Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Sterownik ognik PID - Jakie sterowanie?
yyy nowy soft, co się niedawno dowiedziałem to tl.32 dla tłoka lub sl.32 dla ślimaka
tl.28 miał byc bardziej dokładny a co jest zmienione w nowym 32, to szczerze powiem,że nie wiem.
Trzeba zapytać Włodka PID, to konstruktor i programista tego sterownika.
tl.28 miał byc bardziej dokładny a co jest zmienione w nowym 32, to szczerze powiem,że nie wiem.
Trzeba zapytać Włodka PID, to konstruktor i programista tego sterownika.
Hmm no w sierpniu mi robili update, więc sądziłem, że mam najnowszy. Jako, że poprzedni był tl.27 to myślałem, że ten jest tl.28.
Mam pytanie do Jarecki79 oraz do Wlodek_PID.
Posiadam kocioł 15 KW budową przypominający IRLEH. Ze względu na wielopaliwowość chcę do niego zamontować palnik samoczyszczący firmy KOMSTER. Najprawdopodobniej będę palił jednym paliwem przez całą zimę ale raz może to być miał raz ekogroszek a raz owies. Co do sterownika to wybór padł na Ognik PID. Zastanawia mnie jednak to czy sterownik ten będzie dobrze pracował z tego typu palnikiem i czy poradzi sobie z tak różnym paliwem.
Niestety od trzech tygodni nie doczekałem się na odpowiedź od pana Cypriana z Elektro Miz a szkoda bo bardzo na nią liczyłem.
Proszę więc o pomoc szanownych forumowiczów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Posiadam kocioł 15 KW budową przypominający IRLEH. Ze względu na wielopaliwowość chcę do niego zamontować palnik samoczyszczący firmy KOMSTER. Najprawdopodobniej będę palił jednym paliwem przez całą zimę ale raz może to być miał raz ekogroszek a raz owies. Co do sterownika to wybór padł na Ognik PID. Zastanawia mnie jednak to czy sterownik ten będzie dobrze pracował z tego typu palnikiem i czy poradzi sobie z tak różnym paliwem.
Niestety od trzech tygodni nie doczekałem się na odpowiedź od pana Cypriana z Elektro Miz a szkoda bo bardzo na nią liczyłem.
Proszę więc o pomoc szanownych forumowiczów.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
Wlodek_PID
- Zainteresowany

- Kontakt:
Nie znam tego palnika, ani kotła.
Przy tak różnych paliwach na pewno
trzeba będzie zmieniać nastawy.
Czyli inne nastawy do groszku, inne do miału
i jeszcze inne do owsa.
Trzeba sprawdzić.
Pozdrowienia,
Przy tak różnych paliwach na pewno
trzeba będzie zmieniać nastawy.
Czyli inne nastawy do groszku, inne do miału
i jeszcze inne do owsa.
Trzeba sprawdzić.
Pozdrowienia,
Wlodek
Nie chce mi się bawić w ustawianie 30 parametrów jak to jest w innych sterownikach dlatego myślę o zakupie sterownika Ognik PID.
Zdaję sobie sprawę z tego, że będę musiał doregulować ustawienia do tak różnego opału. Jednak czy zakres regulacji sterownika na to pozwala? Czy w jego opcjach jest coś takiego jak ustawianie rodzaju opału.
Z instrukcji wynika, że sterownik sam dopasuje się w przypadku różnicy 15% w kaloryczności. To już bardzo dużo. Wynika z tego, że wystarczy lekko go "dostroić". Nie mogę jednak nigdzie znaleźć potwierdzenia na to, że można przy pomocy Ognika PID spalać zarówno owies jak i ekogroszek.
Dajcie mi chociaż cień nadziei, że to będzie działać.
Zdaję sobie sprawę z tego, że będę musiał doregulować ustawienia do tak różnego opału. Jednak czy zakres regulacji sterownika na to pozwala? Czy w jego opcjach jest coś takiego jak ustawianie rodzaju opału.
