Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła - jakie sa wady?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła - jakie sa wady?
Zagospodarowuje strych nad mieszkalnym blokiem i zastanawiam sie nad zastosowaniem powyzszego systemu.
O zaletach wiem, producenci je zachwalaja.
Czy ktos ma ciekwe obserwacje, negatywne oceny?
Pozdrowienia
O zaletach wiem, producenci je zachwalaja.
Pozdrowienia
-
klimatyzacjapolska
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła - jakie sa wad
Podstawowy problem to cena, wentylacja z odzyskiem jest fajna, jest tylko jeden problem, oszczędności jakie osigniemy w wyniku zamontowania takiego systemu [url=http://www.%20klimatyzacjapolska.pl/index.php/wentylacja]wentylacji[/url] musi sie opłacać[/url]
-
klimatyzacjapolska
- Początkujący

- Kontakt:
Podstawowy problem to cena, wentylacja z odzyskiem jest fajna, jest tylko jeden problem, oszczędności jakie osigniemy w wyniku zamontowania takiego systemu [url=http://www.%20klimatyzacjapolska.pl/index.php/wentylacja]wentylacji[/url]musi sie opłacać
nie cierpię reklamiarzy gównianego sprzętu
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Co to znaczy - problem - cena? Czy można zrobić działającą wentylację konwekcyjną taniej? Po co straszyć! na 100m2 domek czy lokal - ceny cichego reku z kanałami izolowanymi + montaż to 4000 zł. Ile kosztują kanały i nawiewniki w pomieszczeniach.
Jak będziesz montował pamiętaj że około co dwa lata musisz wyczyścić lub wymienić wszystkie kanały, więc zamontuj z dobrym dostępem do kanałów.
Janusz13 pisze:Jak będziesz montował pamiętaj że około co dwa lata musisz wyczyścić lub wymienić wszystkie kanały, więc zamontuj z dobrym dostępem do kanałów.
a co to za herezje ?
z czego chcesz czyścić lub z jakich przyczyn wymieniać?
nie siej dezinformacji
Z tego co czytałem fora nie tylko te to tak trzeba.
Czyścić z kurzu oraz bakterii nawet filtry nie pomogą nie uzyskasz sterylnej czystości tym bardziej z czasem
Nie sieję dezinformacji tylko sam będę zakładał i szukam wszelkich wiadomości na ten temat. Taką znalazłem w necie oczywiście nikt montujący nie napisze tego oficjalnie bo to kasa wymiana lub czyszczenie.
Czyścić z kurzu oraz bakterii nawet filtry nie pomogą nie uzyskasz sterylnej czystości tym bardziej z czasem
Nie sieję dezinformacji tylko sam będę zakładał i szukam wszelkich wiadomości na ten temat. Taką znalazłem w necie oczywiście nikt montujący nie napisze tego oficjalnie bo to kasa wymiana lub czyszczenie.
-
samouk
Podstawowa wada: gdy nie ma prądu, to nie ma żadnej wentylacjizerolab pisze: O zaletach wiem, producenci je zachwalaja.
Pozdr.
no właśnie że siejesz, chyba pomyliła ci się chałupa ze salą operacyjną, chyba że właśnie tam wolisz mieszkać, w szpitalach też jest wentylacja, przejdź się i spytaj co ile lat wymieniają kanały, jak znajdziesz jeden gdzie to robili to napisz tu ale herezje już odpuśćJanusz13 pisze:Z tego co czytałem fora nie tylko te to tak trzeba.
Nie sieję dezinformacji...
czytałam, ze przy takiej instalacji nie ma co oszczędzać na kanałach/przewodach wentylacyjnych i dobrej izolacji + dobrym wykonawstwie
jak tutaj poskąpisz, ryzykujesz duże koszty przy konserwacji systemu
wiadomo, chytry płaci dwa razy
jak tutaj poskąpisz, ryzykujesz duże koszty przy konserwacji systemu
wiadomo, chytry płaci dwa razy
AkpC
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zapraszam do instalacji chodzących 15 nawet 20 lat, na tych samych nie czyszczonych kanałach. Czym różnią się od nowych? NICZYM
Aha, wymienić kanały co dwa lata - dobre
Ale może wymień najpierw, jakie brudy i syfy osadzają się w kanałach za filtrem EU3 lub EU4, że chcesz je w ogóle czyścić? Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? A może znasz kogoś, kto czyścił kanały - ja o takim przypadku jeszcze nie słyszałem.
Może coś migło z instrukcji obsługi okapu kuchennego, ale zapewniam Cię, że wentylacja mechaniczna w domu to nie okap kuchenny w restauracji i w ogóle nie trzeba jej czyścić w małych instalacjach, przy założeniu że filtry są okresowo wymieniane. Po wielu latach eksploatacji domowych systemów kanały nawiewne są czyściutkie, bez żadnych zanieczyszczeń - ponieważ powietrze przechodzi przez skuteczny filtr. Powietrze wywiewane może za to iść w przybrudzonych kanałach - w niczym to nie przeszkadza.
Niektóre instalacje powinny być okresowo czyszczone: wywiewy znad okapu, instalacje szpitalne czy odciągi w kuchniach, ogólnie teraz doszły (wymóg WT) kanały w budynkach użyteczności publicznej. I te kanały robi się na kanałach sztywnych z rewizjami.
Natomiast domki nie mają z tym nic wspólnego - to zupełnie inna bajka - powinno się je robić maksymalnie na kanałach elastycznych izolowanych, ponieważ takie instalacje są zdecydowanie cichsze w eksploatacji. A to jest najważniejsza rzecz w domu.
Ale może wymień najpierw, jakie brudy i syfy osadzają się w kanałach za filtrem EU3 lub EU4, że chcesz je w ogóle czyścić? Dlaczego wprowadzasz ludzi w błąd? A może znasz kogoś, kto czyścił kanały - ja o takim przypadku jeszcze nie słyszałem.
Może coś migło z instrukcji obsługi okapu kuchennego, ale zapewniam Cię, że wentylacja mechaniczna w domu to nie okap kuchenny w restauracji i w ogóle nie trzeba jej czyścić w małych instalacjach, przy założeniu że filtry są okresowo wymieniane. Po wielu latach eksploatacji domowych systemów kanały nawiewne są czyściutkie, bez żadnych zanieczyszczeń - ponieważ powietrze przechodzi przez skuteczny filtr. Powietrze wywiewane może za to iść w przybrudzonych kanałach - w niczym to nie przeszkadza.
Niektóre instalacje powinny być okresowo czyszczone: wywiewy znad okapu, instalacje szpitalne czy odciągi w kuchniach, ogólnie teraz doszły (wymóg WT) kanały w budynkach użyteczności publicznej. I te kanały robi się na kanałach sztywnych z rewizjami.
Natomiast domki nie mają z tym nic wspólnego - to zupełnie inna bajka - powinno się je robić maksymalnie na kanałach elastycznych izolowanych, ponieważ takie instalacje są zdecydowanie cichsze w eksploatacji. A to jest najważniejsza rzecz w domu.