ciśnienie w instalacji rośnie.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
ciśnienie w instalacji rośnie.
Witam
Zamontowałem zasobnik 140 litrów na ciepłą wodę do pieca na paliwa stałe ,po uruchomieniu zauważyłem że ciśnienie na reduktorze( HONEYWELL) przy głównym zasilaniu wody po liczniku rośnie dość mocno i w kranie można zauważyć to samo ,woda na początku leci mocno potem spada do ciśnienia ustawionego na reduktorze, i tak dalej.
Nie wiem co się dzieje może trzeba jeszcze coś zastosować czy to tak ma być, to po co ten reduktor?
Poradźcie forumowicze proszę.
Zamontowałem zasobnik 140 litrów na ciepłą wodę do pieca na paliwa stałe ,po uruchomieniu zauważyłem że ciśnienie na reduktorze( HONEYWELL) przy głównym zasilaniu wody po liczniku rośnie dość mocno i w kranie można zauważyć to samo ,woda na początku leci mocno potem spada do ciśnienia ustawionego na reduktorze, i tak dalej.
Nie wiem co się dzieje może trzeba jeszcze coś zastosować czy to tak ma być, to po co ten reduktor?
Poradźcie forumowicze proszę.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Re: ciśnienie w instalacji rośnie.
Jest to normalne - pewnie masz "przelotowy" zawor bezpieczenstwa przy zasobniku (faktycznie sa to 3 zawory: bezpieczenstwa, zwrotny, rozszerzalny - ten ostatni sie otwiera gdy cisnienie w zasobniku bedzie wieksze o ok. 0,2 bar niz w sieci, co powoduje cofanie czesci rozszerzajacej sie wody do sieci).
Podczas podgrzewania woda sie rozszerza, i jej czesc wraca spowrotem do sieci. Jak nie bylo reduktora to woda cofala sie do sieci miejskiej, teraz reduktor dziala dodatkowo jak zawor zwrotny - woda miema gdzie sie cofnac i rosnie cisnienie.
Rozwiazanie: Zalozyc przeponowe naczynie wzbiorcze do zasobnika - musi to byc naczynie do wody a nie do CO (do wody maja membrane z innego materialu).
Przykladowy program doboru naczynia wzbiorczego:
http://www.reflex.pl/?k=strony_p&m=&ns=13&pns=13
Na ogol wystarcza naczynie o pojemnosci czynnej 10% pojemnosci zasobnika i obiegu cyrkulacji wody cieplej (o ile cyrkulacja jest).
Podczas podgrzewania woda sie rozszerza, i jej czesc wraca spowrotem do sieci. Jak nie bylo reduktora to woda cofala sie do sieci miejskiej, teraz reduktor dziala dodatkowo jak zawor zwrotny - woda miema gdzie sie cofnac i rosnie cisnienie.
Rozwiazanie: Zalozyc przeponowe naczynie wzbiorcze do zasobnika - musi to byc naczynie do wody a nie do CO (do wody maja membrane z innego materialu).
Przykladowy program doboru naczynia wzbiorczego:
http://www.reflex.pl/?k=strony_p&m=&ns=13&pns=13
Na ogol wystarcza naczynie o pojemnosci czynnej 10% pojemnosci zasobnika i obiegu cyrkulacji wody cieplej (o ile cyrkulacja jest).
Dziękuję za odpowiedz.
naczynie trzeba zamontować na powrocie bezpośrednio w zbiorniku z zawrem ciśnieniowym ? czy można wkręcić bezpośrednio w beczkę do płaszcza z wodą użytkową?
naczynie trzeba zamontować na powrocie bezpośrednio w zbiorniku z zawrem ciśnieniowym ? czy można wkręcić bezpośrednio w beczkę do płaszcza z wodą użytkową?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Naczynie montuje sie po stronie wody zimnej (na zasilaniu) pomiedzy zasobnikiem a zaworem zwrotnym. Powinno byc blisko zasobnika.
Jesli zasobnik ma krociec dla tego naczynia - to wkrecic je w ten krociec.
Naczynie ustawic w pozycji zaleconej przez jego producenta.
Jesli zasobnik ma krociec dla tego naczynia - to wkrecic je w ten krociec.
Naczynie ustawic w pozycji zaleconej przez jego producenta.
jest to zasobnik KOSPEL dwu płaszczowy szukałem w opisie i nie znalazłem wyjścia na naczynie przeponowe, jest jedno wolne (zakorkowane) na cyrkulacje u góry zasobnika. może w to można wkręcić?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Jesli niema - to daj na zasilaniu, mozliwie blisko zasobnika (tak zeby pomiedzy naczyniwm a zasobnikiem nie bylo zaworu odcinajacego ani zaworu zwrotnego)
Na zasilaniu wody zimnej mam zamontowany zawór ciśnieniowo zwrotny i kranik spustowy, więc mam go zamontować właśnie w tym miejscu ? czy na zasilaniu wody ciepłej do instalacji.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Podlacz do rury zasilajacej - mozesz przedluzyc rure zaworka spustowego, poprzez dodatkowy trojnik podlaczyc naczynie, a ponizej naczynia dac zawor spustowy.
czy można zamontować gwintem do góry.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

W zasadzie montuje sie gwintem w dol - zeby naczynie wzbiorcze nie bylo osadnikiem gdyz osad z wody moze uszkodzic membrane.
Rure do zaworu spustowego przedluz, daj na niej trojnik, od boku do trojnika wkrec krotka rure, ktora poprzez kolanko podlaczysz do naczynia wzbiorczego, zas w pionowy krociec trojnika wkrec zawor do spuszczania.
Rure do zaworu spustowego przedluz, daj na niej trojnik, od boku do trojnika wkrec krotka rure, ktora poprzez kolanko podlaczysz do naczynia wzbiorczego, zas w pionowy krociec trojnika wkrec zawor do spuszczania.
Naczynie może być zamontowane gwintem do góry ? , tak mi pasuje bo mam mało miejsca , czy 8 litrowy wystarczy na 140 litrowy zbiornik.
Dzięki rozumiem spróbuję pokombinować, czy 8 litrowe naczynie wystarczy?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Program do dobierania naczynia wzbiorczego, po polsku
-www.reflex.pl/?k=strony_p&m=&ns=13&pns=13
-www.reflex.pl/?k=strony_p&m=&ns=13&pns=13
Jak napisał Paweł_Małek naczynie przeponowe załatwi sprawę , polecam PNEUMATX Cena wyższa ale trwałość i trzymanie ciśnienia nie porównywalna do konkurencji