Nawiewnik elektryczny Istnieje?

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

fokuspace
Początkujący
Początkujący

Nawiewnik elektryczny Istnieje?

Post autor: fokuspace »

Mieszkam w bloku, mam w pokoju drzwi balkonowe ze szczeliną w górnej listwie. Mam tam bylejaki nawiewnik. Szukam już kilka dni i chyba się poddam:

Czy istnieje nawiewnik z elektrycznym wentylatorem?

Wszystkie, są otwierane w zależności od wilgotności, różnicy ciśnień itp. Ja chcę znaleźć taki, w którym to ja będę decydował, kiedy ma mi przez niego wiać, i ewentualnie w którą stronę. Proszę o pomoc, na pewno ktoś to wymyślił.

samouk

Re: Nawiewnik elektryczny Istnieje?

Post autor: samouk »

Oczywiście, że wymyślił. To się nazywa WENTYLACJA MECHANICZNA NAWIEWNO-WYWIEWNA :wink: .

fokuspace
Początkujący
Początkujący

no więc...
nie. to NIE jest "WENTYLACJA MECHANICZNA NAWIEWNO-WYWIEWNA".

moze sie nie zrozumielismy, ale dzieki za odpowiedz. mi chodzi o konkretne urzadzenie, a nie cala filozofie wietrzenia.

jesli mowie nawiewnik chodzi mi o to: http://www.google.pl/images?q=nawiewnik

czyli szczelina w gornej belce piora drzwi/okna i/lub nakladany na nia plastikowy element, ktorego funkcje wymienilem wyzej.

Ja chcialbym, zeby to wlasnie ten plaski element zawieszony na szczelinie okna mial zamontowany silniczek elektryczny, ktory podpiety jest do jakiegos wiatraczka, i calosc pozwala na sterowanie przeplywem powietrza.

fokuspace
Początkujący
Początkujący

juz znalazlem. sory, ale zwykly czlowiek moze sie pogubic w gaszczu okreslen typu nawiewnik listwa czerpnia rekuperator itd. mi chodzilo najprawdopodobniej o http://pl.wikipedia.org/wiki/Wentylator_poprzeczny
w kazdym razie jest to sformulowanie, na ktore google cos wypluwa. nie dziala listwa wenrylacyjna, nawiewnik z wentylatorem i inne.

kangaxx
Aktywny
Aktywny

Post autor: kangaxx »

przecież to zwykły wentyl promieniowy, niestety tłoczy tylko w jednym kierunku, aby go zmienić musisz taki wentyl przeinstalowywać

samouk

fokuspace pisze: mi chodzilo najprawdopodobniej o http://pl.wikipedia.org/wiki/Wentylator_poprzeczny
Kangaxx ma rację - to zwykły wentylator promieniowy. W przypadku takiego wentylatora nie może być mowy o obustronnym kierunku. Nikomu dotąd takie "coś" nie było potrzebne. Musiałbyś zmajstrować samemu: silnik np. prądu stałego ze zmianą obrotów i kółkiem pasowym na wałku oraz drugie koło pasowe wmontowane w rurę z łopatkami wentylatora zainstalowanymi w miejscu "szprych". Trochę wiedzy majsterkowicza i ...do roboty :D

Pozdro.

fokuspace
Początkujący
Początkujący

samouk pisze:Kangaxx ma rację - to zwykły wentylator promieniowy.
Tak konkretnie, to wentylator poprzeczny pochodzi z rodziny wentylatorów promieniowych, co można sprawdzić tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Wentylator
samouk pisze:Musiałbyś zmajstrować
Niekoniecznie. Mogę kupić za ok stówę w necie. Są sprzedawane jako komponenty np kurtyn powietrznych i bywają na 230V. Zostaje kwestia zabudowy.

Pozdrawiam, wesołych.

samouk

Kurtyna powietrzna? Trochę duuuże, jak na nawiewnik-wywiewnik :wink:
Zdrowych Świąt :)

fokuspace
Początkujący
Początkujący

Nie "kurtyna poietrzna". Wentylator poprzeczny JEST UZYWANY JAKO KOMPONENT KURTYNY POWIETRZNEJ.
NAPISAŁEM to wyzej.
I wystepuje w wielu rozmiarach.

samouk

Handlowy wentylator promieniowy zawsze będzie wiał tylko w jedną stronę. Dlatego jeśli sam lepiej wiesz, czego chcesz, to nie warto pytać, tylko.... kupić i zastosować :wink:

Pozdro

fokuspace
Początkujący
Początkujący

Wentylator promieniowy z powodu swojej konstrukcji bedzie wial w jedna strone.
Pozwol, ze ja zadecyduje, czy bede pytal czy nie i co bede robil.
Od tego jest internet, skoro nie moglem znalezc odpowiedzi w googlach to zapytalem w miejscu ktore wg mnie najbardziej sie do tego nadawalo.
Rownoczesnie drazylem net, zeby samemu znalezc odpowiedz. Wydaje mi sie, ze postujac tu rownolegle rzeczy ktore wyszukalem nie dosc, ze rozwijam watek, to pozwalam innym osobom ktore byc moze kiedys beda mialy podobny problem znalezc rozwiazanie. Nie dosc, ze Twoja pierwsza odpowiedz miala charakter ironiczny, to pozostale musialem korygowac, bo w zestawieniu z faktami okazywaly sie niepelne, badz niedokladne
Jednak mimo wszystko dyskusja tutaj pozwolila mi posunac sie w temacie, za co dziekuje. No i jestes osoba, ktora wykazala zainteresowanie ;)
PS: Tutaj znajduje sie calkiem fajna lista wentylatorow poprzecznych/promieniowych/odśrodkowych.

samouk

Przecież pisałem, jak wykonać wentylator wiejący w obu kierunkach :lol: Chyba więc jesteś zbyt zapatrzony w swoje słowa i w swoją koncepcję, bo tę moją propozycję zlekceważyłeś.

mich83
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mich83 »

Człowiek was pyta o konkretną rzecz jak nie chcecie nie odpisujcie zamiast ironizować.
Swoją drogą ciekawe pytanie , sam zastanawiałem się czy można by było w mieszkaniu w bloku z wentylacją grawitacyjną jakoś ją wspomóc, bo jak wiadomo jest bardzo kapryśna. Raz z nawiewników nie nawiew nic a raz za dużo dobrze było by to jakoś zautomatyzować i znormalizować. A jak wiadomo ile powietrza wpadnie tyle zostanie wymienione. O ile jednak wentylatorów wywiewnych do łazienek jak zatrzęsienie o tyle nawiewników jeszcze nie widziałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”