gunar cieśla
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
mariusz1993
- Początkujący

Re: gunar cieśla
Witam! Widzę tu dużo postów ze strony doświadczonych cieśli, czy mógł by mi ktoś przesłać wzory oraz różne artykuły na temat więźb dachowych i ich obliczania matematycznie. Może jakieś porady tak dla początkującego. Czekam na odpowiedzi.
-
Paweł Jatczak
- Początkujący

W latach osiemdziesiątych 20-ego wieku mówiono z w radio i telewizji kłamią a ja teraz mówię że z internetu nie da się każdego nauczyć ciesielstwa.Jeśli chodzi o rady to z matematyki trzeba znać i rozumieć geometrię analityczną na poziomie pół wyższym.Zaopatrzyć się w kątomierz ciesielski (alfa winkiel) oraz w dobry kalkulator z kilkoma pamięciami(nie liczydło elektroniczne)Zaopatrzyć się w literaturę o której w postach wspominałem jako docent56.
-
mariusz1993
- Początkujący

Może ktoś ma jakiś przykładowy dach obliczony z wszystkimi zaciosami itp. Może ktoś mogl by mi wysłać na maila.
Pomęcz się trochę mariusz! pokaż, że na prawdę ci zależy na nauce ciesielstwa, a wtedy ci pomożemy. Skąd jesteś?
gunar-wycinam dachy z pasją
-
mariusz1993
- Początkujący

Właśnie dlatego jakby ktoś miał dach z obliczeniami to bym patrzył co i jak i się uczył. Myślę że tak by było łatwiej. Cały czas się staram uczyć czytam fora na bieżąco i mam Tą książkę Ciesielstwo Polskie. Jak ktoś ma przydatne informacje to chętnie po czytam.
-
mrooveczka
- Początkujący

Witam wszystkich milosnikow symatykow oraz chetnych poszerzania swojej wiedzy na temat ciesielstwa.sporo czytalem postow na tym forum ogladnolem wszystkie zdjecia i musze przyznac ze panowie Gunar Docent56 sa dla mnie mistrzami swiata:)sam dopiero sie ucze ale to co panowie prezentuja chodzi mi o poziom wiedzy umiejetnosci oraz pasji do nie latwego zawodu ciesli jest dla mnie motorem do dalszej nauki szukania pytania i doskonalenia swoich umiejetnosci.Wykonane dachy to cacuszka i az milo popatrzec ze mozna zrobic cos doklanie niemal z meblarska precyzja.Zawod Ciesli w wdaniu Panow to wirtuozerja.Pozdrawiam serdecznie!!!wklejam linka z filmikiem i ciekaw jestem opini na temat tego co pewien ciesla prawdopodobnie z Wegier wyprawia z pila lancuchowa:)
/www.youtube.com/watch?v=FxI2txIn02c
/www.youtube.com/watch?v=FxI2txIn02c
-www.youtube.com/watch?v=_28BjppgdfQ
W odpowiedzi wklejam filmik podczas pracy moim ulubionym narzędziem
Uważam że ten " węgier " używa złej prowadnicy i nie wiem po co rysuje tyle kresek pod zacięcie
Pozdr.
W odpowiedzi wklejam filmik podczas pracy moim ulubionym narzędziem
Uważam że ten " węgier " używa złej prowadnicy i nie wiem po co rysuje tyle kresek pod zacięcie
Pozdr.
-
mrooveczka
- Początkujący

Widze ze Polak Wegier...:)ogladnolem koszowa takze!.Co do kresek to wlasnie mnie zastanawialo.Swoja droga chetnie zobaczylbym trasowania i wycinanie innych "rodzimych'' ciesli:).Moznaby taki oddzielny dzial zalozyc i jakos tam ladnie zatytulowac.Co szanowni Panowie na to?
Witam Panowie.
Dzisiaj listonosz przyniósł mi ofertę jednej z firm na program do konstrukcji drewnianych itp.
Szczerze powiedziawszy to pierwszy raz na oczy widzę te firmę i stad moje pytanie:
Czy któryś z Was miał bądź ma doczynienia z tym programem,a mianowicie
LigniKon Small i LigniKon Large
-www.weto.com.pl/
Cena widzę w miarę przystępna tylko czy program jest jej wart??
Dzisiaj listonosz przyniósł mi ofertę jednej z firm na program do konstrukcji drewnianych itp.
Szczerze powiedziawszy to pierwszy raz na oczy widzę te firmę i stad moje pytanie:
Czy któryś z Was miał bądź ma doczynienia z tym programem,a mianowicie
LigniKon Small i LigniKon Large
-www.weto.com.pl/
Cena widzę w miarę przystępna tylko czy program jest jej wart??
Ja jestem takim murarzyna od wszystkiego i nie robię gorzej co tylko potrafi dach zrobić co z was za fachowcy jak pytacie sie jeden drugiego jak obliczyć kąt koszowej długość krokwi itd.
Kalku ,a ty jak to robisz ? 
Rozklada 26ramek,wchodzi z miara, drugi na drabinie i jazda... siekiera w dlon i rabanie...
Tam siegaj gdzie wzrok nie siega...
Jest trygonometria pitagoras i do tego kątownik nastawny żeby było szybciej
Szczerz mówiąc to nauczyłem się na tym forum kiedyś robiłem szablony ale denerwuje mnie określenie murarzyna znam cieśli którzy tylko tym się zajmują i zawsze robią szablony a kulawki docinają po kilka razy na dachu
Szczerz mówiąc to nauczyłem się na tym forum kiedyś robiłem szablony ale denerwuje mnie określenie murarzyna znam cieśli którzy tylko tym się zajmują i zawsze robią szablony a kulawki docinają po kilka razy na dachu
-
grzegorz andrychiewicz
Tak się nauczyli,tak podpatrzyli.Ale zawsze można szukać i pytać.Ktoś kiedyś powiedział:kalku pisze:znam cieśli którzy tylko tym się zajmują i zawsze robią szablony a kulawki docinają po kilka razy na dachu
Kto pyta jest głupcem,tylko przez pięć minut.
Kto nie pyta jest głupcem przez całe życie.Osobiście piszesz,że wiele się już nauczyłeś.Ale pewnie wiele jet jeszcze do nauczenia.
Jeżeli chodzi o kątownik nastawny ,to koledzy za Odry wymyślili alfa winkiel, bardzo ułatwia pracę.
Alfa winkiel wydaje mi się niewygodny używam nedo winkelfix