piec na ekogroszek - ranking
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: piec na ekogroszek - ranking
Witam. Na pierwszy rzut oka kocioł jest w porządku. Wszystko zależy co Cię interesuje i jakiego kotła szukasz.
Z nowym palnikiem ekoenergia mamy zamontowany kocioł w Pleszewie.osa77 pisze:Czy testowaliście ten palnik na swoich kotłach,czy zmienił się zakres mocy,spalanie min.z czym jest lepszy od waszej poprzedniej wersji palnika ekoenergia.Przeczytałem że ma Pan kocioł(producenta nie znam) z palnikiem miałowo-groszkowym azp-mr wersja obrotową.Czy kupiłby Pan go 2 raz czy raczej ekoenergia ta ulepszona,obecna.Dla mnie liczy bezobsługowość(czyszczenie palnika),zminimalizowanie zrywania zawleczki,dopalanie gorszej jakości groszku,wytrzymałość.Który palnik lepiej spala wilgotny groszek?Napisał Pan że palnik ekoenergii jest płytki i może zakopcić,o co chodzi z tym kopceniem,czy tylko w tym palniku występuje to kopcenie? Brak zdecydowania wynikający z niewiedzy to obłęd.Z góry dziękuję za cierpliwość.
Lepsze jest dopalanie paliwa dla kotłów mocy 12-17kW.
Brak obrotu koronki to mniej zerwanych zawleczek.
Z głowica obrotową AZP-MR testowaliśmy także na obiekcie w Pleszewie.
Lepszy jest palnik żeliwny, bardziej wytrzymały ślimak. Radzi sobie z opałami trudnymi. Dzisiaj jadę na ten obiekt, gdzie chodzi mniejsza ekoenergia, mogę zrobić fotki spalania.
Ekoenergia nie kopci, nowa ma też dysze powietrza anty-spalinowego.
Pytanie do jareckiego.Skam p-premium 17kw mają mi dostarczyć w następnym tygodniu.Chciałbym kupić zawór czterodrogowy firmy esbe.Dowiedziałem się że dla kotłów o mocy 15-18kw optymalnym zaworem będzie z oznaczeniem dn 25.Który ewentualnie byłby najlepszy z tym oznaczeniem do tego kotła,z gwintem wewnętrznym o przyłączu 1 cal czy zewnętrznym 1 1/http://www.esbe.pl/pliki/Dokumentacja%20-%20VRG%20140.pdf4cala.
O tym czy zawór jest konieczny powinien zadecydowac instalator na podstawie wykonanej w danym obiekcie instalacji.
Nie dla każdej instalacji zawór jest konieczny, do tego kotła standardem jest sterowanie PID, gdzie jest przewaga stałego nadmuchu.
Najczęściej dla kotłów do 25kw stosuje się zawory mieszające 3 lub 4drogowe o gwincie wewnętrznym 1cal.
Nie dla każdej instalacji zawór jest konieczny, do tego kotła standardem jest sterowanie PID, gdzie jest przewaga stałego nadmuchu.
Najczęściej dla kotłów do 25kw stosuje się zawory mieszające 3 lub 4drogowe o gwincie wewnętrznym 1cal.
Dziękuję za odpowiedź.Zawór 4d wydaje się konieczny jeżeli chcę zimniejszą wodę na centralne a na kotle utrzymywać stałą temperature wody 60st.jak zalecają producenci i dogrzewać wodę na powrocie.Różnica temp.przy wyjściu i na powrocie do kotła nie powinna wynosić więcej niż 20st.Piszę co przeczytałem.Czy można ustawić wasz kocioł na przykład 45st i nie martwić się o zimne spaliny(zasyfianie komina,pieca),korozję niskotemperaturową.Jak to jest naprawdę z tą temp.przy paleniu ekogroszkiem,jaka jest minimalna bezpieczna temp dla kotła eko?
Dla suchego węgla kamiennego punkt rosy występuje dla granicy temp. 37-43st.C przy czynniku nadmiaru powietrza między 1,0-2,0.
Na korozję kotła wpływa kilka czynników m.in. wilgotność paliwa, nastawa kotła, różnica między zasileniem a powrotem, czy w kotłowni jest wilgoć, czy nachodzi woda.
Generalnie różnica między zasilaniem a powrotem ok.20st.C przy danym przepływie wody wskazuje,że kocioł pracuje na pełnej mocy (tak bada m.in. Ośrodek Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi). Różnica między zasilaniem i powrotem ok.6st.C przy danym przepływie wody wskazuje na 30%mocy kotła, czyli uzupełnianie strat ciepła budynku, ok.80%dni zimowych tak będzie kocioł pracować.
Przy pid jest ciągły nadmuch, pomaga to w wydłużeniu żywotności kotła (ciągły ruch spalin jest korzystny).
Jeżeli jednak chcesz za pomocą 1pompy mieć komfortową temp. w domu a także ciepłą wodę, to w takim przypadku warto instalować zawór mieszający.
Alternatywą jest osobne podłączenie C.O. i osobne na drugiej pompie ładującej CWU.
Możliwości jest bardzo dużo. Jak zaplanowałeś sobie z instalatorem zawór mieszający, to tak to wykonaj.
Na korozję kotła wpływa kilka czynników m.in. wilgotność paliwa, nastawa kotła, różnica między zasileniem a powrotem, czy w kotłowni jest wilgoć, czy nachodzi woda.
