Witam,
Mam pytanie, czy są jakieś przeciwwskazania oprócz możliwości zabrudzenia czy uszkodzenia terakoty, aby kłaść ją jako pierwszą przed glazurą? Dodam, że glazura będzie na wysokość 1,80, płytki w formacie 30 x 45.
Kolejność prac glazurniczych
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
mirek111-1972
- Początkujący

Re: Kolejność prac glazurniczych
Nic nie stoi na przeszkodzie aby zacząć od podłogi.
Jeśli spoiny z podłogi miałyby trafić dokładnie w pionowe spoiny ściany nawet niezbędne.
Zabezpieczenie jest kosztownym i czasochłonnym zjęciem.
Wysokość 180 cm dopasowana do 4 płytek ale linia pozioma płytek bedzie poniżej linii drzwi, myślę iż koncepcja przemyślana.
Jeśli spoiny z podłogi miałyby trafić dokładnie w pionowe spoiny ściany nawet niezbędne.
Zabezpieczenie jest kosztownym i czasochłonnym zjęciem.
Wysokość 180 cm dopasowana do 4 płytek ale linia pozioma płytek bedzie poniżej linii drzwi, myślę iż koncepcja przemyślana.
Re: Kolejność prac glazurniczych
Witam
Można, tylko po co sobie utrudniać - chyba, że z jakiegoś WAŻNEGO powodu jest to musowe.
Interno napisał:
Wysokość poniżej wysokości drzwi często jest znacznie korzystniejsza od powyżej. Dlatego, że wyjście powyżej winno być estetyczne (źle wygląda niewielkie, zbyt wąskie przejście ponad drzwi), zatem wystarczająco szerokie.
Przy dużym formacie jest tak duży przeskok, że wymusza podejście pod sam sufit.
Więc w gruncie rzeczy robimy sobie sklep "mięsny" z naszej łazienki.
pozdro
Można, tylko po co sobie utrudniać - chyba, że z jakiegoś WAŻNEGO powodu jest to musowe.
Interno napisał:
Jest tylko zajęciem czasochłonnymZabezpieczenie jest kosztownym i czasochłonnym zjęciem.
Wysokość poniżej wysokości drzwi często jest znacznie korzystniejsza od powyżej. Dlatego, że wyjście powyżej winno być estetyczne (źle wygląda niewielkie, zbyt wąskie przejście ponad drzwi), zatem wystarczająco szerokie.
Przy dużym formacie jest tak duży przeskok, że wymusza podejście pod sam sufit.
Więc w gruncie rzeczy robimy sobie sklep "mięsny" z naszej łazienki.
pozdro
picadoor