Przecieka komin
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Przecieka komin
Panowie byłem oglądnąć prace którą trzeba wykonać polega ona na uszczelnieniu przecieku na kominio bo moich oględzinach okazuje sie ze nie jest to wina wykonania obróbki z taśmy ołowianej czy ułożenia dachówki Tak jak patrzyłem to tak jakby wlatywał deszcz do srodka komina i komin oddaje na fugach do środka domu niedawno zostały polożone tynki i pietro niżej na ścianie komina sa mokre plamy to mnie utwierdziło w tym że komin oddaje wode czy mieliscie takie sytuacje właściciele upieraja sie ze została położona cegła pełna ale nie byli na miejscu kiedy były murowane kominy
Re: Przecieka komin
Na 100% jest to cegła dziurawka i na pewno komin jest postawiony na niepełna fugę .www.goja.bai.pl
U mnie podobna sytuacja,napiszę wiecej jak się wyjaśni 
dziś był na budowie gość co budował ten dom i ma posmarować komin od góry folią w płynie nie chce wierzyć ze przez spoiny może wciekać
Wskazane jest również zaimpregnowanie komina ceglanego w całości preparatem hydrofobowym , pozdrawiam
Cezar
Panowie -- wykonawcy i inwestorzy -- opisywalem problem kominow , ale raz jeszcze---- komin tylko z pelnej cegly--- bardzo wazna jest wydra [ wciecie na obrobke blacharska[ nie ciecie katowka cegly] -- dodatkowo jesli koszty pozwola czapka z blachy] odnosnie wykonania beda problemy bo starej daty rzemieslnicy niestety , ale pomalu odchodza i jest tak ze nie maja komu przekazac pewnych rozwiazan sprawdzonych przez lata-- zycze znalezienia bardzo dobrego murarza , ktory wie jak przygotowac komin pod obrobke blacharska --- odpowiedniemu i znajacemu fach blacharzowi
-
grzegorz andrychiewicz
Może lepiej na górze komina położyć czapę z blachy?
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Na 99% zła obróbka ( jeśli pełna cegła).Wykonawco, wierzysz w duchy , że zmusisz murarza do wykonania uskoku na wydrę , jeszcze z klinkieru ?. Pozostaje ciąć. Jan.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

A, jeszcze może być kondensat. Jan.
W moim przypadku wszystko się wyjaśniło.
Komin systemowy obłożony cegłą dziurawką. Mimo że odradzałem murarzom i inwestorowi tą dziurawkę to jednak obłożyli nią komin po konsultacji z inspektorem budowy stwierdzili że ja mam robić dach a murarze robią komin
Komin przeżył śniegi i intensywne deszcze a zaczął cieknąć po kilku dniach drobnych i ciągłych opadów .
Komin systemowy obłożony cegłą dziurawką. Mimo że odradzałem murarzom i inwestorowi tą dziurawkę to jednak obłożyli nią komin po konsultacji z inspektorem budowy stwierdzili że ja mam robić dach a murarze robią komin
Komin przeżył śniegi i intensywne deszcze a zaczął cieknąć po kilku dniach drobnych i ciągłych opadów .
to tam gdzie ja byłem to taka sama sprawa jak u ciebie
Inwestor jest świadomy że komin z pełnej , wykonawca też wie że tylko pełna. Przywiózł taką jak na zdjęciu i przekonuje mnie że to specjalna cegła na komin dobrze wypalona itp. No cóż ,znów będzie jazda z mularzami 
Z mularzami tak ,z murarzami nie . Niech wymurują na pełno - na tzw wycisk dobrą zaprawą , oczywiści wyjdzie jej dużo więcej , po wyschnięciu impregnacja obowiązkowa .
Cezar