Z instrukcji wynika, że sterownik sam dopasuje się w przypadku różnicy 15% w kaloryczności. To już bardzo dużo. Wynika z tego, że wystarczy lekko go "dostroić". Nie mogę jednak nigdzie znaleźć potwierdzenia na to, że można przy pomocy Ognika PID spalać zarówno owies jak i ekogroszek.
Dajcie mi chociaż cień nadziei, że to będzie działać.
-
ADAM GAJEWSKI
- Początkujący

Proszę o podanie ustawień na sterowniku Ognik Plus PID II obecnie mam ustawione ni 11;d75%;pp 0. Zbiera się dużo sadzy i nie dopala groszku.Temperaturę mam ustawioną na 55 st.
-
ADAM GAJEWSKI
- Początkujący

Proszę o podanie ustawień na sterowniku Ognik Plus PID II obecnie mam ustawione ni 11;d75%;pp 0. Zbiera się dużo sadzy i nie dopala groszku.Temperaturę mam ustawioną na 55 st.Kocioł Opal tłokowy 36kW
Ramzeus zasada działania tego palnika jest zblizona do paleniska kotła Sztoker, zatem z punktu widzenia sterowania Ognik da sobie radę.
To palnik tzw rynnowy
W Ogniku PID ma Pan menu kodwe, w którym podaje sie wyjściowy czas podawania oraz przerwę dla 100%mocy.
Dla groszku może to być ok.10sekund na 45sekund
Dla pellet czy owsa ok.15sekund na ok. 30-35sekund, zależy od palnika.
Później dopieszczenie to menu ko0rekcji klienta, czyli:
PP. Poziom Paliwa od -9 do +9, wartości do minus pomniejszają pojedyncza porcja paliwa, algorytm dlaej działa z godnie z założeniami. Wartości w strone +9 zwiększają porcje paliwa, algorytm działa z zgodnie z założeniami
d.cyfra to ograniczenie max. mocy wentyaltora, czyli nie dmuchyaj mocniej jak... dla groszku może to być 90 czy 80%, zależy od palnika, dla pellet cos bliżej 50%
ni. 2-4 dla groszku, być może więcej dla pellet, trzeba próbować pewnie koło 5-7
To tyle
Piszę to co kilka stron tego wątku....
To palnik tzw rynnowy
W Ogniku PID ma Pan menu kodwe, w którym podaje sie wyjściowy czas podawania oraz przerwę dla 100%mocy.
Dla groszku może to być ok.10sekund na 45sekund
Dla pellet czy owsa ok.15sekund na ok. 30-35sekund, zależy od palnika.
Później dopieszczenie to menu ko0rekcji klienta, czyli:
PP. Poziom Paliwa od -9 do +9, wartości do minus pomniejszają pojedyncza porcja paliwa, algorytm dlaej działa z godnie z założeniami. Wartości w strone +9 zwiększają porcje paliwa, algorytm działa z zgodnie z założeniami
d.cyfra to ograniczenie max. mocy wentyaltora, czyli nie dmuchyaj mocniej jak... dla groszku może to być 90 czy 80%, zależy od palnika, dla pellet cos bliżej 50%
ni. 2-4 dla groszku, być może więcej dla pellet, trzeba próbować pewnie koło 5-7
To tyle
Piszę to co kilka stron tego wątku....
Adam Gajewski
Kocioł OPAL tłokowy, ale z jakiej firmy?
SEKOM
SKAMET
KONSTAL?
W każdej są inne przekładnie i co za tym idzie inne czasy podawania dla 100%mocy. Kotły różnią się od siebie.
Kocioł OPAL tłokowy, ale z jakiej firmy?
SEKOM
SKAMET
KONSTAL?
W każdej są inne przekładnie i co za tym idzie inne czasy podawania dla 100%mocy. Kotły różnią się od siebie.
Witam
Podłączam się co do pytania Adam Gajewski jakie są może wmiare optymalne ustawienia?
