Aranżacja wnętrz to także odpowiednie światło. Prawidłowe rozmieszczenie oświetlenia w pomieszczeniach mieszkalnych jest bardzo istotną kwestią. Sprawdź jakie oświetlenie będzie najlepsze do Twojego wnętrza.
witam , łazienka jest bardzo malutka , płytki będą w żółtawym ciepłym kolorze , jakie oświetlenie zamontować żeby jeszcze rozjaśnić łazienkę ( bez okna)
do tej pory nie zwracałam uwagi na takie detale,ale jest chyba oświetlenie które daje białe zimne światło i żółte ciepłe ?
jeżeli tak to które będzie bardziej rozświetlał? chyba namieszałam
Zdecydowanie nie polecam do łazienki zimnego światła
skora na twarzy rękach wygląda jak by była sina częstym błędem jest właśnie zakupowanie energooszczędnych zimnych żarówek do łazienki
Słusznie Pani zauważyła, że światło może być w barwie ciepłej i zimnej. Tak jak kolega wyżej napisał nie warto jest stosować zimnego światła w łazience. Stosując zimne białe światło w łazience będzie się Pani czuła tak jakby była w prosektorium. Typowo lodówkowe światło mało przyjemne. Napisała Pani, że łazienka jest bardzo malutka tzn. jak mała?? Chodzi mi o konkretne wymiary czyli długość, szerokość i wysokość, wtedy będziemy mogli odpowiednio wyliczyć natężenie oświetlenia do danego pomieszczenia.
Witam łazienka bedzie w ciepłych barwach więc polecam zdecydowanie ciepłe światła cos za żarówkę GU10 nie wiem w jakim stylu jest łazienka czy jest murowany sufit czy kartonowo gipsowy??
Aby ją rozjaśnić wystarczy użyć odpowiedniej mocy żarówek.
Właściwe oświetlenie zależne jest od wielu czynników takich jak wielkość i wysokość pomieszczenia, kolor ścian, podłóg, sufitów, mebli. Zależy też od tego, czy oczekujemy oświetlenia równomiernego, miękkiego czy punktowego, ostrego.
W tym zakresie mogę dać tylko kilka wskazówek ogólnych, ponieważ właściwie oświetlenie jest sprawą indywidualnego odbioru.
Odpowiednia moc dla uzyskania oświetlenia: przyjemne ? jasne ? bardzo jasne
to średnio 10W ? 17W ? 25W na metr kwadratowy.Zalecana moc oświetlenia podana w przykładach powyżej dotyczy podstawowego oświetlenia pomieszczeń. Uzupełniają je dalsze źródła światła np. oświetlenie luster w łazience. Do oświetlenia pomieszczeń w jasnych kolorach potrzebna jest porównywalnie mniejsza moc niż w przypadku ciemnych pomieszczeń. Zgadzam się z przedmówcami co do barwy światła i polecam halogeny bo według mnie najlepiej oddają naturalne kolory.
bardzo fajny klimat można osiągnąć montując takie światło punktowe, lampy wmontowywane w sufit czy w ściany ooo takie //sklep.cseie.com.pl/s/0/32/0/0/0/0/0/0/0/0/KANLUX/0/0/0/0/0.html
zgadzam się z przedmówcami:) światło białe ciepłe będzie najodpowiedniejsze do Pani łazienki,
czyli halogeny, żarówki, nie świetlówki.
Jeśli jednak zdecyduje się Pani na oświetlenie energooszczędne - LED, także ma Pani do wyboru światło białe ciepłe i zimne. Zimne światło nie jest przyjemne jako kluczowe oświetlenie wnętrz mieszkalnych. Aczkolwiek sprawdza się w oświetleniu dekoracyjnym.
Proponuję zastosowanie żarówek do oświetlenia głównego, a także oświetlenie dodatkowe białe ciepłe - np. wnęk czy fug. W przypadku małej łazienki świetny efekt przyniesie duże lustro, które optycznie powiększy wnętrze. Należałoby rozważyć także odpowiednie podświetlenie lustra. Wykonywanie makijażu przy świetle białym zimnym nie jest najlepszym rozwiązaniem:).
Jak najbardziej oświetlenie LED! Polecam stronę smd-led.pl, gdzie zaopatruję się w żarówki i taśmy LED. Jestem bardzo zadowolony z jakości i ceny. A odkąd stosuję oświetlenie LED rachunki też przychodzą dużo niższe
zajrzyj na stronę ciekawelampy.pl może tam znajdziesz coś dla siebie. Jest tam duży wybór lamp, kinkietów. plafonów i wiele wiele innych. Może znajdziesz to czego szukasz.