Płyta G-K na ścianach zewnętrznych
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Płyta G-K na ścianach zewnętrznych
Witam.
Wiem że stosowanie płyt gk na ścianach zewnętrznych to niefachowo i wszelkie teorie to potwierdzają.
Jednak chcę przeprowadzić taki eksperyment.
Chcę zamocować na placki Płyty zielone GK na ścianach zewnętrznych zadaszonych gdzie nie są narażone na deszcz.
Jak sądzicie będzie coś z tego? Zastanawiam się nad plackami, może lepiej zastosować klej np.C-17 ceresit niż klej gipsowy. Myślę też aby je pociągnąć czymś przed malowaniem aby nie chłonęły wilgoci z powietrza.
Pozdrawiam
Wiem że stosowanie płyt gk na ścianach zewnętrznych to niefachowo i wszelkie teorie to potwierdzają.
Jednak chcę przeprowadzić taki eksperyment.
Chcę zamocować na placki Płyty zielone GK na ścianach zewnętrznych zadaszonych gdzie nie są narażone na deszcz.
Jak sądzicie będzie coś z tego? Zastanawiam się nad plackami, może lepiej zastosować klej np.C-17 ceresit niż klej gipsowy. Myślę też aby je pociągnąć czymś przed malowaniem aby nie chłonęły wilgoci z powietrza.
Pozdrawiam
wolnoć Tomku w swoim Domku 
Znam przypadki, że robiono całe budynki z gipsu, ale pojawiał się problem reologii.
Ściany pod wpływem długotrwałych obciążeń zachowywały się jak plastelina.
Zabezpieczenie od zewnątrz pewnie zrobi swoje ale obawiam się, że wilgoć od wnętrz może więcej wyrządzić szkód.
Nie wiem jaki jest skład płyt farmacell, ale chyba jest w nich jakiś dodatek cementu, więc może lepiej je zastosować.
Ściany pod wpływem długotrwałych obciążeń zachowywały się jak plastelina.
Zabezpieczenie od zewnątrz pewnie zrobi swoje ale obawiam się, że wilgoć od wnętrz może więcej wyrządzić szkód.
Nie wiem jaki jest skład płyt farmacell, ale chyba jest w nich jakiś dodatek cementu, więc może lepiej je zastosować.
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tak się zastanawiam a jeśli te rozwiązanie nie wypali to ile wsumie czasu poświęcisz na doprowadzenie ścian do odpowiedniej jakości, moim zdaniem jak Niechcesz tynkowac to przyklej styropian i też szybko wyrównasz ścianę (porównywalna cena wliczając klej impregnat do płyty itp.)
a zaoszczędzis jeszcze na rachunkach, a styropian łatwo się szlifuje jak ci nawet "krzywo wyjdzie" (- bardzo krzewe ściany) to przed zaciągnięciem klejem go wyrównasz.