kabel elektryczny ułożony w przyłączem wody

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

witczma3
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

kabel elektryczny ułożony w przyłączem wody

Post autor: witczma3 »

Witam,
Panowie, szybkie pytanko. Na działce obok przyłącza wodnego i gazowego energetyka założyła licznik (wybudowała swoje przyłącze). Moje pytani brzmi następująco. W wykopie którym będzie układana rura od wody, a później wchodziła przez przecisk z rury fi 160 do budynku - czy mogę ułożyć kabel zaislający energetyczny 5x6 ?? czy mogę to ułozyć obok siebie i wejść do budynku tym samym przeciskiem, czy lepiej ułożyć najpierw wodę, przysypac ją ziemią jakieś 20 cm, a następnie ułożyć kabel zasilajacy - lecz do budynku będa wchodzić tą samą rurą (przeciskiem). Czy można tak to wykonać, i czy kabel energetyczny obok wody nie będzie miał jakiegoś wpływu na tą wodę (promieniowanie).

Bardzo prosze o radę.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: kabel elektryczny ułożony w przyłączem wody

Post autor: Paweł_Małek »

Taki manewr jest niezgodny z przepisami (jest minimalna odleglosc 50 cm przy zblizeniu, przy skrzyzowaniu (pod katwem prostym) - 80cm. (zrudlo: Poradnik montera elektryka).

W razie awarii rurociagu wody kabel moze zostac uszkodzony, oraz bedzie stanowil zagrozenie dla ekipy usuwajacej awarie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”