Ocieplenie poddasza-czy będzie problem?

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

Misiorex
Zainteresowany
Zainteresowany

Ocieplenie poddasza-czy będzie problem?

Post autor: Misiorex »

Witam,Jak w temacie.Dach mam zrobiony w następujący sposób:Folia , odeskowany cały dach ,folia ,karpiówka.Dach mam ocieplony między krokwiami wełną 15cm. krokwie 16cm.Na pewno nie mam zachowanej odległości miedzy folią a wełną 3cm.Będę docieplał dodatkowo jeszcze wełną 15cm czyść poddasza mieszkalnego plus folia również dobrej jakości.Nad sufitem niski stryszek ocieplony 15cm plus podłoga 15cm wełny i odeskowana osb.Dach 320m.Moje pytanie czy miedzy wełną a folią nie będzie się robić jakieś dziadostwo (wilgoć,pleśń itp.)Czy stryszek musi być też ocieplony dodatkowo wełną.Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz.

samouk

Re: Ocieplenie poddasza-czy będzie problem?

Post autor: samouk »

Szczelina ponad wełną (na skosach) musi być, bo pomimo paroizolacji często tak się zdarza, że i tak wilgoć się tam dostaje i powinna być stale usuwana. Dopełnieniem dobrej wentylacji strychu powinny być szczeliny w kalenicy i spore, stale otwarte (przez "okrągły" rok) okienka w ścianach szczytowych (nie wierz tym, którzy mówią, że wystarczą tylko te szczeliny w kalenicy). Z tego widać, że jeśli strych będzie niezamieszkały, to z powodu niezbędnej wentylacji nie warto go ocieplać, bo i tak będzie tam zimno.

Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”