Wykonanie wentylacji na koszt lokatora czy wspólnoty??

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

AODG1
Początkujący
Początkujący

Wykonanie wentylacji na koszt lokatora czy wspólnoty??

Post autor: AODG1 »

witam

Jakiś czas temu kupiłem mieszkanie w starym budownictwie, w mieszkaniu na planie dołączonym do aktu notarialnego jest ślepa kuchnia bez wentylacji. Osoba ze wspólnoty upiera się że musi być wentylacja ja też jestem za tylko na czyj koszt wykonana?? Dodam ze w kuchni jest piecyk gazowy. Teraz dokonałem połączenia kuchni z pokojem w którym jest okno wykonałem wentylacje obok okna ale na czyj koszt powinna być wykonana wentylacja grawitacyjna nalezy ją przeciągnąć około 3m z ławienki??

Jeżeli na koszt wspólnoty to proszę o podanie konkretnych przepisów na które się mogę powołać

Dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam

samouk

Re: Wykonanie wentylacji na koszt lokatora czy wspólnoty??

Post autor: samouk »

Pytania uważam za źle postawione.
1. Strona sprzedająca powinna cię poinformować o tej nieprawidłowości. Teraz nic nie pozostaje innego, niż wystąpić z roszczeniem, ale wygranie sprawy nie jest oczywiste, bo nieznajomość prawa z twojej strony też jest faktem (nie powinieneś kupować tego lokalu bez wcześniejszego pisemnego zapewnienia strony sprzedającej, że to ona na swój koszt tę nieprawidłowość usunie). Jeśli mieszkanie kupiłeś na własność, to znaczy, że sam się na to zgodziłeś, i że to ty teraz wykonasz niezbędne prace na swój koszt.
2. wentylacji grawitacyjnej nie da się "przeciągnąć" 3 metry poziomo, bo to nie będzie działać.
Pozdr.

AODG1
Początkujący
Początkujący

Re: Wykonanie wentylacji na koszt lokatora czy wspólnoty??

Post autor: AODG1 »

witam

stroną sprzedającą nie była prywatna osoba tylko wspólnota.
Kominiarz który był twierdzi że taka wentylacja będzie spełniała swoje wymogi jutro postaram się dodać rysunek

dziekuje za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”