junkers mi wariuje!!!

Dowiedz się wszystkiego o instalacjach gazowych, które zagwarantują Ci bezpieczne i przyjazne mieszkanie. Wybierz odpowiedni piec gazowy - funkcjonalny i praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

unistuped
Początkujący
Początkujący

junkers mi wariuje!!!

Post autor: unistuped »

mam problem tego typu ze nawalil mi junkers mianowicie po odkreceniu cieplej wody leci ona w sposob pulsacyjny poza tym bardzo latwo mozna sie poparzyc bo raz leci wrzatek a raz zimna woda(przy odkreconej takze zimnej) co jakis czas chwilami wody leci bardzo malo po czym zowu duzo wszystko to bardzo utrudnia kapiel ,nie znam sie za bardzo na tym ale kiedy wiedzial bym jakiego typu jest problem co trzeba wymienic itp. bylbym wiecj niz happy
sprawa jest powazna poniewaz poparzylo mi sie dziecko, :(
z gory dziekuje za odpowiedzi

Krzysztof
Aktywny
Aktywny

Post autor: Krzysztof »

Padł zawór trójdrogowy - sprawdź filtr wody!!

www.avnta.pl - serwis kotłowni...

unistuped
Początkujący
Początkujący

Post autor: unistuped »

dzieki tylko nie wiem gdzie ten filtr jak on wyglada moze macie jakas fotke.
aha ta strona ktora podales nie dziala!

K.mat
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: K.mat »

Pierwsze pytanie co to jest "junkers" Domyślam się że chodzi o gazowy przepływowy podgrzewacz wody,a nie o kocioł dwufunkcyjny.W takim przypadku nie ma zaworu trój-drożnego.Zgłaszając problem trzeba podać dokładnie typ i producenta urządzenia.Mając te dane mogę chętnie pomóc,ponieważ już 22 lata naprawiam te urządzenia.Pierwsza zasada mojej logiki mówi-po co płacisz za grzanie wody,jak ją mieszasz z zimną?!Każde urządzenie ma regulację temperatury(czy to poprzez regulację płomienia,czy przepływu,lub obu)więc wystarczy ustawić sobie temp.wody ogrzanej,i po problemie :) Mówię tu oczywiście o tzw.potocznie junkersach.Ponieważ JUNKERS jest firmą,więc mówmy terma albo podgrzewacz wody,aby nie mylić pojęć :!: Jeżeli jest to stary polski podgrzewacz,to nie lubi mieszania z wodą zimną,ponieważ nie posiada on funkcji modulacji płomienia.(automatyczna regulacja płomienia do ilości przepływającej wody) Czyli jak zmniejsza mu sie przepływ to rośnie temp.wody wychodzącej.Podobnie jest w przypadku gwałtownych spadków ciśnienia wody zasilającej.Nagle z wody "dobrze ciepłej"mamy wrzątek.Mieszając ciepłą z zimną powodujemy zmniejszenie przepływu ciepłej,a strumień gazu na palniku się nie zmniejsza,i to powoduje jej przegrzanie,a nawet w pewnych przypadkach zagotowanie z wytworzeniem pary włącznie.To po krótce tyle jeżeli chodzi o prawidłowe korzystanie ze starego podgrzewacza.A tak na marginesie,to kiedy ostatnio był przegląd i konserwacja przeprowadzona przez osobę urawnioną????Dla własnego bezpieczenstwa,przeglądy urządzeń gazowych powinny być przeprowadzane RAZ W ROKU!!!

skrol
rekomendowany doradca

Post autor: skrol »

unistuped pisze:dzieki tylko nie wiem gdzie ten filtr jak on wyglada moze macie jakas fotke.
aha ta strona ktora podales nie dziala!
Wezwij fachowca :)
------------------------------------------------------

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje gazowe”