Czy to dobry wybor?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Czy to dobry wybor?
Witam
Zamierzam zakopic projekt domu Bogusia z www.archipelag.pl
http://www.archipelag.pl/domek-opis.php ... ProjID=384
Czy to dobry wybor? nie dysponuje duzymi pieniedzmi i nie stac mnie na duzy drogi dom,a ten w sam raz na moje oko wydaje sie byc wystarczajacy,czy moze ktos juz budowal ten dom? Moze ktos fachowym okiem powie mi w jakich kosztach powinienem sie zmiescic?Duzo robot bede robil sam z pomoca rodziny
Pozdrawiam
Zamierzam zakopic projekt domu Bogusia z www.archipelag.pl
http://www.archipelag.pl/domek-opis.php ... ProjID=384
Czy to dobry wybor? nie dysponuje duzymi pieniedzmi i nie stac mnie na duzy drogi dom,a ten w sam raz na moje oko wydaje sie byc wystarczajacy,czy moze ktos juz budowal ten dom? Moze ktos fachowym okiem powie mi w jakich kosztach powinienem sie zmiescic?Duzo robot bede robil sam z pomoca rodziny
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Skoro nie masz dużej kasy to zapamiętaj na czy nie wolno oszczędzać 1- izolacja 2- wentylacja 3 - projekt. Oszcędzać można i należy napewno na ogrzewaniu , unikaniu materiałów w których reklama stanowi spory % ceny.
A co do projektu, nie należy brać po uwagę projektów gotowych nie zawierających zużycia energii na m2 rocznie. Za dwa trzy lata to będzie najważniejsze po zdrowiu (tu się kłania skuteczna wentylacja) Reasumując - kosz!
A co do projektu, nie należy brać po uwagę projektów gotowych nie zawierających zużycia energii na m2 rocznie. Za dwa trzy lata to będzie najważniejsze po zdrowiu (tu się kłania skuteczna wentylacja) Reasumując - kosz!
Pewnie wielu nie rozumie pana TB, ale ma sporo racji.
Czy kupiłbyś taniego maluszka palącego 15 l/100km ?
Tak samo jest z domem. Warto wydać 10 - 15 % więcej aby później było taniej lub bardzo tanio.
Pozdrawiam.
PS. Domek ładny
Czy kupiłbyś taniego maluszka palącego 15 l/100km ?
Tak samo jest z domem. Warto wydać 10 - 15 % więcej aby później było taniej lub bardzo tanio.
Pozdrawiam.
PS. Domek ładny
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Na konkretnym przykładzie, prostym w liczeniu : dom (APO ARCHITEKCI) 198 m2 wyłącznie parter . 40 cm styropianu w podłodze + 40 cm wełny w ścianie + 50 cm wełny w dachu nadziś 31 000 zł ogrzeanie podłogowe elektryczne w każdym pomieszczeniu 8800 zł.
Pan policzy 10 cm w podłodze 10 w ścianie i 20 w dachu + dopowadzenie gazu, kotłownia ( lub ciepła pompa) rurki i automatyka do połogowego.
Rekuperacji nie liczę bo jest konieczna w każdy przypadku.
Pan policzy 10 cm w podłodze 10 w ścianie i 20 w dachu + dopowadzenie gazu, kotłownia ( lub ciepła pompa) rurki i automatyka do połogowego.
Rekuperacji nie liczę bo jest konieczna w każdy przypadku.