Witam.
Chcę wstawić drzwi zewnętrzne i mam pewien problem, a raczej dylemat. Czy zastosować nadproże? Budynek jest złożony tylko z jednego piętra (parter), czyli nad pomieszczeniem jest strop(lany) i dach. I teraz mam pytanie, ponieważ pomieszczenie w miejscu montowanych drzwi ma wysokość ok 240cm, a drzwi mają wysokość 205cm. Czy konieczne jest zastosowanie nadproża? strop opiera się na belkach. Tak "na oko" nad ościeżnicę drzwi wejdzie jeden pustak na wysokość.
Pozdrawiam
Drzwi zewnętrzne, porada
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Drzwi zewnętrzne, porada
kolego napisz zy to jest nowo stawiany budynek czy juz tam mieszkasz jak mozesz wyslij jakies zdjecie o ile jest to nowy budynek bez tynkow
Wmuruj 2 kątowniki , po wyschnięciu zaprawy wytnij otwór na drzwi ot i wszystko.
Cezar
Jest to stary budynek. Może rysunek trochę pomoże
img340.imageshack.us/img340/7474/prezentacja2r.jpg.
Drzwi będą w tym samym miejscu co były tylko, że tamte stare były bardzo niskie. Trzeba było się schylać. Nad drzwiami będzie tylko 15cm, a nie jak wcześniej napisałem ok 30cm. Czy w takim przypadku muszę wmurowywać te kątowniki? Mam nadzieję, że obrazek "coś mówi".
Pozdrawiam
img340.imageshack.us/img340/7474/prezentacja2r.jpg.
Drzwi będą w tym samym miejscu co były tylko, że tamte stare były bardzo niskie. Trzeba było się schylać. Nad drzwiami będzie tylko 15cm, a nie jak wcześniej napisałem ok 30cm. Czy w takim przypadku muszę wmurowywać te kątowniki? Mam nadzieję, że obrazek "coś mówi".
Pozdrawiam
no jesli tam byly drzwi nic nie powinno teoretycznie sie stac ale dla pewnosci zrob tak jak kolega pisze wyzej, bedzie pewniej w dodatku nie ma duzo pracy przy tym przynajmniej nie bedziesz sie martwil ze cos sie zawal,i nie wiadomo w jakim stanie jest wieniec i sciana. Pozdrawiam