HYDROFOR
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
HYDROFOR
JEST PROBLEM I BRAK WIEDZY JAK GO ROZWIĄZAĆ!HYDROFOR TO OMNIGENA INOX 1300 Z 50 LITROWYM ZBIORNIKIEM.KIEDYŚ PADŁ W NIM KONDENSATOR I BYŁO O.K..PO JAKIMŚ CZASIE POJAWIŁA SIĘ WODA W MANOMETRZE(DO POŁOWY WSKAŻNIKA)ALE HYDROFOR CHODZIŁ DOBRZE WIĘC TO ZBAGATELIZOWAŁEM.TERAZ PROBLEM JEST TEGO TYPU ŻE WYŁĄCZA SIĘ PO NABICIU OKOŁO 5 BAR I ZAŁĄCZA SIĘ GDY WSKAZANIE MANOMETRA JEST OKOŁO ZERA(WODA W NIM JEST DALEJ).JAK SPRAWDZAŁEM CZY JEST W BANIAKU POWIETRZE TO MIERNIK POKAZYWAŁ WARTOŚCI ZBLIŻONE DO MANOMETRU TYLE ŻE POCZĄTKOWO BEZ SPUSZCZENIA WODY POWIETRZE ANI WODA TYM WENTYLEM NIE SCHODZIŁO DOPIERO PO POLUZOWANIU ŚRUBY I POKRĘCENIU ZAWORKIEM BYŁO MIERZALNE.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Re: HYDROFOR
Sprawdzenie ilosci powietrza w zbiorniku:
1. Wylaczyc hyfrofor, spuscic wode ze zbiornika tak zeby po stronie wody bylo cisnienie atmosferyczne
2. zmierzyc cisnienie po stronie powietrza, jesli jest niewlasciwe to je skorygowac do wartosci podanej w instrukcji hydroforu
3. zamknac zawor spustowy i uruchomic hydrofor.
Jesli po dopelnieniu powietrza w wodzie pokazuje sie powietrze, a po kilku dniach lub szybciej sa znow te same objawy (szybkie zalaczanie sie pompy po otwarciu wyplywu wody) to nalezy sprawdzic szczelnosc membrany ("worka"). W tym celu najlepiej membrane wymontowac i napompowac do niej troche powietrza, poczym zanurzyc w wodzie. Sprawdzanie w zbiorniku moze niebyc miarodajne gdyz membana w czasie testu moze byc miejscem nieszczelnosci oparta o scianke zbiornika i wtedy nieszczelnosc nie zostanie wykryta.
Jezeli po wymontowaniu membrany w zbiorniku po stronie powietrza jest woda i scianki sa mocno zardzewiale - to zbiornik nalezy wymienic (brak rezerwy grubosci scianki na korozje w tych typach zbiornikow).
Zaworek do nabijania powietrza musi byc krotki - zalozenie dlugiego spowoduje przebicie membrany.
Jesli powietrze jest obecne, cisnienie jest dobre to sprawdzic wylacznik cisnieniowy - zalaczyc hydrofor i poczekazc az sie wylaczy, wylaczyc hydrofor, zapisac cisnienie przy ktorym sie wylaczyl, powoli wypuszczac wode, az wylacznik cisnieniowy zadziala (jest to slyszalne). Zapisac cisnienie.
Jesli cisnienie wlaczenia jest wlasciwe, a hydrofor wlacza sie prawie natychmiast przy odkreceniu wody (wiekszy przeplyw) to nalezy sprawdzic droznosc polaczen zbiornik - pompa i polaczen pompa - wylacznik cisnieniowy.
Jesli zmierzone cisnienis sa niewlasciwe to nalezy sprawdzic wylacznik cisnieniowy, go wyregulowac lub wymienic. Jesli trzeba bedzie wymienic - to zalozyc polski np. firmy Hydro-Vaccum - jest duzo lepszy jak te chinskie badziewie. Wylacznik zamontowac pionowo, z pompa polaczyc zaz pomoca ksztaltek najlepiej mosieznych (gdyz ocynkowane 1/4" bardzo szybko zarosnie rdza i kamieniem).
OMNIGENA produkuje w chinach lub z chinskich czesci - a to co chinskie to jest badziewne (podobnie jak DIAMOND) - jeszcze nie spotkalem ani jednej czesci hydraulicznnej made in china, coby nadawala sie do dluzszego uzytku.
1. Wylaczyc hyfrofor, spuscic wode ze zbiornika tak zeby po stronie wody bylo cisnienie atmosferyczne
2. zmierzyc cisnienie po stronie powietrza, jesli jest niewlasciwe to je skorygowac do wartosci podanej w instrukcji hydroforu
3. zamknac zawor spustowy i uruchomic hydrofor.
Jesli po dopelnieniu powietrza w wodzie pokazuje sie powietrze, a po kilku dniach lub szybciej sa znow te same objawy (szybkie zalaczanie sie pompy po otwarciu wyplywu wody) to nalezy sprawdzic szczelnosc membrany ("worka"). W tym celu najlepiej membrane wymontowac i napompowac do niej troche powietrza, poczym zanurzyc w wodzie. Sprawdzanie w zbiorniku moze niebyc miarodajne gdyz membana w czasie testu moze byc miejscem nieszczelnosci oparta o scianke zbiornika i wtedy nieszczelnosc nie zostanie wykryta.
Jezeli po wymontowaniu membrany w zbiorniku po stronie powietrza jest woda i scianki sa mocno zardzewiale - to zbiornik nalezy wymienic (brak rezerwy grubosci scianki na korozje w tych typach zbiornikow).
