cofka z komina
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
cofka z komina
Witam mam problem z kominem.Jaka moze byc przyczyna zmiany kierunku ciagu komina,mianowicie w momencie kiedy w piecu wygasnie to potrafi sie zmienic ciag i zaczyna dmuchac do pieca.
-
Przemek
Re: cofka z komina
a sprawdzales droznosc komina ?
zamkniete drzwi od pomieszczenia w ktorym stoi piec ?
przeciągi ?
zamkniete drzwi od pomieszczenia w ktorym stoi piec ?
przeciągi ?
Zawsze cofa czy tylko czasem? Jaki jest wylot komina na dachu? czy masz wentylacje mechaniczna? Czy jest to jedyny kocil w domu?
Jak cofa to tylko wtedy gdy cisnienie w domu jest nizsze niz nad kominem - tak moze byc gdy sa warunki pogodowe (wiatr z odpowiedniej strony) lub gdy cos z domu wysysa powietrze intensywniej niz jest to w stanie robic komin. Stad pytania
Jak cofa to tylko wtedy gdy cisnienie w domu jest nizsze niz nad kominem - tak moze byc gdy sa warunki pogodowe (wiatr z odpowiedniej strony) lub gdy cos z domu wysysa powietrze intensywniej niz jest to w stanie robic komin. Stad pytania
Andrzeju
do kotłowni powinna być wykonana kratka nawiewna około 20cm od posadzki ewentualnie tak zwana Zetka
Nie masz przypadkiem małego przekroju komina ? u mnie występuje ten problem gdy mam wygaszony piec ponieważ gdy komin jest nagrzany od spalin to zwiększa się znacząco jego ciąg. Druga sprawa to taka że występują zawirowania wokół komina rozwiązaniem może być nasada kominowa która osłoni komin przed tym aby powietrze wlatywało do jego wnętrza. Taka nasada polepsza nawet trochę ciąg komina nawet przy wygaszonym piecu. Warunek jest taki że musi być nawet minimalny wiatr.
Witam
piec mam w piwnicy a zejscie jest na stale otwarte
piec mam w piwnicy a zejscie jest na stale otwarte
witam nie jest ok musze wlaczyc pompe aby zmienic ciag w druga strone i wtedy rospalam