Poprawność wykonania prac

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

New_Art
Początkujący
Początkujący

Poprawność wykonania prac

Post autor: New_Art »

Witam.
Jestem inwestorem na budowie gdzie aktualnie prowadzone są prace dociepleniowe budynku. Chciałem się dowiedzieć o poprawną wersję wykonania tzw diagonali czyli wzmocnień siatką przy otworach okiennych.
Na mojej inwestycji wykonawca wstawił dwie ekipy ( ze względu na to żeby szybciej poszły prace ) po przyklejeniu styropianu (14 cm bo tak jest w projekcie ) na całości budynku rozpoczęto prace związane z kołkowaniem oraz zatapianiem siatki. Bardzo mi się podobało do momentu gdy zauważyłem że jedna ekipa daje siatkę na wzmocnienia o różnych wymiarach jednakże średnio 20 / 30 cm przy ościeżach okiennych bezpośrednio na styropian a druga na pilastry ( cokolik 2 cm grubości i 13 cm szerokości wokół okna ) i jednocześnie wymiary wzmocnienia są dużo mniejsze. Zapytałem która technologia jest dobra i stwierdzono że obie są dobre. Ja jednak jakoś obawiam się że budynek będzie pracował i zacznie mi pękać elewacja wokół okien. Ja sam nie znam się na tyle na elewacjach i nie jestem w stanie stwierdzić jak powinno być to zrobione. Korzystam na budowie z systemu KABE Therm. Stosuje wszystkie materiały zastosowane w technologii.

Pozdrawiam

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Poprawność wykonania prac

Post autor: wito-pc »

Jeśli pilastry są doklejane to pierwszy opisany sposób jest dobry , wzmocnić pilastry też można ale po wykonaniu powyższego , pozdrawiam .
Cezar

New_Art
Początkujący
Początkujący

Post autor: New_Art »

Z tego co napisałeś rozumie że pierwsza ekipa która dała wzmocnienia na styropianie zrobiła poprawnie a kolejna niestety popełniła błąd. Czy będzie mi to bardzo przeszkadzało i czy często występują pęknięcia przy złym wykonaniu takich prac ?? No i oczywiście pytanie czy da się to naprawić nie zrywając pilastrów

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: wito-pc »

Wklejanie siatki w narożnikach służy ich wzmocnieniu czyli czemuś służy , ja bym jednak poprawił - zerwał - i zrobił jak być powinno ot sen zdrowszy , pozdrawiam .
Cezar

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”