Witam serdecznie,
Panowie, bardzo proszę o podpowiedź. Aktualnie buduję dom w systemie Optiroc z bloczków keramzytowych o grubości 24 cm. Fundamenty mam ocieplone styropianem o grubości 10 cm, podłoga ma byc ocieplona styropianem (pierwsza warstwa 12 cm, druga 5 cm na zakład) - tak więc 17 cm. Strop jest w konstrukcji drewnianej, która ma być ocieplona wełną o grubości ok. 45 cm.
Ściany planuje ocieplić styropianem 15 lub 20 cm - generalnie jestem zdecydowany na 20 cm. W związku z powyższym bardzo prosze o informację czy ktoś potrafiłby mi wyliczyć współczynnik przenikania ciepła dla takiej ściany lub takiego domku, oraz czy 20 cm to nie jest przesada jeśli chodzi o ocieplenie.
Dla bloczka współczynnik przewodzenia ciepła to λ = 0,205 W/mK
U - niestety nie jest podane (W/m2K)
- z góry dziekuję,
MW
Kerazmyt (optiroc 24) + 20 cm styropian
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Kerazmyt (optiroc 24) + 20 cm styropian
Przy 24cm ( λ = 0,205 W/mK) + 20 cm styropianu U dla ściany wyjdzie Ci jakieś
U = 0,16 (W/m2K). Przy 15 cm styropianu U = 0,20 (W/m2K). U dla samego bloczka to 0,75 (W/m2K). Jeżeli chodzi Ci o izolację podłóg to sugeruję wysyp perlitu i lekką wylewkę np. Izocer B-600. Polecam prześledzenie tego z uwagi na fakt, iż dużo cm styropianu na podłodze to nie za dobrze. Wylewki mogą pękać o ile nie będzie to bardzo dobrze położone.Pozdrawiam.
U = 0,16 (W/m2K). Przy 15 cm styropianu U = 0,20 (W/m2K). U dla samego bloczka to 0,75 (W/m2K). Jeżeli chodzi Ci o izolację podłóg to sugeruję wysyp perlitu i lekką wylewkę np. Izocer B-600. Polecam prześledzenie tego z uwagi na fakt, iż dużo cm styropianu na podłodze to nie za dobrze. Wylewki mogą pękać o ile nie będzie to bardzo dobrze położone.Pozdrawiam.
Witam serdecznie,
Bardzo dziekuje za informację zwrotną. Proszę tylko o małą pomoc w wyborze - czy z uwagi na koszty sytropianu 15 cm przy keramzycie wystarczy czy jednak lepiej zapłacić trochę więcej za styropian i dać 20 cm. Czy jednak 20 to lekka przesada. Co by Pan zrobił na moim miejscu?
Bardzo dziekuje za informację zwrotną. Proszę tylko o małą pomoc w wyborze - czy z uwagi na koszty sytropianu 15 cm przy keramzycie wystarczy czy jednak lepiej zapłacić trochę więcej za styropian i dać 20 cm. Czy jednak 20 to lekka przesada. Co by Pan zrobił na moim miejscu?
Ja bym pozostał przy 15 cm. Masz ścianę jak w domu pasywnym (no prawie). Zawsze możesz docieplić po 1 zimie jak będziesz miał zimno lub jak zapłacisz za dużo za ciepło w domku. Powiedz czy ściany już stoją, bo mam troszkę inny pomysł jeszcze. Pozdrawiam
Witam,
Zdjęcie z przed dwóch tygodni. Generalnie ściany już stoją.
A co takiego byś zaproponował?
Ciepły tynk perlitowy z lambdą na poziomie 0,07 [W/mK].