Budowa domu letniskowego - kwestie prawne

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

abdelkader
Początkujący
Początkujący

Budowa domu letniskowego - kwestie prawne

Post autor: abdelkader »

Witam.
Sytuacja jest taka: mam na wsi działkę budowlaną o powierzchni 10 arów. Planuję postawić domek letniskowy o wymiarach 4,5 x 5,5 metra.

Pytanie: czy istnieje możliwość postawienia takiego domu BEZ konieczności uprzedniego sporządzenia projektu? Jeśli tak, to jaka?

Z góry dziękuję za pomoc

samouk

Re: Budowa domu letniskowego - kwestie prawne

Post autor: samouk »

Nawet dla postawienia t.zw. wiaty lub obiektu "małej architektury" na t.zw. zgłoszenie, Wydziały Architektury przy Starostwach Powiatowych wymagają najczęściej dostarczenia profesjonalnych szkiców lub rysunków wykonanych zgodnie ze sztuką budowlaną. Wynika to z przepisów Prawa Budowlanego. Takie bowiem źle zaprojektowane obiekty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. A ważne też będzie, jaki to będzie ten domek letniskowy (t.zn. jak zostanie zakwalifikowany). Od tego będzie zależało, czy potrzebny będzie projekt wykonany przez uprawnionego projektanta.

abdelkader
Początkujący
Początkujący

Dzięki za odpowiedź.

Planuję postawić domek gospodarczy. Słyszałem, że chyba nie trzeba w takim wypadku tworzyć projektu, czy tak?

samouk

Post autor: samouk »

Nie trzeba tworzyć, jeśli znajdziesz jakiegoś "gotowca". Zajrzyj do Rozporządzenia Min. Infrastruktury z 2002 r. (jest w Internecie), to znajdziesz odpowiedź na pytanie w/s twojego domku (sam przecież wiesz najlepiej, jak i z czego chcesz go zbudować).

abdelkader
Początkujący
Początkujący

Aha, czyli jednak dobrze słyszałem. Dzięki raz jeszcze za pomoc :) Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”