Zaworek do nabijania powietrza musi byc krotki - zalozenie dlugiego spowoduje przebicie membrany.
Jesli powietrze jest obecne, cisnienie jest dobre to sprawdzic wylacznik cisnieniowy - zalaczyc hydrofor i poczekazc az sie wylaczy, wylaczyc hydrofor, zapisac cisnienie przy ktorym sie wylaczyl, powoli wypuszczac wode, az wylacznik cisnieniowy zadziala (jest to slyszalne). Zapisac cisnienie.
Jesli cisnienie wlaczenia jest wlasciwe, a hydrofor wlacza sie prawie natychmiast przy odkreceniu wody (wiekszy przeplyw) to nalezy sprawdzic droznosc polaczen zbiornik - pompa i polaczen pompa - wylacznik cisnieniowy.
Jesli zmierzone cisnienis sa niewlasciwe to nalezy sprawdzic wylacznik cisnieniowy, go wyregulowac lub wymienic. Jesli trzeba bedzie wymienic - to zalozyc polski np. firmy Hydro-Vaccum - jest duzo lepszy jak te chinskie badziewie. Wylacznik zamontowac pionowo, z pompa polaczyc zaz pomoca ksztaltek najlepiej mosieznych (gdyz ocynkowane 1/4" bardzo szybko zarosnie rdza i kamieniem).
OMNIGENA produkuje w chinach lub z chinskich czesci - a to co chinskie to jest badziewne (podobnie jak DIAMOND) - jeszcze nie spotkalem ani jednej czesci hydraulicznnej made in china, coby nadawala sie do dluzszego uzytku.
Po spuszczeniu wody przy wyłączonym hydroforze nabijałem powietrze do baniaka i powietrze nie ucieka oraz można je zmierzyć,wykręciłem nawet zaworek wentylowy,wydmuchało powietrze bez śladu wody.Nabiłem więc 1,7 bara i włączyłem hydrofor,wyłonczył się gdy znowu podlany manometr wskazywał 5barów.Chciałem zmierzyć ciśnienie powietrza w baniaku ale wentyl jak poprzednio nie reaguje tak jakby go coś wewnątrz zatykało,ale jak odkręce kran to woda leci dobrze potem spada ciśnienie wody i na manometrze niemal do zera a włącza się i wtedy można nawet dokonać ciśnienia w baniaku1,4bara.Zaznaczam że nikt nie grzebał w wyłączniku ciśnieniowym.Jak to ogarnąć?Czy manometr ma wpływ na pracę hydrofora i wyłącznika ciśnieniowego.Prosze o pomoc.
Wg. mnie ewidentnie padł wyłącznik ciśnieniowy.
Panowie macie rację, padł wyłącznik.Dzisiaj wymieniłem manometr żeby mieć pewność że nie ma przekłamań,wypuściłem powietrze i napompowałem 1.8bara,odkręciłem krany i zabrałem się za regulacje wyłącznika wg.instrukcji na pokrywie.Załączanie da się wyregulować(dowolnie)więc ustawiłem na 1.7bara ale wyłączanie nijak nie da się ustawić.Wkręciłem ją na maksa(tą z mniejszą średnicą sprężynki)i wykręcając aż sprężynka była luzna i nic nie zmieniało reakcji wyłącznika.Hydrofor wyłączał się cały czas w okolicach 5.2bara i tak na razie zostawiłem.Dzięki za porady.Zamykamy temat.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Polecam wylacznik cisnieniowy polski, HydroVaccum, typu LCA-2.
Zakresy tego wylacznika:
Wylaczenie: regulowane od 0,35MPa do 0,65MPa (3,5bar do 6,5bar)
Zalaczenie : regulowane od 0,1MPa do 0,5MPa (1bar do 5 bar)
Mam taki wylacznik juz ok. 3 lat i ani razu nie musialem do niego zagladac, poprzedni - oryginalny made in china przetrwal ok. roku.
Zakresy tego wylacznika:
Wylaczenie: regulowane od 0,35MPa do 0,65MPa (3,5bar do 6,5bar)
Zalaczenie : regulowane od 0,1MPa do 0,5MPa (1bar do 5 bar)
Mam taki wylacznik juz ok. 3 lat i ani razu nie musialem do niego zagladac, poprzedni - oryginalny made in china przetrwal ok. roku.
Tylko, że do LCA-2 kolega spike będzie potrzebował jeszcze dużej przeróbki części hydraulicznej i elektrycznej, bo ta OMNIGENA to hydrofor........ogrodowy 
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Wcale ta przerobka niejest takaq trudna - kazdy, kto ma podstawowa wiedze techniczna sobie z tym poradzi.
Tym bardziej, ze w instrukcji wylacznika jest opisane jego podlaczenie i regulacja.
Jesli niema dojscia - to mozna otwor na wylacznik w pompie zaslepic, a nowy wylacznik zabudowac na trujniku na wyjsciu z pompy.
Tym bardziej, ze w instrukcji wylacznika jest opisane jego podlaczenie i regulacja.
Jesli niema dojscia - to mozna otwor na wylacznik w pompie zaslepic, a nowy wylacznik zabudowac na trujniku na wyjsciu z pompy.
Panowie eureka,wszystko działa jak należy bez większych kosztów.Zwlekałem z kupnem wyłącznika ciśnieniowego i wywaliło nowo wkręcony manometr.Zalało piwnice i zmusiło mnie to do wykręcenia wyłącznika a tam sam kamień który zaślepił cały dopływ wody do niego.Taki banał a tyle kłopotów-szczególnie dla laika i gdy wszelkie prace pozbawiają domowników dostępu do wody.