Ocieplenie starego poddasza.

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

yaroyankol
Początkujący
Początkujący

Ocieplenie starego poddasza.

Post autor: yaroyankol »

Na początku, jako nowy użytkownik , chciałbym serdecznie powitać Wszystkich forumowiczów ;)

Ale jako że chciałbym się od was czegoś dowiedzieć/poradzić przejdę od razu do rzeczy. Postanowiliśmy wraz z przyszłą małżonką zaadaptować poddasze pewnego domu na wsi . Dom wiekowy ale mimo upływu czasu trzyma się naprawdę nieźle.
Rzecz rozchodzi się o sam dach i próbę jego ocieplenia . Konstrukcja wydaje się solidna i utrzymana w nalezytym stanie ( nie licząc kilku drobnych elementów), a dachówka miała tzw. "przekładkę" ok 3 lat wstecz (miejsca uzupełniane wapnem bodajże). Nasz problem tkwi w tym że chcielibyśmy ocieplić to poddasze jednak bez ruszania dachówek a nie mamy położonej jakiejkolwiek folii czy też membrany. Czy istnieje jakaś realna szansa na instalację owego ocieplenia "od wewnątrz" ? Gdzieś na forum znalazłem "rodzynek" o tym że mozna takową folię rozmieścić między krokwiami z zachowaniem 2-3 cm odstępu od łat i pozniej bawić się z wełną etc. Nie chciałbym jednak aby moja wiedza(a raczej w tym przypadku zupełny jej brak) w tym temacie opierała się na jednym niesprawdzonym źródle. Co sądzicie na ten temat i co proponujecie? Czekam na pomoc i dobre rady z Waszej strony.
Pozdrawiam!

Poniżej zamieszczam podglądowe zdjęcie :
-http://img600.imageshack.us/img600/1295/dscn2762.jpg

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Ocieplenie starego poddasza.

Post autor: wito-pc »

Czy to przypadkiem moje ,,żródło"?
Cezar

yaroyankol
Początkujący
Początkujący

W obecnej chwili cięzko mi stwierdzić czyje to było źródło. Poprostu gdzieś przewinął mi się takowy temat.

yaroyankol
Początkujący
Początkujący

Miło że tyle osob już zaglądało. Moze ktoś spróbuje wyrazić swoją opinię.. ;)

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: wito-pc »

Można ocieplić niejako od spodu poddasze nie ingerując w pokrycie dachowe , pytaj o szczegóły :roll: .
Cezar

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”