instalacja elektryczna
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
instalacja elektryczna
Witam
pytanie do Szanownych forumowiczów czy w nowo postawionym domku jednorodzinnym lepiej jest wykonać instalację tradycyjnie w rurkach pcv i przewodami DY, czy instalacje wtynkową DYTem albo YDYp, będę wykonywał ja sam - jakiekolwiek pojęcie mam , co do instalacji dytem to można wykonać ją szybciej bo mniej kucia. Jakie obecnie instalacje wykonuje się więcej .
dzięki.
pytanie do Szanownych forumowiczów czy w nowo postawionym domku jednorodzinnym lepiej jest wykonać instalację tradycyjnie w rurkach pcv i przewodami DY, czy instalacje wtynkową DYTem albo YDYp, będę wykonywał ja sam - jakiekolwiek pojęcie mam , co do instalacji dytem to można wykonać ją szybciej bo mniej kucia. Jakie obecnie instalacje wykonuje się więcej .
dzięki.
-
elpapiotr
Re: instalacja elektryczna
Witam.
Instalacje elektryczne w nowo postawionym domku nie robi się tradycyjnie w rurkach PCV i DY.
Nie znam tej tradycji.
Instalacje elektryczne w nowo postawionym domku nie robi się tradycyjnie w rurkach PCV i DY.
Nie znam tej tradycji.
zle się wyraziłem chodzi mi o to że w większości budynków instalacje były wykonywane właśnie w rurkach . jak jest teraz ? wiem że zależy to od inwestora jak sobie życzy, ale też opiera się na zdaniu fachowca . mam kolegów w tej branży i są odmienne zdania,ja jestem za wtynkową,po co szukać sobie roboty skoro efekt ten sam. co o tym sądzicie.
Rozpoczynając remont domu (200m2) też miałem ten dylemat. Zaciągając "języka" u znajomych elektryków całą instalację wykonałem metodą bezpuszkową przewodami YDYp.
Ja bym robił w rurkach PCV. Zawsz to bezpieczniej. Polecam jeszcze wykonanie dokładnego projektu żeby potem wiedziać gdzie są przewody.
Bezpieczniej? pod jakim względem.
Witam
Niejednokrotnie wykonywałem instalację w rurkach ( peszlu ) przewodami DY pod tynkiem , jednak jest to wykonanie dość ciężkie i czasowo dłuższe , jednak to zależy od inwestora , osobiście polecam przewody wtynkowe DYP w izolacji 750 V
Niejednokrotnie wykonywałem instalację w rurkach ( peszlu ) przewodami DY pod tynkiem , jednak jest to wykonanie dość ciężkie i czasowo dłuższe , jednak to zależy od inwestora , osobiście polecam przewody wtynkowe DYP w izolacji 750 V
Względem tego że wiercąc otwór zatrzymasz się na rurce i nie przewiercisz przewodu.
Wybacz Doninik75
ale nie miałeś chyba wiertarki w ręce skoro tak twierdzisz.

ale nie miałeś chyba wiertarki w ręce skoro tak twierdzisz.
-
elpapiotr
Witam
Bo Kolega Dominik95 miał na myśli rurki stalowe, i stąd nieporozumienie.
-
buraczane_pole
- Aktywny

pozwolę sobie się nie zgodzić, ostatnio miałem wątpliwa przyjemność przewiercić wiertłem widiowym fi 18 rurkę stalowa od kaloryferaelpapiotr pisze:Witam
chyba tak i to jeszcze bezszwowe.
No to ładnie!!!!!!!!!!!!!buraczane_pole pisze:pozwolę sobie się nie zgodzić, ostatnio miałem wątpliwa przyjemność przewiercić wiertłem widiowym fi 18 rurkę stalowa od kaloryferaelpapiotr pisze:Witam
Bo Kolega Dominik95 miał na myśli rurki stalowe, i stąd nieporozumienie.tak więc jest to tylko kwestia rozmiaru wiertarki
- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
o...w mordę...witam...
co to za bełkot się tu wkradł...jakieś instalacje bez puszek podtynkowych...( chyba połączeniowych ) a te pvc...ochrona ?? hmmm chyba najbardziej w momencie, jak układasz je w posadce chronią przewód...bez szwa ? spawane ???
nie ma siły na wiertarkę... panowie mój kolega naciągał żyły w ścianie, połączenie zerwał mu psikus losu - obraz matki kulejącej ... i to wtedy dopiero obraz się przydał !!
co to za bełkot się tu wkradł...jakieś instalacje bez puszek podtynkowych...( chyba połączeniowych ) a te pvc...ochrona ?? hmmm chyba najbardziej w momencie, jak układasz je w posadce chronią przewód...bez szwa ? spawane ???
nie ma siły na wiertarkę... panowie mój kolega naciągał żyły w ścianie, połączenie zerwał mu psikus losu - obraz matki kulejącej ... i to wtedy dopiero obraz się przydał !!