Jak przygotować murłatę do tynkowania?

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

jacenty800
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Jak przygotować murłatę do tynkowania?

Post autor: jacenty800 »

nie ma co czekac na madre słowa pani patrycji.z wielka starannoscia udziela sie w innych postach wysmiewajac sie z innych forumowiczow ze zapomniała tutaj błysnac madroscia ......................szkoła to nie wszystko........... pisałem juz na priwa chcac uzyskac złoty srodek ktory ponoc o niebo lepszy niz wymienione w postach i cisza...........

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: wito-pc »

Witam Jacenty , coś ty taki dociekliwy? toż wszystko napisane , a w przypadku opisanym przez ciebie , cóż przerost treści nad formą , pozdrawiam
Cezar

jacenty800
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: jacenty800 »

witam Wito laska nam tu pojechala po gatkach wiec sam jestem ciekaw jak sie wypowie .......zreszta nie tylko ja chciałbym sie dowiedziec jak sie robi zeby na 100 procent wyszło git

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: wito-pc »

Mądrość przychodzi z wiekiem , dla niektórych z wiekiem od trumny':?'
Cezar

patrycjapraska
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: patrycjapraska »

:D :D :D , Panowie, głeboki wdech i policzyć do 10 :D
Niestety, ale po konsultacji z wykonawcą nie dostałam zgody na dokładny opis wykończenia mórłaty :(
Wykonawca podparł się tajemnicą zawodową :(
trzeba szanować decyzję pana M, ponieważ każdy z wykonawców posaida techiki czy nawet technologie przez siebie opracowane czy przez siebie stosowane którymi nie chce się podzielić z konkuręcją, ja to rozumiem
mogę jedynie powiedzieć że przestrzeń między ścianą kolankową a skosem zamyka płytą GKFI / 12mm wszystkie połączenia śligowe, nic nie jest ze sobą zespolone na sztywno czyli skręcone, szczelina dyletacyjna między płytą a kolankówką wypełniona pianką ok.10mm, wykończenie ze skosem taśma TUUFA, z kolankową fizelina, niestety reszte panowie sami musicie sami już wymyśleć :(
pamiętajcie o hydro i termoizolacji :!: :D
Pozdrawiam Serdecznie :D
ps. pamietajcie że stres niesie wysokie zagrożenie zawałem
dużo dużo, zdrówka dla nas wszystkich

GipsKarton
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: GipsKarton »

patrycjapraska pisze::D :D :D , Panowie, głeboki wdech i policzyć do 10 :D
Niestety, ale po konsultacji z wykonawcą nie dostałam zgody na dokładny opis wykończenia mórłaty :(
Wykonawca podparł się tajemnicą zawodową :(
trzeba szanować decyzję pana M, ponieważ każdy z wykonawców posaida techiki czy nawet technologie przez siebie opracowane czy przez siebie stosowane którymi nie chce się podzielić z konkuręcją, ja to rozumiem
mogę jedynie powiedzieć że przestrzeń między ścianą kolankową a skosem zamyka płytą GKFI / 12mm wszystkie połączenia śligowe, nic nie jest ze sobą zespolone na sztywno czyli skręcone, szczelina dyletacyjna między płytą a kolankówką wypełniona pianką ok.10mm, wykończenie ze skosem taśma TUUFA, z kolankową fizelina, niestety reszte panowie sami musicie sami już wymyśleć :(
pamiętajcie o hydro i termoizolacji :!: :D
Pozdrawiam Serdecznie :D
ps. pamietajcie że stres niesie wysokie zagrożenie zawałem
dużo dużo, zdrówka dla nas wszystkich
gkfi? pianka? :o

patrycjapraska
Zainteresowany
Zainteresowany

myśl, myśl GipsKarton :D :D :D
dobra podpowiem GKFI to symbol -60min/ogniotrwałej płyty gipsowej do stosowania w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotniści
pianka :?:
no tak :D
montażowa, taka na pistolet :D
poliuretanowa
:D :D :D :D :D :D :D
w sklepie się zapytasz to ci powiedzą
Pozdrawiam

GipsKarton
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: GipsKarton »

lazienka bylo tak odrazu pisac.
tylko dalej nie wiem co tam na laczeniu robi pianka?
to naprawde musi byc jakis mega tajny patent, ze az wstyd dokladnie go opisac.

patrycjapraska
Zainteresowany
Zainteresowany

no tak już wiem dlaczego pan M nie chciał zdradzić swojej technologii :)
naprężenia pianka niweluje naprężenia, czy ty wiesz Karton co to jest i po co jest dyletacja
no proszę cię :D :D :D
Pozdrawiam Serdecznie

IDM-SERVICE
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: IDM-SERVICE »

Witam

Najprościej to wykonać ruszt z profila 27 i założyć płytę G-K. Pomiędzy płytę a murłatę wetknąć wełnę i spokój. Płytę zlicować z tynkiem ściany kolankowej.
Złącze styk płyty z tynkiem ściany kolankowej osiatkować.

Pozdrawiam
Góral z Sudet

grzegorz andrychiewicz

Post autor: grzegorz andrychiewicz »

Ja bym zrobił jak przedmówca, tyle ,że z lekką zmianą.Otóż nie łączyłbym na sztywno płyty ze ścianą ,a zostawiłbym kilka milimetrową przerwę i wypełniłbym akrylem.

kapsel14
Aktywny
Aktywny

Post autor: kapsel14 »

najciekawsze zamknięcie murłaty płyta gipsowo -włoknowa fermacell na klej do kolankowej reszte znajdziesz www.profiltech.com.pl kombinacje startowe scianki kolankowe instrukcje montazu

kapsel14
Aktywny
Aktywny

Post autor: kapsel14 »

ooj góralu czy ci nie zal -łączyc płyte z tynkiem i jak długo to sie będzie trzymac kupy do odbioru lub może dłużej ale to nieprofesjonalne rozwiazanie i wszyscy sie na tym powiezli

rav-rav
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rav-rav »

Warto zrobić to materiałem twardym i trwałym! Cegła lub tynk jest ok, kwestia pomysłu na połączenie pionu ze skosem aby nie pękał. Odradzam styropian od zewnątrz bez zamurowania murłaty - u znajomków niejakie kuny wydrapały styropian i narobiły sporo zamieszania - skończyło się zrywaniem rigipsów na podwieszanym suficie... No chyba że ktoś nie ma w okolicy takich towarzyszy. .. problem z głowy.. do czasu aż się zjawią. Warto dopilnować aby wszystkie szpary, tudzież dziury w okolicach murłaty i ścian szczytowych na poddaszu były dobrze zasłonięte (zaprawa, cegła, pustak - cokolwiek, byle nie zostawić im pla manewru) ;D

rav-rav
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rav-rav »

Warto zrobić to materiałem twardym i trwałym! Cegła lub tynk jest ok, kwestia pomysłu na połączenie pionu ze skosem aby nie pękał. Odradzam styropian od zewnątrz bez zamurowania murłaty - u znajomków niejakie kuny wydrapały styropian i narobiły sporo zamieszania - skończyło się zrywaniem rigipsów na podwieszanym suficie... No chyba że ktoś nie ma w okolicy takich towarzyszy. .. problem z głowy.. do czasu aż się zjawią. Warto dopilnować aby wszystkie szpary, tudzież dziury w okolicach murłaty i ścian szczytowych na poddaszu były dobrze zasłonięte (zaprawa, cegła, pustak - cokolwiek, byle nie zostawić im pola manewru) ;D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”