Wentylacja w garażu blaszanym
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wentylacja w garażu blaszanym
Witam Kolegów.
To mój 1 post także proszę o wyrozumiałość. W lato postawiłem garaż blaszany. Stoi na wylewce betonowej i lała mi się do niego woda. Uszczelniłem go pianką i folia w płynie ( woda już nie leci ), ale odkąd zrobiło się chłodno i garaż nie jest otwarty jak w lato podłoga jest mokra , zauważyłem dziś gdzie nie gdzie krople wody. Od przodu garaż ma wloty powietrza , oraz przy samym dachu , ale chyba to za mało do tego niska temp sprawia, ze woda nie paruje a może wilgoć idzie od ziemi. Nie mam pojęcia dlatego zwracam się z prośbą o jakiś pomysł i sugestie do rozwiązanie tego problemu poprzez dodatkową wentylację .
To mój 1 post także proszę o wyrozumiałość. W lato postawiłem garaż blaszany. Stoi na wylewce betonowej i lała mi się do niego woda. Uszczelniłem go pianką i folia w płynie ( woda już nie leci ), ale odkąd zrobiło się chłodno i garaż nie jest otwarty jak w lato podłoga jest mokra , zauważyłem dziś gdzie nie gdzie krople wody. Od przodu garaż ma wloty powietrza , oraz przy samym dachu , ale chyba to za mało do tego niska temp sprawia, ze woda nie paruje a może wilgoć idzie od ziemi. Nie mam pojęcia dlatego zwracam się z prośbą o jakiś pomysł i sugestie do rozwiązanie tego problemu poprzez dodatkową wentylację .
-
samouk
Re: Wentylacja w garażu blaszanym
Jeśli nie zastosowałeś pod wylewką grubej folii izolacyjnej, to może być problem.
Jak duże są te istniejące otwory wentylacyjne?
Jak duże są te istniejące otwory wentylacyjne?
Niestety nie wylewałem tej wylewki , zakupiłem już ten teren z domem. Z przodu garażu na całej szerokości tj 4m od spodu sa około 2-3 cm , natomiast u góry dach jest z blachy falistej i co kawałek jest otwór w miejscu gdy nie styka sie ze ścianą tylną. Chciałem zrobić z tylu kratkę wylotową, ale z przodu bezsensu by to wyglądało ;/ Za podpowiedzi będę wdzięczny!!!
-
samouk
Moim skromnym zdaniem wilgoć pochodzi z tej wylewki (prawdopodobnie bez izolacji). Wielkość tych otworów wentylacyjnych jest wystarczająca, aby wentylacja była dobra. Bez ogrzewania w wilgotnych porach roku (jesień lub wiosna) żadna dodatkowa wentylacja już nie pomoże. Zimą i latem nie będzie problemu, bo powietrze (i podłoże) będą suche.
Dzieki za pomoc. Bedę dalej obserwował co się dzieje a puki co w dzień zostawiam garaż otwarty i nie jest tak źle , gorzej jak parę dni jest zamknięty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam. Ja mam identyczny problem jak kolega. Mam wylewkę, dość grubą i niestety nie mam folii. Zastanawia mnie to, czy położenie płytek, ograniczyło by parowanie od posadzki. Czy sprawa jest już z góry przegrana? Mam blaszaka 6x5,5 na dwa auta.
Płytę zagruntuj następnie pomaluj folią w płynie na tarasyx2 i połóż płytki , powinno pomóc.
Cezar