ma przyszłości. Ja nie mam wyboru bo mieszkam w kamienicy więc nie mam wyboru bo ludzie nieużyte. Na razie cieszę się że zużycie gazu spadło mi z 13 na 3 m3 gazu i na razie się uratuje, nawet jak podrożeje +50%:-)
Wlodek
Mimo wszystko proponuję się jednak dowiedzieć, czy na pewno nie działa.Krystian1 pisze:To nie jest perpetum mobile.