Izolacja pomieszczenia pod tarasem

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

wanias
Początkujący
Początkujący

Izolacja pomieszczenia pod tarasem

Post autor: wanias »

Mam wystającą z obrębu budynku część sypialni (zabudowany balkon - 1,15x3,55 m), nad którą sąsiad ma otwarty balkon. Tamto mieszkanie jest w stanie surowym (właściciel za granicą), na balkonie goła płyta żelbetowa. Balkon ma daszek i odpływ, ale i tak obawiam się, że płyta z dołu będzie co najmniej wilgotna. Pytanie: jak ocieplić sufit? Wstępnie planowałem gk na stelażu metalowym, nad tym grubą folię, watę 2x10 cm i jeszcze raz grubą folię - bo to już mam, a budżet ograniczony. Tyle że wtedy żadnego paroprzepuszczania. Jest wysoko, więc mogę zrobić dowolny odstęp między ww. konstrukcją i stropem, mogę też wydłubać w piance na górze otwór wentylacyjny (nad ramą okienną, która przylega do sufitu, górna część ślepa). Tu gdzie mieszkam (Lwów, Ukraina) mam problem z nowoczesnymi materiałami, no i ten budżet...

Pode mną jest zabudowany, ale nieogrzewany balkon - dam styro i wylewkę. Ściany pod oknem ocieplone 10 cm styro, ale ściana pół cegły, więc myślę dołożyć jeszcze od środka 5 cm waty na stelażu i gk. Najgorzej ten sufit. Pliz help.

KatarzynaS
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Izolacja pomieszczenia pod tarasem

Post autor: KatarzynaS »

Najpierw należałoby sprawdzić warunki cieplno-wilgotnościowe w przegrodzie (strop pod balkonem). Jest to niezbędne, gdyż planujesz ocieplanie przegrody od środka, czyli od strony pomieszczenia ogrzewanego. Samodzielnie, znając parametry, rodzaj i grubość warstw w przegrodzie możesz to obliczyć w programie KI-Humidity lub BDEC PRO. Program KI-Humidity jest do ściągnięcia bezpłatnie na stonach Knauf Insulation. Jeśli już zdecydujesz się jednak na ocieplanie od wewnątrz, to skoro są wysokie pomieszczenia, spróbuj zapewnić jak najlepszą wentylację dla izolacji z wełny mineralnej, którą zamontujesz pomiędzy stelażem pod płyty g-k. Folię paroizolacyjną montujesz po ciepłej stronie izolacji (a więc od pomieszczenia ogrzewanego), do stelażu pod płyty g-k. Skraplająca się para wodna nie będzie miała dostępu do wełny mineralnej. Zastosowanie folii paroizolacyjnej jest konieczne. Zawilgocona wełna mineralna traci swoje właściwości termoizolacyjne.
Co do ściany z cegły ocieplonej styropianem, to również przed dodatkowym ociepleniem jej od środka radzę sprawdzić warunki c-w.
Posiadasz wentylację naturalną, czy mechaniczną?
Służę pomocą
e-Rzecznik KI

wanias
Początkujący
Początkujący

Post autor: wanias »

Dziękuję za odpowiedź. Wentylacja w mieszkaniu jest z założęnia naturalna i ciągnie dobrze, ale mam też wentylator, jeśli coś gotuje itp. (indywidualny kanał).
Program się przydał - nie wiedziałem o jego istnieniu - wszyscy zawsze odsyłają do PN, a ona jest w większości miejsc płatna (i samemu trzeba liczyć ;))

Zdecydowałem się wykorzystać to, co mam już kupione: od góry 10 cm styropianu, potem 10 cm wełny, gruba folia polietylenowa (taka do szklarni) i płyta GK. Program wskazuje, że kondensatu nie będzie.

KatarzynaS
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: KatarzynaS »

wanias pisze:Program się przydał - nie wiedziałem o jego istnieniu - wszyscy zawsze odsyłają do PN, a ona jest w większości miejsc płatna (i samemu trzeba liczyć ;))
Tak zgadza się - normy są płatne. Dla kogoś, kto skorzysta raz i nie jest to już potrzebne kupno PN nie opłaca się. Poza tym tak, jak piszesz trzeba samemu ściśle wg wzorów i podanych schematów wyliczyć współczynnik temperaturowy Frsi, a następnie porównać otrzymany wynik z wartością krytyczną. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są właśnie gotowe programy do sprawdzenia warunków cieplno-wilgotnościowych w przegrodzie. Cieszę się, że mogłam pomóc. W razie dalszych pytań proszę śmiało pisać.
Służę pomocą
e-Rzecznik KI

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”