Wycena skucie tynku

Zastanawiasz się z czego budować ściany? Chcesz wiedzieć jakie wykonać tynki? Szukasz pomysłu na ciekawe wykończenie elewacji? W tym dziale znajdziesz porady i inspiracje.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

gienekk
Początkujący
Początkujący

Wycena skucie tynku

Post autor: gienekk »

Witam.

Mógłby ktoś napisać ile by kosztowało skucie tynku i położenie nowego tradycyjnego plus cena materiału, transport materiału i wywóz gruzu w pokoju o wymiarach: długość 5,50 m, szerokość 3,30 m, wysokość 2,80 m? Na jednej ścianie okno o wymiarach 1,5x1,5 m, na drugiej futryna o wym. 2,10x1 m.

Dzięki za pomoc

Picadoor
Aktywny
Aktywny

Re: Wycena

Post autor: Picadoor »

Witam
Nikt ci tego nie napisze, a to dlatego, że na odległość jest czystą teorią, a w praniu może być strasznie przerąbane. Zawsze sprawdzam na miejscu jakie "niespodzianki" mnie mogą zaskoczyć i wtedy muszę wkalkulować ryzyko. A ono jest naprawdę różne.

Mam zasadę, NIE zmieniam zdania raz już wyrażonego, jak mawiał słynny cieć - słowo świętsze od pieniędzy. Dlatego trzeba poznać wszystko dokładnie, a nie polegać wyłącznie na opowieściach typu....mam pokoik.

pozdro
picadoor

gienekk
Początkujący
Początkujący

Chodzi mi chociaż o jakaś przybliżoną kwotę lub przedział od-do ile to mogłoby kosztować. Budynek w bloku z lat 60-tych, ściana z cegły.

Picadoor
Aktywny
Aktywny

Post autor: Picadoor »

Witam

Samo skuwanie jest banałem, ale.....często zdarzają się "ciekawe" przygody. Np gdzieś posypie się zaklajstrowany pion wentylacyjny, kominowy, a to się okazuje, że trzeba poprawić kawałek ściany. Tego w Twojej opowieści nie widać, ba nawet nie można przewidzieć. Reperacja ścian, grodzi czy kanałów to zajęcie marudne, czasochłonne nieraz i wkurzające. Tu różnica może być na 100-200 zł.
Wynoszenie gruzu też się różni od...wynoszenia gruzu. Dajmy na to 4 piętro i kontenerek 50 m od klatki bo nie było gdzie go ustawić, to nie to samo co np I piętro i kontenerek tuż przy klatce. Różnica może być także na 50-150 zł.

Tynkowanie:
Jeśli z sufitem, to ok 30 mkwa tynku + obróbki narożników, gdzie tynkowanie liczone jest na prostych ścianach, obróbka naroży zewnętrznych oddzielnie, od mb.

Raczej nikt nie będzie stawiał betoniarki, zatem pozostaje sucha masa tynkarska w workach po 25 kg. Worek kosztuje ok 7-9 zł. Do tego doliczyć trzeba chociaż parę listew 4-6 zł sztuka, do wyciągnięcia powierzchni i narożniki 3-5 zł szt pod tynki tradycyjne. Nie wiadomo z czego sufit, w skrajnej sytuacji liczyć się trzeba z użyciem siatki tynkarskiej. Ile worków? Trzeba policzyć, tak z 15, aby nie więcej.

Skuwanie z wynoszeniem gruzu 15-18 za 1 mkwa, tynkowanie, takie dobrze zrobione od 17 zł za 1 mkwa w górę. Obróbka glifów okiennych (naroża) 25-30 zł za 1 mb. Jeśli drzwi wymagają takiej obróbki to też.

Rzemieślnik może to dostarczyć tylko pewnie doliczy przynajmniej 20% do ceny materiałów. Jak dosyć daleko od punktu sprzedaży to nawet do 50%.

Czyli masz jakiś obraz. Do tego wkalkuluj wielki syf w mieszkaniu (kucie). Ja na Twoim miejscu zastanawiał się nad płytą k-g postawionych na plackach ewentualnie dobrze rozeznać stan starego tynku i próbować jakoś bez tego kucia go poprawić. Ale to wszystko byłoby widać na żywo. Sam widzisz, że teraz tylko gdybamy.

pozdro
picadoor

gienekk
Początkujący
Początkujący

OK dzięki za pomoc. Teraz przynajmniej wiem czego mniej więcej się mogę spodziewać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany elewacje fasady ”