Z grawitacji na wymuszone

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

mintcosta
Początkujący
Początkujący

Z grawitacji na wymuszone

Post autor: mintcosta »

Mam ogrzewanie grawitacyjne i chcę przerobić na pompkę. Może ktoś mi powie jak najtaniej i najprościej przerobić na zasilanie pompką tak żeby było cieplej niż poprzednio.Obrazek

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Z grawitacji na wymuszone

Post autor: Paweł_Małek »

Grupe pompowa zamontowac na powrocie - w istniejaca rure przy kotle zamontowac zawor roznicowy, a grupe pompowa dac tak zeby omijala ten zawor roznicowy.

W sklad grupy pompowej wejda: (liczac od strony ssawnej) zawor odcinajacy - filtr siatkowy - pompa - zawor odcinajacy.

Warto miec zawor roznicowy - w razie braku pradu ogrzewanie bedzie dzialac z mniejsza moca na obiegu grawitacyjnym, a to ze prad w zimie bedzie niejest wcale takie pewne (patrz zima 2009/2010, rejon Czestochowy - byly miejscowosci pozbawione zasilania ponad 2 tygodnie w czasie mrozow i wcale do tego nie byla potrzebna wojna - wystarczyla odpowiednia ilosc szadzi)

lesiu
Początkujący
Początkujący

Post autor: lesiu »

Chcę zrobić tak samo jak u kolegi i mam pytanie czy musze robić w tym przypadku obieg zamkniety?? bo teraz jak zagotuje wode w obiegu to idze do góry do tego zbiornika i przelewa mi sie w dół do wiaderka!!! czy musze to przerabiać czy tylko załorzyc pompke ,filtr zawory i reszte zostawić tak jak jest??

mariusz1993
Początkujący
Początkujący

Post autor: mariusz1993 »

Obiegu kolega zamykać nie musi może zostać tak jak jest.

lesiu
Początkujący
Początkujący

Post autor: lesiu »

no to fajnie !! Dziękuje za odpowiedz !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”