Piec jaki posiadam to SKAMET OPAL 20 ze sterowinikiem OGNIK PLUS PID II z softem tl.28.
Aktualne ustawienia na piecu:
ni:6
d:80
pp: w zależnośći -8 lub -7
temp.: 45 niewiem czy nie za niska??
bojler: 50
I tak jak w porzednim poście zbiera sie dużo sadzy niewiem właśnie czy to przez złe ustawienia pieca niemam w tym zbyt dużego doświadczenia.
Aktualnie pale PIEKLORZEM kaloryczność 26 MJ.
Drugie pytanko :
niewiem czy to wina sterownika czy mojej instalacji ale przy takich ustawieniach grzeje na kaloryfery ale tylko na dole jak nie chodzi pompa C.O a jak sie załączy to ok góra też grzeje czy to wina złych ustawien pieca??
Prosiłbym o odpowiedz z góry dzieki
PS. skoki jeżeli w zły sposób napisałem posta
Podłączam się co do pytania Adam Gajewski jakie są może wmiare optymalne ustawienia?
Piec jaki posiadam to SKAMET OPAL 20 ze sterowinikiem OGNIK PLUS PID II z softem tl.28.
Aktualne ustawienia na piecu:
ni:6
d:80
pp: w zależnośći -8 lub -7
temp.: 45 niewiem czy nie za niska??
bojler: 50
I tak jak w porzednim poście zbiera sie dużo sadzy niewiem właśnie czy to przez złe ustawienia pieca niemam w tym zbyt dużego doświadczenia.
Aktualnie pale PIEKLORZEM kaloryczność 26 MJ.
Drugie pytanko :
niewiem czy to wina sterownika czy mojej instalacji ale przy takich ustawieniach grzeje na kaloryfery ale tylko na dole jak nie chodzi pompa C.O a jak sie załączy to ok góra też grzeje czy to wina złych ustawien pieca??
Prosiłbym o odpowiedz z góry dzieki
PS. skoki jeżeli w zły sposób napisałem posta
Nie pomogę Wam w przypadku kotła Skamet, nie znam ich długości skoku tłoka, nie znam też porcji paliwa.
W tłokach róznice w konstrukcjach sa zbyt duże, aby znaleźć prawidłowość.
Musisz dzwonic do firmy Skamet.
Jedyne co zauważam,to wysokie nastawy ni. dla modeli tłokowych między 8-12, aby nie gasło.
Druga sprawa poziom paliwa PP musi być w granicach plusowych +3 i nie ruszać.
Wartości na minus rozciągają przerwy między dawkami paliwa ale jednocześnie skracją czas mocniejszego nadmuchu, co odbija się właśnie wytwarzaniem większej ilości pyłu na kanałach dymnych.
Dobranie spalania w tłoku powinno odbywać sie poprzez menu kodowe i dobranie dobrej przerwy dla danej konstrukcji kotła i danego gatunku paliwa.
Nie znam konstrukcji Skamet-u i nie chcę wymyslać z kosmosu przerw, jakie należy w menu kodowym dobrać.
Kaloryfery masz ciepłe tylko na dole, bo aktywny jest priorytet CWU, najpier grzejesz bojler na wyższą nastawę i tej temp. ma pilnowac ognik, nastawa na dom 45st.c odbywa się poprzez cykliczną prace pompy C.O., puszcza mniej ciepła na dom.
W tłokach róznice w konstrukcjach sa zbyt duże, aby znaleźć prawidłowość.
Musisz dzwonic do firmy Skamet.
Jedyne co zauważam,to wysokie nastawy ni. dla modeli tłokowych między 8-12, aby nie gasło.
Druga sprawa poziom paliwa PP musi być w granicach plusowych +3 i nie ruszać.
Wartości na minus rozciągają przerwy między dawkami paliwa ale jednocześnie skracją czas mocniejszego nadmuchu, co odbija się właśnie wytwarzaniem większej ilości pyłu na kanałach dymnych.
