dom z płyty?

Koszt budowy domu lub remontu to często najważniejsza kwestia, decydująca o rozpoczęciu prac, wyborze technologii lub wykonawcy. W tym dziale uzyskasz odpowiedzi na pytania dotyczące realnych kosztów budowy, rady jak zaoszczędzić i jak budować z określonym budżetem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

ifano
Początkujący
Początkujący

dom z płyty?

Post autor: ifano »

a cosadzicie o budowie tego malego domu z płyty obornickiej+ ocieplenie z styropianem+elewacja? czy takie cos ma sens?

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: molok78 »

W Norwegji 90% domów jest tak zbudowana,pracowałem przy takich domach :wink:

marsinus
Początkujący
Początkujący

Re: dom z płyty?

Post autor: marsinus »

Chciałem odświeżyć temat.
Zastanawiam się nad budową domu z płyty warstwowej - podobnie jak w pierwszym poście "konstrukcja" z płyty warstwowej (poliuretanowej) elewacje zewnętrzną murowaną z czerwonej cegły rozbiórkowej (stary budynek do rozebrania na podwórku) a wewnętrzną " normalną" tynkową.
Uprzedzam, że jestem 100% laikiem w kwestii budownictwa.
Dodatkowo zamarzyła mi się jeszcze piwnica, dom ma być z dachem jednospadowym i posiadać konserwatorium (tak sie na to mówiło w Anglii) ale w Polsce to chyba "ogród zimowy".
A jak wiadomo zachcianki kosztują więc szukam możliwej redukcji kosztów.
Zastanawiam jakie są przeciwwskazania bądź problemy z budową takiego domu z płyt. Wiem, że mówi się o wentylacji ale to sądzę temat do załatwienia. Ne wiem jak taki budynek będzie się zachowywał za 20 - 30 lat albo później.
Szukałem czegokolwiek w internecie ale informacje są praktycznie szczątkowe gdzieś tam ktoś jakiś domek eksperymentalnie i to wszystko.
A tu Molok pisze, że w Norwegii to 90% domów tak stawiają :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ile kosztuje budowa domu, remont domu”