stare prawo budowlane

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Liliana
Początkujący
Początkujący

stare prawo budowlane

Post autor: Liliana »

Witam,
mam pytanie : jakie sankcje są przewidziane dla samowoli budowlanej gdy była dokonano pod rządami starej ustawy budowlanej z roku 1974 - prace zakończono 1993/4.

Dotyczy mieszkania komunalnego, gdzie po wprowadzeniu się okazało się ,że komin w pomieszczeniu kuchennym jest zajęty i jedyny komin wolny jest w przedpokoju co spowodowała adaptacje przedpokoju na kuchnię . W związku z tym przełożono także instalację gazową a dawna kuchnię zaadaptowano na pokój.
Mam protokół kominiarski potwierdzający bark możliwości korzystania z pomieszczeniu kuchennego zgodnie z jego przeznaczeniem ze względów technicznych oraz zezwolenie zarządcy na zabudowę okna balkonowego ( zmiana kuchni na pokój). W tamtych latach przychodzili z komunalki , " dobra to może Pani przerabiać" robili to ludzie od zarządcy , oczywiście płatnie. Teraz po 16 latach straszy mnie sie kara za samowolę.
Jestem załamana
Bardzo proszę o pomoc. :cry: :cry:

Awatar użytkownika
Brutus80
rekomendowany doradca
Kontakt:

Re: stare prawo budowlane

Post autor: Brutus80 »

Nie bardzo rozumiem gdzie tu samowola??
Czy w trakcie tych przeróbek dokonywano zmian w konstrukcji budynku??
Jeśli nie to nie ma żadnej samowoli.
Zgodę zarządcy pani ma, protokół potwierdziający zasadność zmian też.
Jeśli wszystko spełnia wymogi (wystarczająca wentylacja kuchni) to nie widzę tu żadnej samowoli.
Nawet gdyby pani chciała to nie uzyskałaby pani pozwolenia na zmiany ponieważ jest to mieszkanie stanowiące część budynku, a pozwolenia udziela się na modernizację w budynkach i wystąpić o nie musi zarządca.
Pozdrawiam
Tomek BRUTUS Łuczak
Projekty, kosztorysy, nadzory - zapytaj.

Liliana
Początkujący
Początkujący

Re: stare prawo budowlane

Post autor: Liliana »

Pięknie dziękuję:):): :D :D :!:
Liliana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”