Dobranie spalania w tłoku powinno odbywać sie poprzez menu kodowe i dobranie dobrej przerwy dla danej konstrukcji kotła i danego gatunku paliwa.
Nie znam konstrukcji Skamet-u i nie chcę wymyslać z kosmosu przerw, jakie należy w menu kodowym dobrać.
Kaloryfery masz ciepłe tylko na dole, bo aktywny jest priorytet CWU, najpier grzejesz bojler na wyższą nastawę i tej temp. ma pilnowac ognik, nastawa na dom 45st.c odbywa się poprzez cykliczną prace pompy C.O., puszcza mniej ciepła na dom.
Hmmm...szkoda bede próbował dalej przestawie pp na + i zobacze jak bedzie sie zachowywał.
Czyli jaka powinna być nastawa na kotle żeby grzało i góre i dół??
Ogólne to cieżko mu utrzymać cały czas temp. na bojlerze czyli jak mam ustawione 50 stopni ok nagrzeje i niewiem po jakis 5 lub 10 min znowu sie załącza pompa cwu. Natomiast pompa CO dalej pozostaje w spoczynku nawet jak cwu juz nagrzane.
Przy ustawieniach takich jak pisałem poprzednio piec rozpedza sie do 55 - 57 stopni i zazwyczaj kolejna dawka paliwa podawana jest przy spadku do temp. ok 50 stopni ale zdarza sie ze przy 52 -53 stopniach tez podaje no i wtedy mam 58-62 stopnie i tez niewiem czy to normalne.
Wracajac do nastawy pp na + czasy podawania paliwa sie zmniejszaj a co za tym idzie może nie bedzie miał takich odbić temp. tylko ciekawe czy nie bedzie przesypywał.
Sorki za takie rozpisanie ale niema kogo sie poradzic.
Pozdro
Czyli jaka powinna być nastawa na kotle żeby grzało i góre i dół??
Ogólne to cieżko mu utrzymać cały czas temp. na bojlerze czyli jak mam ustawione 50 stopni ok nagrzeje i niewiem po jakis 5 lub 10 min znowu sie załącza pompa cwu. Natomiast pompa CO dalej pozostaje w spoczynku nawet jak cwu juz nagrzane.
Przy ustawieniach takich jak pisałem poprzednio piec rozpedza sie do 55 - 57 stopni i zazwyczaj kolejna dawka paliwa podawana jest przy spadku do temp. ok 50 stopni ale zdarza sie ze przy 52 -53 stopniach tez podaje no i wtedy mam 58-62 stopnie i tez niewiem czy to normalne.
Wracajac do nastawy pp na + czasy podawania paliwa sie zmniejszaj a co za tym idzie może nie bedzie miał takich odbić temp. tylko ciekawe czy nie bedzie przesypywał.
Sorki za takie rozpisanie ale niema kogo sie poradzic.
Pozdro
W menu kodowym masz jakis czas dla tłoka ustawiony.
np.300sekund to przerwa dla 100% mocy.
Każda korekcja PP. w stronę minus dodaj z tego co pamiętam 15sekund
Zatem przy nastawie kodowej na 300sekund, rzeczywista przerwa podawania dla 100%mocy to:
PP.-1 315sek
PP.-2 330sek.
PP.-3 345sek
PP.-4 360sek.
PP.-5 375sek
PP.-6 390sek,
PP.-7 405sek
PP.-8 420sek
PP.-9 435sek
PP.-10 to ruszt awaryjny
Teraz na plus:
PP.+ 1 285sek
PP.+2 270sek
PP.+3 255sek.
PP.+4 240sek.
PP.+5 225sek
PP.+6 210sek
PP.+7 195sek
PP.+8 180sek
PP.+9 165sek
Nie wiem jednak jaką masz przekładnię, jaki jest czas obrotu, bo zależnie od niego do danych korekcji przypisywana jest odpowiednia długośc czasu mocniejszego dmuchania.
