Jaka moc kotła CO - proszę o radę...
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaka moc kotła CO - proszę o radę...
Witam serdecznie
Proszę o radę w kwestii mocy kotła CO.....
Zdecydowałem się na kocioł ZĘPIEC KPP DUO, lecz nie wiem czy 18 kw czy 25 kw. Wykonawca sugeruje, żeby piec był mocniejszy...ja jestem nieco innego zdania. Obawiam sie tzw. przewymiarowania kotła.
Mój dom jest świeżo wybudowany ( z użytkowym poddaszem). Ściany z SILKI (25 i 18 cm) + ocieplenie styropianem 14 cm. Powierzchnia użytkowa 115 m, powierzchnia całkowita ok. 156 m (kubatura domu - ok. 655 m). W domu będa grzejniki + ok. 30 metrów ogrzewania podłogowego + CWU.
Prosze o radę, jaka moc kotła będzie wystarczająca i optymalna.
Dziękuję za wszelkie sugestie
Proszę o radę w kwestii mocy kotła CO.....
Zdecydowałem się na kocioł ZĘPIEC KPP DUO, lecz nie wiem czy 18 kw czy 25 kw. Wykonawca sugeruje, żeby piec był mocniejszy...ja jestem nieco innego zdania. Obawiam sie tzw. przewymiarowania kotła.
Mój dom jest świeżo wybudowany ( z użytkowym poddaszem). Ściany z SILKI (25 i 18 cm) + ocieplenie styropianem 14 cm. Powierzchnia użytkowa 115 m, powierzchnia całkowita ok. 156 m (kubatura domu - ok. 655 m). W domu będa grzejniki + ok. 30 metrów ogrzewania podłogowego + CWU.
Prosze o radę, jaka moc kotła będzie wystarczająca i optymalna.
Dziękuję za wszelkie sugestie
marek
Re: Jaka moc kotła CO - proszę o radę...
kiedyś też byłem zwolennikiem większych kotłów to był błąd ,uważam że wystarczy ci 18kw będzie w pełni wykorzystany i wygrzany .
Jeżeli ten kocioł naprawdę osiąga 18kW, to Ci wystarczy.
Jeżeli chodzi o palniki, nie ma takiego 18kW
Pancerpol np. ma typoszereg 17kW i następny 25kW.
Zatem, jeżeli w tym kotle będzie retorta 25kW, to prawdopodobnie kocioł bez kłopotu będzie mógł poprawnie pracować na 18kW.
Palnik w stosunku do kotła powinien miec rezerwę mocy na wypadek wahań z jakością paliwa. W laboratorium w Łodzi z tego co pamiętam sugerują, aby palnik miał do ok.20%rezerwy w stosunku do wymiennika.
Jeżeli chodzi o palniki, nie ma takiego 18kW
Pancerpol np. ma typoszereg 17kW i następny 25kW.
Zatem, jeżeli w tym kotle będzie retorta 25kW, to prawdopodobnie kocioł bez kłopotu będzie mógł poprawnie pracować na 18kW.
Palnik w stosunku do kotła powinien miec rezerwę mocy na wypadek wahań z jakością paliwa. W laboratorium w Łodzi z tego co pamiętam sugerują, aby palnik miał do ok.20%rezerwy w stosunku do wymiennika.
-
Robert Siewierski
- Początkujący

JA też uważam ,że 17 kW wystarczy łącznie z potrzebami na ciepła wodę.
Mam podobnie zbudowany dom i podobnej mocy kocioł.
Bez CWU na ogrzewanie wystarczyłoby 12 - 13 kW.
No i kocioł u mnie nie uwzględnia w sumie systemu rekuperacji , który obniży zużycie "paliwa" .
Pozdrawiam
Robert
Mam podobnie zbudowany dom i podobnej mocy kocioł.
Bez CWU na ogrzewanie wystarczyłoby 12 - 13 kW.
No i kocioł u mnie nie uwzględnia w sumie systemu rekuperacji , który obniży zużycie "paliwa" .
Pozdrawiam
Robert
Kocioł jest dobierany na warunki max w danej strefie klimatycznej takich dni z max zapotrzebowaniem jest 2-4 tygodnie w sezonie
Lepiej jak kocioł na paliwo stałe chodzi dociążony niż nie dociążony jego żywotność będzie dłuższa co tez nie jest bez znaczenia
Lepiej jak kocioł na paliwo stałe chodzi dociążony niż nie dociążony jego żywotność będzie dłuższa co tez nie jest bez znaczenia
Dziękuje Wam za cenne i profesjonalne wskazówki. A zatem 18 KW...
)
pozdrawiam
Marek
pozdrawiam
Marek
marek
Zainteresuj sie ogrzewaniem podtynkowym. duże oszczednosci ok. 40%. I piec może by słabszy.