Generalnie różnica między zasilaniem a powrotem ok.20st.C przy danym przepływie wody wskazuje,że kocioł pracuje na pełnej mocy (tak bada m.in. Ośrodek Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi). Różnica między zasilaniem i powrotem ok.6st.C przy danym przepływie wody wskazuje na 30%mocy kotła, czyli uzupełnianie strat ciepła budynku, ok.80%dni zimowych tak będzie kocioł pracować.
Przy pid jest ciągły nadmuch, pomaga to w wydłużeniu żywotności kotła (ciągły ruch spalin jest korzystny).
Jeżeli jednak chcesz za pomocą 1pompy mieć komfortową temp. w domu a także ciepłą wodę, to w takim przypadku warto instalować zawór mieszający.
Alternatywą jest osobne podłączenie C.O. i osobne na drugiej pompie ładującej CWU.
Możliwości jest bardzo dużo. Jak zaplanowałeś sobie z instalatorem zawór mieszający, to tak to wykonaj.
javascript:emoticon(':arrow:') Przepraszam za to wtrącenie, ale czy słyszał kotś o piecach na eko-groszek firmy DRAGON z Pleszewa ? Może ktoś wyrobił sobie zdanie o tym producencie?
I mam jeszcze jedno pytanie w jaki sposób można zmierzyć lub obliczyć ciąg komina?
Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Pozdrawiam.
I mam jeszcze jedno pytanie w jaki sposób można zmierzyć lub obliczyć ciąg komina?
Z góry dziękuje za odpowiedzi....
Pozdrawiam.
Czy komin o przekroju fi18 i wysokości ok 8m wystarczy do kotła o mocy ok 30kW?
Witam,
Gdzie mogę odszukać dane techniczne dot. kotła Ogniwo EKO PLUS - na ich stronie takich nie ma a wszyscy o nich piszą.
Z góry dzięki.
Gdzie mogę odszukać dane techniczne dot. kotła Ogniwo EKO PLUS - na ich stronie takich nie ma a wszyscy o nich piszą.
Z góry dzięki.
Skoro producentem jest Ogniwo, to pisz do Ogniwa.
Jak ktoś lepiej wie od Ogniwa,czy ich kotły sa już sprzedawane i produkowane, to kupuj od niego.
Jak ktoś lepiej wie od Ogniwa,czy ich kotły sa już sprzedawane i produkowane, to kupuj od niego.
Kocioł Ogniwo Plus to raczej trzeba postrzegać w kategoriach "widma"
czekałem na niego od czerwca, wtedy były już pierwsze wzmianki że "lada dzień" rusza sprzedaż... W końcu odpuściłem....
Pozdrawiam
Andrzej
Pozdrawiam
Andrzej
Witam.Mam pytanie do Jareckiego. Jak wyjąć sam palnik z kotła SKAM Premium, żeby go wyczyścić.
Zależy co chcesz wyjąć, aby wyczyścić.
Samo palenisko - tutaj poprzez drzwiczki kotła można je mocno wytargac do góry (jak zasilikonowane)
Sam ślimak - tez możliwe - odkręcam wówczas zawleczkę i ja wyjmuję, dalej 4śruby mocujące przekładnię ze ślimakiem do korpusu podajnika żeliwnego i ściągam przekładnię, dalszy krok to wysunięcie ślimaka (wcześniej polecam, aby nie było węgla w koszu i na palenisku).
Połowę korpusu ślimaka z przekładnia oraz ślimakiem - 4śruby z czarnymi łebkami na ramce przy kotle. Dalej całą połowę, czyli silnik z przekładnią połączony ze ślimakiem oraz połowa korpusu żeliwnego odstawiam od ramki palnika
Calutki palnik wyjąć z kotła- 4nakrętki bardziej na obrzeżach czarnej ramki mocowanej do kotła. Tutaj jednak z tego co kojarzę trzeba najpierw zdjąć samo palenisko wewnątrz kotła. Oba elementy powinny byc dodatkowo mocowane na silikon, także troche więcej siły będzie pewnie potrzebne.
Samo palenisko - tutaj poprzez drzwiczki kotła można je mocno wytargac do góry (jak zasilikonowane)
Sam ślimak - tez możliwe - odkręcam wówczas zawleczkę i ja wyjmuję, dalej 4śruby mocujące przekładnię ze ślimakiem do korpusu podajnika żeliwnego i ściągam przekładnię, dalszy krok to wysunięcie ślimaka (wcześniej polecam, aby nie było węgla w koszu i na palenisku).
Połowę korpusu ślimaka z przekładnia oraz ślimakiem - 4śruby z czarnymi łebkami na ramce przy kotle. Dalej całą połowę, czyli silnik z przekładnią połączony ze ślimakiem oraz połowa korpusu żeliwnego odstawiam od ramki palnika
Calutki palnik wyjąć z kotła- 4nakrętki bardziej na obrzeżach czarnej ramki mocowanej do kotła. Tutaj jednak z tego co kojarzę trzeba najpierw zdjąć samo palenisko wewnątrz kotła. Oba elementy powinny byc dodatkowo mocowane na silikon, także troche więcej siły będzie pewnie potrzebne.
Ciekawe co będą mówią właściciele piecy przy cenie groszku 950 od stycznia?
Polecam kazdemu rozwiązania ekologiczne i ekonomiczne. Buduje dom