Zamiast bawić się korekcją PP, zostawić ją na PP.+3
Spalanie dostroić poprzez menu kodowe 3111
potwierdzić numer softu dla Twojego tłoka
Dobrać P. cyfra aby spalało nie wiem może P.360??? nie znam kotła
potwierdzić czas obrotu krańcówki nie mam pojęcia jaka przekładnia może być t.6 a równie dobrze t.65sekund, w każdym razie nie można zmieniać.
np.300sekund to przerwa dla 100% mocy.
Każda korekcja PP. w stronę minus dodaj z tego co pamiętam 15sekund
Zatem przy nastawie kodowej na 300sekund, rzeczywista przerwa podawania dla 100%mocy to:
PP.-1 315sek
PP.-2 330sek.
PP.-3 345sek
PP.-4 360sek.
PP.-5 375sek
PP.-6 390sek,
PP.-7 405sek
PP.-8 420sek
PP.-9 435sek
PP.-10 to ruszt awaryjny
Teraz na plus:
PP.+ 1 285sek
PP.+2 270sek
PP.+3 255sek.
PP.+4 240sek.
PP.+5 225sek
PP.+6 210sek
PP.+7 195sek
PP.+8 180sek
PP.+9 165sek
Nie wiem jednak jaką masz przekładnię, jaki jest czas obrotu, bo zależnie od niego do danych korekcji przypisywana jest odpowiednia długośc czasu mocniejszego dmuchania.
Zamiast bawić się korekcją PP, zostawić ją na PP.+3
Spalanie dostroić poprzez menu kodowe 3111
potwierdzić numer softu dla Twojego tłoka
Dobrać P. cyfra aby spalało nie wiem może P.360??? nie znam kotła
potwierdzić czas obrotu krańcówki nie mam pojęcia jaka przekładnia może być t.6 a równie dobrze t.65sekund, w każdym razie nie można zmieniać.
Natomiast to, jak często grzany jest bojler wynika czysto z jakiego jakości oraz strat ciepła a także zużycia wody w domu.
Jakość bojlera ma wpływ na stabilność pracy kotła i sterownika.
Jak dom ma być grzany non stop, to nastawa C.O. musi być wyższa od tej na cWU.
Jak woda ma mieć wyższą temp. to nastawa CWU powyżej nastawy C.O. powoduje priorytet CWU, zatem na dom idzie mniej ciepła.
Jak chcesz mieć wyższą temp. w bojlerze, ale stały odbiór ciepła na dom to trzeba to zrobić przez zawór mieszający. Wówczas to co na kotle może być w bojlerze a niższą nastawe na dom sterujesz zaworem mieszającym ewentualnie termostatami na grzejnikach.
Jakość bojlera ma wpływ na stabilność pracy kotła i sterownika.
Jak dom ma być grzany non stop, to nastawa C.O. musi być wyższa od tej na cWU.
Jak woda ma mieć wyższą temp. to nastawa CWU powyżej nastawy C.O. powoduje priorytet CWU, zatem na dom idzie mniej ciepła.
Jak chcesz mieć wyższą temp. w bojlerze, ale stały odbiór ciepła na dom to trzeba to zrobić przez zawór mieszający. Wówczas to co na kotle może być w bojlerze a niższą nastawe na dom sterujesz zaworem mieszającym ewentualnie termostatami na grzejnikach.
Ok przereguluje piecyk i zobaczymy co z tego wyniknie mam nadzieje że sie poprawi...
Niwiem zabardzo jak sie dostać do tego menu kodowego może cos w instrukcji pisza musze zajrzec...niewiem gdzie wpisać ten kod "3111".
Dzieki za pomoc i rady mam nadzieje że pomoga.
Zapewne jeszcze sie odezwe bynajmniej napisze jak mi poszło z dostrajaniem.
Niwiem zabardzo jak sie dostać do tego menu kodowego może cos w instrukcji pisza musze zajrzec...niewiem gdzie wpisać ten kod "3111".
Dzieki za pomoc i rady mam nadzieje że pomoga.
Zapewne jeszcze sie odezwe bynajmniej napisze jak mi poszło z dostrajaniem.