Na początku witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Noszę się z zamiarem wymiany kotła na kocioł na eko groszek. Troche pocztałem i optuje raczej za kotłem tlokowym ze sterowaniem pid, rusztem awaryjnym. Nadmieniam że powierzchnia domu to 280m2. Chciałbym Was prosić o opinię na temat pow. parametrów kotła i jaki polecacie?
kociołek do domu 300m2
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: kociołek do domu 300m2
chciałbym jeszcze dodac, że myślę również nad ślimakiem bo jest łatwiejszy w sterowaniu w trybie lato.
Jeżeli budownictwo jest nowe, bardzo dobrze izolowane, to przy wyborze SKAM-P Premium z palnikiem II-ej generacji owe 280m2 można ogrzać mocą 25kW.
Bardziej o0szczędny na tej powierzchni będzie model Skam-P Premium 35kW
Dlaczego taki model:
-sterowanie z PID, które dobiera porcje paliwa i siłę nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło
-palnik całkowicie żeliwny II-ej generacji na miał-groszek 0-31,5mm, także eko z węgla brunatnego tzw czeski czy mieszanki miału lub ekogroszku ze sobą lub z ziarnem owsa czy pellet do 40%.
Zobacz na wątek:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23535/0 ... om-polecam
Bardziej o0szczędny na tej powierzchni będzie model Skam-P Premium 35kW
Dlaczego taki model:
-sterowanie z PID, które dobiera porcje paliwa i siłę nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło
-palnik całkowicie żeliwny II-ej generacji na miał-groszek 0-31,5mm, także eko z węgla brunatnego tzw czeski czy mieszanki miału lub ekogroszku ze sobą lub z ziarnem owsa czy pellet do 40%.
Zobacz na wątek:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/23535/0 ... om-polecam
Jeżeli chodzi o kocioł z podajnikiem ślimakowym to jako dobry kocioł w rozsądnej cenie poleciłbym kocioł Beta z firmy Gizex. Prosty w obsłudze i niezawodny. Ma dodatkowy ruszt do spalania węgla, drewna a nawet papierów. Jak na kocioł ślimakowy to dosyć cicho pracuje.
a czy możecie doradzić co jest ważne przy wyborze pieca na co szczególnie zwrócić uwagę? Generalnie zachęcałbym się ku ślimakowi ale na wypadek drogich cen eko-groszku mogłbym sobie wsypać węgla do tłokowego i ten jest wersją rozsądniejszą. Prosze mi powiedzieć na ile jest trudno ustawić sterownik w trybie letnim w tłokowym? Czy ktoś posiada takowy piec?
Co jest ważne było wymienione w wątku podlinkowanym wyżej.
Proponuję jednak czytanie odpowiedzi.
Poleciłem model Skam-P Premium z palnikiem całkowicie żeliwnym II-ej generacji właśnie z powodu jego większej uniwersalności.
Palnik II-ej generacji w kotle Skam-P Premium spala miały oraz groszki 0-31,5mm, czyli podobne paliwa jak tłok. Ślimaka jest jednak łatwiej ustawić dla trybu lato.
Z tłokiem jest trudniej, bo jednorazowo podaje większą porcję, stąd problemy z dopalaniem i dobrym doborem nastaw, aby palenisko nie gasło przy małym doborze mocy.
Ślimak może podawac bardzo malutkie porcje paliwa, co czyni go lepiej sterowalnym na małych mocach.
Dodatkowo polecany Skam-P Premium wyposażony jest w sterownie z algorytmem PID, gdzie nie trzeba programować pracy, gdyż zastosowany algorytm dobiera porcje paliwa oraz siłę nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło.
Moc 50kw osiągnęła na badaniach w IChPW Zabrze sprawność 87,8%.
Proponuję jednak czytanie odpowiedzi.
Poleciłem model Skam-P Premium z palnikiem całkowicie żeliwnym II-ej generacji właśnie z powodu jego większej uniwersalności.
Palnik II-ej generacji w kotle Skam-P Premium spala miały oraz groszki 0-31,5mm, czyli podobne paliwa jak tłok. Ślimaka jest jednak łatwiej ustawić dla trybu lato.
Z tłokiem jest trudniej, bo jednorazowo podaje większą porcję, stąd problemy z dopalaniem i dobrym doborem nastaw, aby palenisko nie gasło przy małym doborze mocy.
Ślimak może podawac bardzo malutkie porcje paliwa, co czyni go lepiej sterowalnym na małych mocach.
Dodatkowo polecany Skam-P Premium wyposażony jest w sterownie z algorytmem PID, gdzie nie trzeba programować pracy, gdyż zastosowany algorytm dobiera porcje paliwa oraz siłę nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło.
Moc 50kw osiągnęła na badaniach w IChPW Zabrze sprawność 87,8%.