solbet czy ytong ?

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

ziewam
Początkujący
Początkujący

solbet czy ytong ?

Post autor: ziewam »

Witam . Zamierzam wybudować dom . W założeniach ściany miały być stawiane z bloczków solbet gr.24(mórowane na cienkowarstwowym kleju) +styropian 15cm . Dodam że wykończenie wewnątrz bedzie z płyty gipsowej na stelażu. Zastanawiam się jednak czy nie lepszy byłby ytong w grubości 24 + styropian 15. Nie chcę zmieniać gróbości ścian zewnętrznych (bloczek ma być 24).Proszę o Państwa opinie co będzie lepsze solbet czy ytong?

babcuk
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: solbet czy ytong ?

Post autor: babcuk »

ja buduję ytongiem 24 +wełna 15 (ytong na klej ytong)
ytong na pióro wpust ale majster stwierdził co by pionowe spoiny też pomazać klejem bo stwierdził że minimalne szpary zostają i tak nie będzie hulał wiatr.
a co do solbetu to chyba jedna chwała i cena też taka sam jeżeli chodzi o m2.

ziewam
Początkujący
Początkujący

Re: solbet czy ytong ?

Post autor: ziewam »

Wielkie dzięki za odpowiedź. Ja też wybrałem Ytong tylko to klejenie na tz.zamku nie przemawia do mnie bo przecież te zamki nie są proste tylko "s" więc jesli bedzie za dużo kleju do powstaną mostki termiczne a tego nie chcę. Więc ja tylko będę kleił w poziomie ( czyli na płaskich powierzchniach).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”