regips wełna regips?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
kopciu1979
- Początkujący

regips wełna regips?
Witam . Mam słabo ocieplony dach domu, dom jest wykończony na cito.Ocieplenie wygląda następująco :dachówka,folia,15cm waty isover,folia,stelarz i regips .Pytanie moje czy mogę na ten regips dołożyć ocieplenie watą 5 lub 10cm i następnie znowu regips nie dojdzie do jakichś różnic temperatur i nie będzie się skraplać woda dodam że w narożnikach i w wielu miejscach widać przemarzanie jak i sróbki od regipsów które widocznie na białym suficie przebijają z pod gładzi.Z góry dziękuję za porady.Pozdrawiam.A zapomniałem czy po dodatkowej wacie ponownie położyć folie paroizolacyjną i dopiero drugi regips?
Re: regips wełna regips?
Możesz tak zrobić pod warunkiem zniszczenia folii paroizolacyjnej w istniejącej zabudowie np:wiercąc otwory otwornicą (raczej gęsto).
Cezar
-
kopciu1979
- Początkujący

Witam czyli nie muszę usuwać całkowicie foli paroizolacyjnej wystarczy że tam gdzie nawiercę otwór pousuwam ją na ile to możliwe i mogę spokojnie kłaść dodatkowe ocieplenie.Dziękuję za poradę pozdrawiam.
@wito-pc -czyli w Szwecji gdzie miałem w projekcie 20cm wełny+paroizolacja+ 5 cm wełny robiłem to źle? Tak?Taki układ był stosowany aby paroizolacja nie była nigdzie rozcięta a Ty mi każesz wiercić jakieś dziury.
Oo,to nie tylko budowlanki będziemy się uczyć ale i ortografii
Są dwa znaczenia tego słowa jeśli jest w kontekście, że ukarać to pisze się przez 'rz', a jeśli w sensie, że rozkazywać to 'ż'. Karzesz - jeśli chodzi o karanie. Wymienia się na 'r' w wyrazie 'karać'
Każesz - jeśli chodzi o rozkaz. Wymienia się na 'z' w wyrazie 'kazać'.Tak mi przynajmniej tłumaczyli.Ja miałem na myśli to drugie.
Każesz - jeśli chodzi o rozkaz. Wymienia się na 'z' w wyrazie 'kazać'.Tak mi przynajmniej tłumaczyli.Ja miałem na myśli to drugie.
Powinno się ukarać kogoś , kto paroizolację montuje ZA izolacją termiczną - świadczy to o kompletnej ignorancji w danym temacie.
Cezar
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bardziej pracochłonne... ale super Przy gniazdkach i instalacji nie trzeba tak uważać@wito-pc -czyli w Szwecji gdzie miałem w projekcie 20cm wełny+paroizolacja+ 5 cm wełny robiłem to źle? Tak?Taki układ był stosowany aby paroizolacja nie była nigdzie rozcięta a Ty mi każesz wiercić jakieś dziury.
A dlaczego nie karze się tych co nie dają poroizolacji przed izolacją termiczną ? Czy tylko dlatego, że takie praktyki są powszechne?Powinno się ukarać kogoś , kto paroizolację montuje ZA izolacją termiczną - świadczy to o kompletnej ignorancji w danym temacie
wito-pc -Czyli zgadzając się z tym co napisał poprzednik w 100% negujesz sam co dopiero napisałeś?
-
kopciu1979
- Początkujący

Wracając do mojego pytania i do waszych postów wnioskuję że nie jest koniecznością nawiercanie otworów ,prawdę mówiąc jest to dla mnie lepsza opcja jeżeli takowa jest zgodna z zasadami budownictwa. A czy po dołożeniu waty bez nawiercania otworów położyć kolejną warstwę foli paroizolacyjnej ? Sory że tak się dopytuję ale po takiej nauczce chciałbym być doinformowany w razie gdyby znów jakiś fachowiec( jak to się określają co to ja w niemczech nie robiłem to się tam tak robi) się u mnie pojawił to chciałbym wiedzieć w czym rzecz i co o nim sądzić .Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Poprzednik napisał, że jest 20 cm wełny i folia... czyli OK. jest też przestrzeń 5 cm na instalację - by nie dziurawić folii i OK. Wypełnienie tej przestrzeni wełną jest też OK!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zasada jest prosta - paroizolacja ma nie dopuścić by powietrze wewnętrzne ( dyfuzja ) dostało sie do miejsc w ścianie gdzie może występować punkt rosy dla tegoż powietrza. Jeżeli Masz wątpliwości co do szczelności to można zrobić jak Szwedzi 5 cm folia i 20 cm lub dołożyć dodatkową paroizolację. Choć nie spotkałem by jedna nie wystarczyła - to kwestia staranności.kopciu1979 pisze:Wracając do mojego pytania i do waszych postów wnioskuję że nie jest koniecznością nawiercanie otworów ,prawdę mówiąc jest to dla mnie lepsza opcja jeżeli takowa jest zgodna z zasadami budownictwa. A czy po dołożeniu waty bez nawiercania otworów położyć kolejną warstwę foli paroizolacyjnej ? Sory że tak się dopytuję ale po takiej nauczce chciałbym być doinformowany w razie gdyby znów jakiś fachowiec( jak to się określają co to ja w niemczech nie robiłem to się tam tak robi) się u mnie pojawił to chciałbym wiedzieć w czym rzecz i co o nim sądzić .Pozdrawiam.
Podpowiadam rozwiązanie patrząc od wewnątrz 1 płyta k/g 2 paroizolacja 3 wełna mineralna 4 istniejąca płyta k/g w której są otwory 5 stara paroizolacja zniszczona by para z ewentualnych nieszczelności nowej paroizolacji mogła swobodnie uchodzić -reszta jak jest .
Cezar
No to super porada jeśli Ty już zakładasz że NOWA paroizolacja nie spełni swojego zadania.Brawo,mistrzu-odpowiedz godna redaktora miesięcznika Murator.wito-pc pisze: by para z ewentualnych nieszczelności nowej paroizolacji mogła swobodnie uchodzić -.